Aalto: Architect of Emotions – Rasfatul vizual pe care-l meritau cinefilii pasionati de arta
Aalto: Architect of Emotions este răsfăţul vizual pe care-l meritau cinefilii pasionaţi de artă și de arhitectura modernistă. Totodată, poate fi considerat perla ediţiei din 2021 a UrbanEye Film Festival.
Regizoarea Virpi Suutari te poartă la începuturile arhiecturii moderne. Redă entuziasmul unor începuturi, lăsându-te să te scufunzi într-o lume unde jocurile de lumină, armonia liniilor, îmbinarea neconvenţională a materialelor, simplitatea demnă de minimalism transformă spaţiul într-o sculptură intrată în simbioză cu peisajele ce-ţi taie răsuflarea, cum doar în Scandinavia găsești.
Un documentar având farmecul unui film de epocă
Filmul Aalto: Architect of Emotions îmbină exactitatea unui documentar cu farmecul unui film de epocă despre un cuplu de artiști din perioada interbelică. Astfel, vei descoperi genul de poveste de iubire ce are la bază pasiunea pentru avangardă.
În centrul filmului regizat de Virpi Suutari se afla cuplul format de Aino și Alvar Aalto. Ambii au influenţat nu doar arhitectura Finlandei, ci a întregii lumii. Talentul i-a dus peste mări și ţări. Viziunea acestui cuplu a modelat sălile de curs ori de lectură ale unor prestigioase universităţi americane.
Aino și Alvar Aalto – niște deschizători de drumuri
Aino și Alvar Aalto au fost niște deschizători de drumuri. Documentarul Aalto: Architect of Emotionsreflectă perfect idealul de frumuseţe șlefuit de viziunea lor inovatoare și de artiștii plastici interbelici din preajma lor. Ambii s-au aflat în centrul avangardei interbelice. Au devenind prietenii unor mari artiști vizionari. La rândul lor, au fost influenţaţi de sculptorii, pictorii și fotografii întâlniţi în timpul călătoriilor.
Datorită unei documentări minuţioase, filmul se transformă într-o succesiune de imagini care te vor face să suspini dacă ești îndrăgostit de arta modernistă. Datorită regizoarei, te simţi de parcă ai locui în lumea creată de cuplul Aalto. Ai parte de iluzia unei călătorii în timp. Urmărind succesiunea imaginilor de arhivă, mai ales a fotografiilor alb-negru, te simţi de parc-ai fi un însoţitor al celor doi în călătoriile veneţiene sau în metropolele americane.
Aalto: Architect of Emotions – Răsfăţul vizual pe care-l meritau cinefilii pasionaţi de artă
Farmecul documentarului nu stă doar în alegerea imaginilor de arhivă care să redea fidel viziunea estetică sau etapele realizării bijuteriilor arhitecturale. Vei fi impresionat mai ales de alternanţa echilibrată și extrem de relevantă între detaliile arhitecturale sau ale obiectelor decorative și amănuntele din viaţa cuplului. Un cuplu având o toleranţă care pe mulţi i-ar scandaliza și în ziua de azi. Totuși, nu vei avea impresia unei intruziuni.
Virpi Suutari a știut exact cum să insereze pasajele din scrisorile intime. Fragmentele în care apar gândurile secrete ale cuplului sunt astfel expuse încât să ai impresia parcurgerii unui roman epistolar. Un roman în care destăinuirile se transformă la rândul lor în artă.
Nu întâmplător documentarul se numește Aalto: Architect of Emotions. Cuplul Aalto pare să-și fi sculptat propria viaţă interioară, așa cum a reușit să creeze obiectele decorative inovatoare. În scrisoarile trimise descoperi același amestec de transparenţă luminoasă, armonie, poezie și precizie. Sinceritatea cuplului are simplitatea senină asociata vilelor create, devenite un reper. Dar, asemenea vilelor și obiectelor cu linii fluide, sinuoase, transparenţa are și mister. Acel ceva nerostit, care plutește în respectivele încăperi ample inundate de lumină, ce par o prelungire a peisajelor sălbatice din jurul construcţiilor imaginate de cuplul Aalto.
Regizoarea Virpi Suutari, o arhitectă a documentarului
Aalto: Architect of Emotions face parte din clubul select al rarelor documentare ce prezintă accesibil lumea arhitecţilor, fără a scădea nivelul calităţii. Regizoarea Virpi Suutari poate fi considerată ea însăși o arhitectă a documentarului. Folosind cadre spectaculoase ori centrate pe intimitatea delicata a spaţiului sau a unor obiecte decorative, regizoarea știe să îmbine cu precizie (dar și cu multă empatie) detaliile precise, ce ţin de tehnica unui arhitect avangardist, cu amănuntele vieţii emoţionale.
Observi o sincronizare perfectă între stările expuse în corespondenţa cuplului și creaţiile acestuia. Aparent, ai o poveste despre un cuplu sudat de voluptatea creativă. Ai fi tentat să afirmi că este clasică legătura dintre artiștii interbelici revoluţionari.
Alvar Aalto
El, Alvar Aalto, este șarmant, ambiţios. Născut pentru succes. Ştie ce vrea și este capabil să intuiască direcţia artei. Mai bine zis, a noii arte. Privește spre viitor. Trasează el însuși o direcţie ce va schimba pentru totdeauna definiţia frumuseţii.
Alvar Aalto avea nu doar viziune, ci toate acele calităţi de întreprizător curajos. Carisma și mai ales curajul de privi înainte l-au adus în preajma unor magnaţi. Cei mai bogaţi oameni ai planetei doreau să-l cunoască. Să fie pe lista clientilor săi fideli, mândrindu-se cu vilele proiectate. Cine deţinea o vila creată de Alvar Aalto era el însuși un simbol al rafinamentului avangardist. Şi ce magnat nu își dorea, în perioda interbelică, să fie asociat cu noul, cu modernismul?
Imaginea publică a lui Alvar se plia pe imaginea artistului capabil de a cuceri gloria chiar în timpul vieţii. Era un lucru rar pentru un avangardist. De asemenea, devenise cunoscut și datorită aventurilor amoroase.
Aino Aalto
Aparent, Aino se plia pe imaginea soţiei considerate înţelepte, deschisă la minte (dar încă fidelă soţului). La rândul ei o artistă recunoscută de contemporani, avea calităţi de manager. Organiza și munca soţului ei. Dacă el reprezenta curajul și avântul plin de șarm în oceanul avangardei, ea simboliza echilibrul, ordinea, cumpătarea. Era capul limpede al cuplului. Amintea astfel de femeia arhetipală ce susţinea emoţional întreaga familie. O punte între orizonturile noi și legile vechi de când lumea. Aino era cu un picior în viitor, alături de Alvar, și cu altul în vechiul univers domestic.
Cuplul atipic
Totuși, Alvar și Ainu formau un cuplu atipic. Mai ales pentru lumea artei moderne. În ciuda infidelităţilor recunoscute cu o francheţe ieșită din comun, scrisorile nu redau o legatură toxică. Nu auzi durerea copleșitoare din cuplul Frida Kahlo-Diego Rivera. Şi nici blocajul creativ al partenerei talentate, ca-n povestea Dorei Maar și a lui Picasso. Ainu Aalto nu era femeia suferindă rămasă în umbra bărbatului râvnit. Era o parteneră cu drepturi egale în actul creaţiei.
O altă calitate atipică era stabilitatea cuplului. Ambii parteneri deţineau arta destăinuirilor totale care, oricât de incandescente erau, nu destrămau cuplul. Există un flux al corespondenţei demn de un film scandinav, în care tumultul se pierde în peisajul tăcut. Succesiunea destăinurilor incomode are loc pe fundalul unor imagini din atelierul cuplului. Niște imagini în care spaţiul este marcat de prezenţa lui Aino. O prezenţă creativă, gata să pună liniile fluide, elegante, la locul lor, pentru a crea desfătare vizuală pură. Despre această desfătare este de fapt acest film.
Filmul Aalto: Architect of Emotions îi va face pe mulţi să se viseze arhitecţi sau designeri. Este un film extrem de necesar în zilele noastre, reamintindu-ne de armonia pierdută. Alegând fie niște cadre spectaculoase, în care vezi o arhitectură expansivă dar fara a deveni instrumentul megalomaniei, fie niște cadre poetice, demne de experimentele artei fotografice interbelice, Virpi Suutari oferă o adevărată lecţie de arhitectură.
Poţi vedea trailerul aici.
Te invit să descoperi și articolul despre Muzeul Moco.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024Nord Sentinelle – Corsica din afara sezonului
27 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Viaggio in Italia – Regasirea cuplului in splendoarea frematatoare
10 noiembrie 2022 -
Neptun 83 – Secretele vilei de pe malul marii
7 ianuarie 2024 -
Black Vodka – Zece povesti de iubire
8 decembrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Consimtamantul – Sa mai scrii, te rog!
4 noiembrie 2021