Bucharest International Experimental Film Festival 2023

0

Cei pasionați de avangarda în cinematografie așteaptă nerăbdători Bucharest International Experimental Film Festival 2023. Festivalul va avea loc între 26 septembrie și 1 octombrie, la Cinema Union, Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez) și la Grădina Arthub (Str. General Constantin Budișteanu nr. 10).

Tema de anul acesta este Against All Odds. Filmele alese explorează relaţia dintre cinema și gândirea magică. Ştiinţa și gândirea speculativă se întâlnesc prin explorări vizuale cu tentă suprarealistă. Subiectele filmelor sunt aduse la graniţa dintre prezent, trecut și viitor.

Ce poți vedea la Bucharest International Experimental Film Festival 2023

Ediţia din 2023 a BIEFF va fi una memorabilă pentru admiratorii lui Pedro Costa. Regizorul va fi prezent la Bucuresti, unde va susţine si un masterclass. De asemenea, organizatorii au pregătit o retrospectivă. Vei putea (re)vedea unele dintre cele mai importante filme ale sale, dar și noul său scurtmetraj (As Filhas do Fogo/ Fiicele focului), prezentat la Cannes. Lungmetrajele incluse în retrospectiva dedicată lui Pedro Costa sunt: Cavalo Dinheiro, Vitalina Varela, Ossos, O sangue, No quarto da Vanda, Juventude em Marcha.

În deschiderea festivalului vei putea vedea noul film al lui Radu Jude. Filmul Nu așteapta prea mult de la sfârșitul lumii a fost deja premiat la Festivalul de la Locarno (Premiul Special al Juriului).

Un alt film special, adus de la Cannes, este cel ce va închide festivalul. Este vorba despre Eureka. Filmul în care îl vei revedea pe Viggo Mortensen îmbină elementele unui western cu eleganta specifica unui slow cinema alb-negru, făcând trimitere la istoria popoarelor pre-columbiene și la neocolonialism.

Nu lipsesc nici scurtmetrajele noii generații de regizori din România. Ele sunt incluse în secțiunea competițională. De asemenea, vei mai putea vedea și scurtmetrajele noilor regizori din alte țări, în cadrul secțiunii competiționale internaționale.

Dacă vrei să vezi scurtmetraje ce aduc împreună filmul experimental și arta contemporană, poți alege proiecțiile din arhiva Berlinale Forum Expended și Arsenal Institute.

Mai multe detalii despre filme, bilete și program găsești pe site-ul oficial. Poți cumpăra bilete și de pe Eventbook.

 

Leave a reply