Moco – noul muzeu de arta moderna si contemporana din Barcelona

0

Unde poţi vedea expoziţii dedicate lui Bansky sau Takashi Murakami, dar și unor deschizători de drumuri precum Dali, Warhol sau Basquiat, dacă ai drum prin fascinanta Catalonie? La Moco – noul muzeu de artă modernă și contemporană din Barcelona. Noua atracţie plină de culoare este fratele muzeului cu același nume din Amsterdam. Originea acestui nume precum un joc de sunete? Mo vine de la Modern, iar Co, de la Contemporan.

Moco din Barcelona și-a primit primii dependenţi de artă pe 16 Octombrie 2021. Muzeul se află pe strada Carrer de Montcada, 25. Este situat între alte două obiective iconice: Santa Maria del Mar și Muzeul Picasso.

Atracţiile de la Moco – noul muzeu de artă modernă și contemporană din Barcelona

Moco se vrea un muzeu care să reflecte și marile direcţii ale artei contemporane. Așadar, nu lipsesc arta urbană, instalaţiile multimedia spectaculoase pentru privitor, sculpturile din materiale neconvenţionale sau picturile abstracte.

photo credit: Adrià Goula Photo @adriagoulaphoto/in the image: KAWS_Room

O expoziţie unică, în premieră la Moco – noul muzeu de artă modernă și contemporană din Barcelona

De începuturile Moco Barcelona se leagă și o expoziţie inedită. Le este dedicată celor fascinaţi de realismul magic sud-american expus în artele plastice. Este vorba despre o primă expoziţie individuală din Europa dedicată faimosului pictor din Chile Guillermo Lorca.

photo credit: Adrià Goula Photo @adriagoulaphoto/in the image: Guillermo Lorca paintings

Farmecul spaţiului de expunere

photo credit: Adrià Goula Photo @adriagoulaphoto/in the image: MocoMasters_Basquiat_Kusama

Moco din Barcelona impresionează și prin farmecul spaţiului de expunere. Dozarea luminii, alăturarea compoziţiilor în culori electrizante sau enigmatic-subtile și îmbinarea dintre minimalismul scăldat în albul ce pune în valoare fiecare operă de artă și eleganţa unei clădiri istorice invită la o scufundare într-o altă lume.

Asemenea oricarui muzeu de artă contemporană care se respectă, Moco îi permite vizitatorului să iasă din timpul personal. Este un loc ideal pentru cel dornic de a respira stranietate, explorându-și emoţiile nebănuite (și de multe ori intraductibile) provocate de această stranietate.

photo credit: Adrià Goula Photo @adriagoulaphoto/in the image: NickThomm_Metamorphosis

Nu lipsesc nici acele creaţii avangardiste dornice de a transforma spaţiul în iluzii optice fluide, futuriste și hipnotice. Datorita lor, Moco ar putea deveni și un decor ideal pentru filmele de artă, experimental-psihologice, cu acţiunea plasată în viitor.

photo credit: Adrià Goula Photo @adriagoulaphoto/in the image: StudioIrma_DiamondMatrix

Povestea clădirii istorice

La fel de interesantă este și clădirea istorică unde a fost amenajat muzeul. Moco din Barcelona a fost amenajat în Palacio Cervello, o bijuterie renascentistă din secolul al XVI-lea. Palatul se află pe strada Carrer de Montcada, 25. Datorită arhitecturii și gradinii interioare, Palacio Cervello a fost râvnit, de-a lungul secolelor, de nobili și de negustori influenţi.

Însuși palatul este o mare operă de artă care stârnește interesul. Asemenea unei opere expuse la Moco, Palacio Cervello se distinge prin hibridizarea stilurilor. Este caracterizat de eclectism și experiment, de armonizarea unor stiluri din zone estetice diferite.

Mai multe informaţii actualizate despre bilete, expoziţii și program poţi găsi pe site-ul oficial.

Te invit să descoperi și articolul despre filmul Aalto: Architect of Emotions.

Leave a reply