Locul. Evenimentul – Pentru a intelege (si) Franta de azi
Annie Ernaux face parte din categoria scriitoarelor ce vor fi apreciate de fiecare generaţie. Cititorii sunt cuceriţi de sinceritatea sa (chiar dacă este una dureroasă). O sinceritate ce o determină să vadă și dincolo de propria experienţă. Astfel, unește memoria personală cu așteptările unei generaţii, dar și cu memoria cititorului. Volumul Locul. Evenimentul include scrieri devenite confesiuni, prin care Annie Ernaux revizitează două episoade traumatizante.
Scriitoareași-a asumat curajul de a scrie abrupt despre ceea ce alţii încă ezită. Despre acele experienţe apăsătoare care au nevoie de un sens final, regăsit după ani, pentru a permite vindecarea. Această mare calitate a scriitoarei este reflectată mai ales de romanul Evenimentul, ce a inspirat și filmul omonim distins cu Leul de Aur, la Festivalul de la Veneţia, în 2021.
Lungul drum spre cucerirea unor drepturi
Evenimentul este amintirea despre un avort, într-o Franţă în care era încă interzis. În Franţa anilor ’60, tinerele încă treceau prin dramele ce aveau să marcheze și femeile din România socialistă.
Pericolele prin care trece protagonista descriu de fapt o întreagă generaţie. Era generaţia tinerelor ce visau la emancipare. A primelor studente provenite din familii sărace. Ele conștientizau ca nimeni altele înaintea lor nevoia de educaţie, de înţelegere a propriul corp. De asemenea, conștientizau și dublul standard al societăţii privind libertatea unei femei și a unui bărbat. Sarcina putea însemna condamnarea la sărăcie. Iar sărăcia se moștenea transgeneraţional. Nu existau informaţii despre metodele contraceptive. Femeile erau încă aspru pedepsite dacă simţeau plăcere.
Deși erau mult mai libere decât mamele sau bunicile lor, tinerele din Franţa anilor ’60 încă nu aveau legea de partea lor. Alţii decideau în locul lor. Prin urmare, confesiunea despre drama personală devine tabloul unei epoci. Unul care îţi dă de gândit despre dificila cucerire a drepturilor pentru femei.
Cartea tatălui
Locul este o carte dedicată de Annie Ernaux tatălui său. A fost scrisă în lunile ce au urmat morţii acestuia. Încă de la început vei afla că nu a vrut să scrie un roman. A vrut mai degrabă o rememorare cât mai fidelă realităţii sociale. Evenimentele din viaţa tatălui au valoarea unui documentar despre o epocă. Despre trecerea de la un mediul social la altul și despre schimbările de statut.
Tatăl din Locul s-a născut în 1899. Copilăria i-a fost marcată de tatăl ce l-a obligat să abandoneze școala. Trebuia să urmeze modelul fiilor din familiile fără pământ: intrarea în serviciul unei familii bogate. Așadar, copilăria și adolescenţa amintesc de romanele în care fiul de ţăran ducea o viaţă împotmolită în feudalism. Era sluga uneia dintre cele mai bogate familii din regiune. Omul bun la toate, plătit insuficient și fără un program prestabilit. Adică muncea zi-lumină.
Primul Război Mondial avea să-i schimbe viaţa. A fost nevoit să lase pământul celui înstărit. S-a trezit în orașe necunoscute. După Război a devenit muncitor. Beneficia de un venit mai mare și de un program reglementat. Şi-a putut pune și niște bani de-o parte, reușind să devină proprietarul unei magazin micuţ și al unui local simplu. Muncea la fel de mult, însă era pentru prima dată proprietar. S-a bucurat când fiica lui a putut să-și continue studiile, să ajungă mai departe decât el.
Prin povestea tatălui, Annie Ernaux surprinde trecerea de la un model social la altul. De asemenea, amintește de mentalităţile ce menţin sărăcia. Analizează, cu precizie psihologică (adesea nemiloasă), detaliile ce separă clasele sociale. Sentimentele celui considerat sărac, provenit din părinţi neinstruiţi, în relaţie cu alţi colegi, din clasa de mijloc. Micile ritaluri cotidiene, neînsemnate, capătă proporţii supradimensionate de umilinţa elevei sărace. Aceasta simte reverberaţiile dureroase ale unor detalii care pentru alţii pot parea neimportante.
Locul. Evenimentul sunt rememorarea unor dureri și ale unor zbateri pentru ieșirea din pauperitatea moștenită transgenerational. Dar fără pic de ranchiună. Sunt mai degrabă un demers de a face auzite și vocile celor vulnerabili. De a povesti despre o lume adesea judecată pripit. Sunt două scrieri necesare pentru a înţelege Franţa de azi. Vei privi cu alţi ochi protestele din Parisul anului 2023.
Poţi comanda volumul Locul. Evenimentul de pe site-ul Anansi, Libris, Cărturești.
Te invit să descoperi alte două scrieri, Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Varsta fragila – Pericolul mostenit
2 octombrie 2024Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Tunelul – O poveste a carei intensitate va creste imprevizibil
21 octombrie 2021 -
Consimtamantul – Sa mai scrii, te rog!
4 noiembrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Viata de apoi a poetului – Un suvoi de amintiri ratacite in alte varste
24 februarie 2022 -
Festivalul Femei pe Matasari, editia 2024
23 mai 2024 -
Os de peste/Fishbone – Un film în ale cărui imagini te scufunzi
22 aprilie 2022