Asociem de multe ori vara cu paginile unor povestiri, jurnale sau romane ce ne ne fac pofta de a ne aventura pe străzile altor orașe. Pentru mine, vara lui 2024 va rămâne un timp în care am descoperit Alexandria cosmopolită, m-am plimbat pe străzile Romei din anii ’60, prin Parisul interbelic, prin Timișoara tinerilor ce iubesc punk-ul și prin New Orleans. Vă voi povesti despre 17 de cărţi acaparante, citite în vara lui 2024.
Declaraţii de iubire pentru Alexandria
1. Fuga din Egipt de Andre Aciman
Unele romane sunt scrise pentru a ne face să ne îndrăgostim și noi de orașul atât de iubit de autor. Pentru Andre Aciman, acest oraș este Alexandria.
Considerată una dintre perlele Mediteranei, Alexandria fusese un oraș cosmopolit unde trăiseră arabi, evrei, greci, turci, armeni, francezi, britanici, italieni și orice om dintr-un alt colţ de lume, care dorea să se scufunde în vraja ei. Totuși, din cauza luptelor dintre conducătorii locali și occidentali pentru dominarea Canalului Suez, evreii au fost consideraţi niște trădători. Venirea la putere a lui Gamal Nasser și populismul său i-au gonit pe cetăţenii consideraţi străini. Inclusiv pe evreii care trăiau de generaţii în Alexandria și erau vestiţi pentru toleranţa lor.
Fuga din Egipt este un roman inspirat din anii în care Andre Aciman a văzut distrugerea spiritului cosmopolit al Alexandriei așa cum era cunoscut de burghezia evreilor sefarzi. În paralel cu povestea familiei sale este conturat un portret viu, plin de contradicţii, între satiră și duioșie, al burgheziei sefarde.
Cine erau sefarzii? Evreii ajunși în Peninsula Iberică. Sefarzii au contribuit la bogăţia culturală din Andaluzia maură, dar au fost alungaţi de Inchiziţie. Au ajuns în Imperiul Otoman, primiţi de sultanii ce le-au înţeles potenţialul intelectual. Mulţi evrei sefarzi au ales orașele înfloritoare din Nordul Africii, stabilind legături stabile cu populaţia majoritar musulmană.
Andre Aciman descrie modul în care înalta societate sefardă stabilită în Alexandria după căderea Imperiului Otoman fusese prinsă între Orient și dorinţa de a prelua moda occidentală. De asemenea, le acordă o mare atenţie personajelor din rândul comunităţilor autohtone. Scrie cu mult respect despre arabii angajaţi de personajele înstărite, amintindu-ţi de filmul Roma, al lui Alfonso Cuaron datorită duioșiei prin care este creat personajul ce avea grija de copiii familiei burgheze.
Fuga din Egipt este genul de roman care te va face să cauţi mai multe cărţi despre Alexandria. Mai ales despre legăturile multiculturale ce l-au transformat într-unul dintre cele mai vibrante locuri de pe malul Mediteranei. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Pandora M, Libris, Cărturești.
2. Alexandrian Summer de Yitzhak Gormezano Goren
Rămânem în lumea evreilor sefarzi citind romanul Alexandrian Summer. Tot despre Egiptul cosmopolit este vorba și în acest roman. De data aceasta, povestea unei familii este spusă din perspectiva relaţiei dintre un tată și fiul său. Tatăl este un turc îndrăgostit de o sefardă. El a părăsit Imperiul Otoman și s-a covertit pentru a nu o face pe ea să trăiască marea dramă a despărţirii de familie.
Băiatul cuplului avea să devină unul dintre marii seducători din Alexandria și un faimos călăreţ de curse. Evoluţia acestui star al hipdromului este expusă în paralel cu decăderea tatălui ce simte istoria tot mai apăsătoare odata cu naţionalismul retrograd promovat de Gamal Nasser, ce devenise ostil cu evreii din Egipt.
Romanul te va face să-l descoperi pe unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni. Alexandrian Summer este considerat o bijuterie a literaturii scrise de evreii ce au trăit în Nordul Africii. Te va ajuta să înţelegi mai bine o lume ce ar fi putut rămâne o oază de toleranţă, dar care a devenit victima unui populism ce a devastat-o. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libristo.
Poveștile Romei
3. Ultima vară în oraș de Gianfranco Calligarich
Ultima vară în oraș este un roman dedicat Romei din epoca lui Fellini. Roma anilor ’60, asociată cu huzurul din La Dolce Vita. S-a tot vorbit despre acest roman ca despre o bijuterie redescoperită după zeci de ani.
Scriitorul Gianfranco Calligarich este nelipsit din bibliotecilor celor fascinaţi de Roma. În romanul său vei descoperi o lume populată de artiști, rătăcitori, aristocraţi ce și-au pierdut gloria, dar și-au păstrat pofta de viaţă, și iubiri efemere. Este un roman precum o succesiune de plimbări prin cele mai frumoase cartiere, piaţete și localuri, în orele în care lumina Romei îţi permite să admiri cele mai frumoase nuanţe pe care le poate avea cerul înainte de înserare. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Polirom, Libris.
4. Abisuri personale de Gianfranco Calligarich
Un alt roman memorabil scris de Gianfranco Calligarich este Abisuri personale. Impresionează prin ecourile din Fitzgerald și din Francoise Sagan. Acţiunea se petrece tot în Roma, într-o vară toridă. Este vara în care se întâlnesc doi tineri aflaţi în plină criză emoţională. Ambii provin din familii prospere, dar vor să scape de viaţa lipsită de afecţiune. Dragostea lor este marcată de secrete, de rupturi și de abandonuri inexplicabile. Vor străbate Roma, sudul Italiei și Barcelona, căutându-se, dar și fugind unul de celălalt din cauza fricii de a nu fi confruntaţi din nou cu propriile răni ascunse.
Romanul Abisuri personale este năucitor, straniu, seducător prin alternanţa între splendoarea asociată Romei sub soarele verii și umbrele misterului. Cititorii vor aprecia și analiza sofisticată mascată de pasajele descriptive ce par cadrele unui film. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Polirom, Libris, Cărturești.
5. Plimbări cu câinii de Gianfranco Calligarich
Mai poposim în Roma lui Gianfranco Calligarich pentru a descoperi povestea unui scriitor. Ajuns la vârsta marilor bilanţuri, acesta preferă să se scalde în orele molcome în care poate admira cartierele istorice. Plimbări cu câinii este retrospectiva senină a unei vieţi. O privire înapoi cu duioșia unei nostalgii luminoase. Personajul romanului, un scriitor consacrat, își rememorează anii studenţiei, ai scrierii primei cărţi și marile iubiri. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Polirom, Libris, Cărturești.
Pagini de citit pe malul mării, într-o cafenea din Berlin, Florida, Maghreb sau Paris
6. The Gentleman from Peru de Andre Aciman
Andre Aciman cucerește și prin modul în care picură în splendoarea verii meridionale nostalgia rămasă după o mare iubire. Nostalgia a cuprins existenţa protagonistului din romanul The Gentleman from Peru. Povestea lui este descoperită de un grup de tineri americani veniţi să petreacă niște zile de neuitat în Amalfi.
La început, bărbatul îi derutează. Îi face să își imagineze tot felul de scenarii în legătură cu trecutul său. Misterul ce îl înconjoară și strania capacitate de a le citi ascunsele gânduri îi face să îl considere un spion sau un șarlatan. Adevărata lui poveste va fi descoperită de una dintre tinerele din grup. Ea îl va provoca pe bărbatul enigmatic să i se confeseze. Bărbatul îi oferă acestei tinere un rol central în povestea lui ce ia o tentă mitică. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Cărturești.
7. Focul de Daniela Krien
Daniela Krien excelează prin analiza psihologică a legăturilor dintre personaje. Romanul Focul va fi apreciat de toţi cei ce își explorează propriile relaţii de cuplu sau din familie. Personajele principale alcătuiesc un cuplu stabil de mai multe decenii. Totuși, sub aparenta stabilitate se ascund secrete, dureri neîmpărtășite, reproșuri înăbușite.
Partenerii cuplului, Rahel și Peter se văd obligaţi să discute despre tot ce evitaseră când se trezesc într-un loc idilic izolat, unde își petrec vacanţa de vară. Discuţiile sunt influenţate de întrebările lui Rahel cu privire la identitatea propriului ei tată, după ce descoperă niște obiecte în anexa casei de vacanţă a celei mai bune prietene a mamei sale, și de vizitele fiicei sale mai rebele. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Humanitas Fiction, Libris, Cărturești.
8. Ultima călătorie către Key West de Chanel Cleeton
Cititorii au aflat despre Chanel Cleeton datorită romanelor sale despre Cuba. După ce au citit Să ne vedem cu bine în Havana și Când am plecat din Cuba, mulţi au declarat că au descoperit încă o povestitoare care îmbină micile istorii cu trimiteri documentate la marile conflicte politice din secolul XX. În romanul Ultima călătorie către Key West acţiunea se mută în Florida.
Key West este considerat un paradis plin de palmieri și de ape turcoaz. Casele celor din înalta societate sunt înconjurate de arbori cu flori înmiresmate, dar și de multe pericole odată cu apropierea unui uragan.
Acest uragan va aduce împreună trei femei din medii sociale diferite. Una este moștenitoarea unei familii cubaneze prospere, dar care se căsătorește cu un gangster șarmant după ce familia ei este ameminţată de faliment odată cu schimbarea conducătorului din Havana. Aceastui personaj feminin i se alătură o tânără care vrea să scape de soţul violent și alta din lumea bogată a New York-ului, care fuge din calea unei căsătorii aranjate și care vrea să își găsească fratele dispărut fără urmă.
Ultima călătorie către Key West este un roman despre solidaritate, ce te va ţine cu sufletul la gură datorită personajelor imprevizibile și dinamicii narative. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Univers, Cărturești.
9. Azilul meu de Alexandru Lamba
O îmbinare între un thriller cu acţiunea în deșert, o poveste de dragoste înfiripată între un european și o beduină, un roman de aventuri ce amintește de povestea lui Lawrence al Arabiei și de cea din Oppenheimer, Azilul meu a fost una dintre cărţile verii lui 2024. Alexandru Lamba a știut cum să asambleze elementele specifice unui thriller politic, peisajul nelumesc al Saharei și misterul în povestea lui Radu, inginerul fugit din România ceaușistă.
Odată ajuns în Franţa, Radu acceptă un loc de muncă în inima deșertului. Speră să obţină mai ușor cetăţenia franceză. Povestea lui și a soţiei sale dintr-un trib de beduini este descoperită peste zeci de ani de un reporter ce îi ia un interviu. Interviul devine un prilej de a derula peripeţiile unei existenţe aparte. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Polirom, Libris, Cărturești.
10. Josephine Baker – Memorii
Zeiţa cabaretelor interbelice și a dansului frenetic, dar și luptătoarea din Rezistenţă, Josephine Baker a fost una dintre femeile ce au contribuit la mitul Parisului. Venită din cartierele sărace unde locuiau afro-americanii fără drepturi civile, Josephine Baker a traversat Atlanticul pentru a străluci pe scenele Parisului. De fapt, Parisul a devenit adevărata ei casă. Acolo i-a cunoscut pe marii artiști.
Josephine Baker fost adulată, dar și contestată. De la dansatoarea ce redefinea percepţia asupra exotismului la eroina din Rezistenţă, Josephine Baker a traversat o epocă trepidantă. Amintirile ei sunt pline de umor și de observaţii specifice unui om curios, dornic de a cunoaște lumea. Vei străbate alături de ea metropole, cartiere boeme. Vei afla detalii inedite despre unele personalităţi istorice. Nu lipsesc nici paginile interesante despre spectacolele ţinute în România interbelică, la invitaţia lui Constantin Tănase. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Vremea
Cărţi de proză scurtă
11. Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu de Tennessee Williams
Tennessee Williams poate fi considerat genul de autor ale carui opere nu se demodează. Piesele de teatru și prozele sale impresionează generaţie după generaţie datorită explorării psihologice sofisticate. Personajele sale devin memorabile datorită abisurilor interioare expuse între lumini și umbre, dezvăluire năucitoare și mister. Prozele scurte din Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu au scandalizat societatea ipocrită a epocii sale. Totusi, ele și-au câștigat niște cititori impresionaţi de curajul lui Tennessee Williams în a scrie despre subiecte interzise, tabu.
Personajele din aceste proze scurte sunt alese din rândul marginalilor, al fetelor de familie bună care vor să se elibereze de constrângerile unui mediu plin de bigoţi, alegând cartierele distracţiei din New Orleans, al fugarilor din calea unei vieţi anoste. Acţiunile acestor personaje reflectă căile întortocheate ale psihicului.
Protagoniștii iau decizii stranii, bazate pe niște mecanisme pline de contradicţii. Au în comun o sexualitate impetuoasă, ce îi ghidează spre propria libertate. De fapt, povestirile din volumul Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu au ca fir comun tocmai această legătură între libertatea personală și constrângerile epocii legate de erotism. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Art, Libris, Cărturești.
12. Punk requiem de Goran Mrakic
Goran Mrakic este considerat unul dintre cei mai buni scriitori ai Timișoarei. De fapt, Timișoara devine un veritabil personaj în cărţile sale de proză scurtă. Punk requiem este cartea scrisă înainte de mult mai cunoscutul volum de proză Povestiri din garaj.
Cititorii vor fi acaparaţi încă de la de primele pagini. Goran Mrakic are un stil viu, plin de umor și o privire lucidă asupra anilor ’90. Personajele sale își trăiesc adolescenţa și tinereţea în Timișoara anilor de tranziţie. Simt gustul libertăţii, nevoia de protest. Sunt obraznice precum niste punkeri. Întâmpină exuberant fiecare schimbare. Totuși, ajung să simtă și gustul amar al iminentei loviri de realitate. O realitate dură pentru visătorii anilor ’80 ce au dat piept cu noua societate darwinistă din anii ’90, unde bișniţarii începeau să capete o mare influenţă. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Nemira, Libris, Cărturești.
13. Privește ultima dată lumea asta plină de minciuni de Cosmin Leucuţa
Un alt scriitor roman contemporan apreciat datorită unui stil acaparant este și Cosmin Leucuţa. Romanele și prozele sale scurte atrag datorită imprevizibilului ce se ascunde în detaliile banale. Talentul de a devia banalul spre stranietate și suspans este regăsit și în prozele scurte din volumul Privește ultima dată lumea asta plină de minciuni.
O plimbare prin satul copilăriei, încercarea de a fugi de un străin ciudat în deșertul american, o discuţie despre cupluri și trecerea timpului sau amintirile despre o primă iubire se transformă într-o călătorie printr-o lume unde se prelinge câte un element ce îţi dă peste cap toate așteptările. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Humanitas, Libris, Cărturești.
14. Pericolul de a fuma în pat de Mariana Enriquez
Tot pe straniul camuflat în viaţa de zi cu zi scrie și Mariana Enriquez. În prozele din volumul Pericolul de a fuma în pat suspansul este deviat spre zona abisală. Personajele sunt obligate să plonjeze în adancul propriului psihic. Ele se confruntă cu angoase, evenimente sinistre, căderea în nesiguranţă a unei comunităţi. Originalitatea și talentul de mare povestitoare al Marianei Enriquez se unesc stupefiant. Datorită lor nu vei lăsa cartea din mână. Cititorul Marianei Enriquez nu renunţă nici macar atunci când ajunge la pasajele șocante. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda cartea de pe site-ul Editurii Art
Trei romane din spaţiul francofon pe care le-aș vrea traduse în limba română
15. La porte des enfers (Poarta Infernului) de Laurent Gaude
Laurent Gaude este apreciat datorită modului în care suprapune mitul peste realism. Dramele umane capătă o dimensiune alegorică în romanele sale. Un astfel de roman este La porte des Enfers, cu acţiunea în fremătătorul Napoli.
Personajul central este un tânăr care a revenit din lumea celor morţi pentru a se răzbuna. Tânărul devenit un maestru în arta cafelei a fost salvat de tatăl său din lumea subterană. Ajunsese acolo după ce fusese împușcat, în copilărie, de un gangster din Napoli. Pentru a-l scoate din lumea umbrelor, tatăl a rămas în locul lui în lumea morţilor. Revenit în lumea celor vii, băiatul a fost crescut de niște personaje excentrice, dar care l-au protejat prin afecţiunea dăruită.
La porte des Enfers este un roman sfâșietor, în care mitul este inserat cu mare naturaleţe. De fapt, acest mit reflectă inconstientul colectiv al locuitorilor din Napoli. Asemenea meridionalilor, aceștia se raportează metaforic la coexistenţa realului cu umbrele miturilor despre lumea de Dincolo. Personajele vorbesc firesc despre porţile ce duc spre lumea unde au fost trimiși cei dragi după moarte, așa cum vorbesc și cei ce intră în catacombele unde s-au pastrat frescele din Antichitate, ca-ntr-o lume paralelă, aflată în pântecele secret al orașului. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul librăriei franceze Kyralina.
16. Eldorado de Laurent Gaude
Eldorado este un alt roman greu de uitat scris de Laurent Gaude. Vei descoperi o intersectare de povești dramatice despre cei ce străbat clandestin Mediterana și despre salvatorii marcaţi de tristeţea din privirile lor.
Printre cei marcaţi de astfel de povesti se află și căpitanul uneia dintre navele de salvare a naufragiaţilor ce vin din Nordul Africii spre Sicilia. Acesta locuiește în Catania. Într-o zi, viaţa lui este dată peste cap de reîntâlnirea cu o femeie pe care o salvase cu ani în urmă. Misterioasa femeie îi cere o armă. Ea vrea să se razbune pe bărbatul pe care îl învinovăţește de marea drama a vieţii sale. În paralel cu povestea căpitanului se deruleaza poveștile unor tineri ce visează la o viaţă mai bună departe de casă. Aventurile lor în drumul spre Europa amintesc de filmul Io Capitano. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe site-ul librăriei franceze Kyralina.
17. Le nez juif de Sabyl Ghoussoub
Sabyl Ghoussoub aduce în spatiul francofon poveștile celor din Liban, care au părăsit o ţară aflată în plin război civil pentru a se stabili pe malul Senei. Inspirat din propria sa experienţă, Le nez juif este un roman despre un tânăr libanez căruia încă de mic i se spusese că are un nas specific unui evreu. Deși i se tot spusese că evreii erau consideraţi inamicii libanezilor, în urma războaielor din Orientul Mijlociu, personajul central devine curios în legătură cu aceștia. Ajunge să lege prietenii în anii de liceu cu evreii ce-i deveniseră colegi.
Le nez juif este un roman despre dramele părinţilor transmise copiilor, despre marile răni ale Orientului și despre nevoia tinerei generaţii de a căuta apropieri acolo unde mulţi văd niște conflicte fără sfârșit. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda cartea de pe site-ul librăriei franceze Kyralina.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024Bucharest International Film Festival 2024
13 septembrie 2024A Good Place – Un debut straniu
12 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Jeanne du Barry – Te va surprinde
26 noiembrie 2023 -
Cinemascop 2024
31 iulie 2024 -
10 motive care te pot face sa (re)citesti romanul “Ghepardul”
18 noiembrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Astfel de lucruri marunte – Curajul de a face un bine
29 aprilie 2024 -
Nordic Film Festival 2022
22 august 2022 -
Povestiri din Sicilia – Din dragoste pentru Palermo
13 decembrie 2022