Film O’Clock International Festival 2023

0

Între 28 februarie și 4 martie poţi vedea unele dintre cele mai bune filme realizate de regizori din Lituania, Ucraina, România, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Vor fi proiectate la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul Film O’Clock International Festival 2023.

Selecţia Film O’Clock International Festival 2023

Programul festivalului include atât scrutmetraje realizate de regizorii aflaţi la primele experimente vizuale, cât și lungmetraje devenite reprezentative în ţările lor. Cele 10 scurtmetraje incluse în selecţie au fost apreciate la marile festivaluri internaţionale, iar lungmetrajele au fost alese datorită modului în care oglindesc lupta personajelor cu neajunsurile din ţara natală.

Festivalul va fi deschis de filmul românesc devenit iconic A fost sau n-a fost?. Alte șase lungmetraje internaţionale au fost incluse în program. Acestea sunt:

Land of Fear/Tărâmul fricii

Tărâmul fricii, lansat în 1999, de regizorul egiptean Daoud Abdel Sayed, este un thriller cu substrat social. Personajul central este un anchetator ce se infiltrează în lumea traficanţilor de droguri. Pentru a le înţelege mecanismele, ajunge chiar între zidurile unei temute închisori egiptene.

Copiii din Hotelul America/ The Children from the Hotel America

Copiii din Hotelul America este omagiul adus de Raimunda Banionis tinerilor curajoși din ţările despărţite de lumea democratică prin Cortina de Fier. Filmul urmărește peripeţiile unor adolescenţi din anii ’72, care se reuneau printre ruinele unui faimos hotel din Kaunas pentru a putea dansa nestingheriţi pe ritmurile muzicii vestice. La un moment dat, autorităţile sovietice au încercat să infiltreze spioni în grupul lor, considerandu-i periculoși pentru stabilitatea societăţii.

Ultima ambulanţă din Sofia/Sofia’s Last Ambulance

Realizat în 2012 și prezentat la Cannes, Ultima ambulanţă din Sofia reflectă decăderea sistemului medical public. Vei urmări încercările unor angajaţi din sistemul medical să găsească soluţii pentru a transporta pacienţii în siguranţă. În drumul spre spital, fiecare angajat al ambulanţei își povestește viaţa. Își amintește de iubiri pierdute, de neajunsuri, de iluzii. Ilian Metev reușește să redea astfel o frântură de viaţă din Estul ce se simte adesea abandonat în propria neputinţă.

Acordorul/The Tuner

Un tânăr acordor de piane se va împrieteni cu niște doamne din înalta societate. Va încerca astfel să le fure banii, ţesând un plan ingenios. Filmul Acordorul, regizat de Kira Muratova, îmbină suspansul, comedia neagră și drama.

Iconic Duo: Vassilis Vafeas

Ce se întâmplă când un artist contemporan nonconformist și neînţeles ajunge pe o insulă uitată în timp, aflată în proximitatea unei frontiere? Vei afla urmărind Iconic Duo: Vassilis Vafeas, considerat unul dintre cele mai reprezentative în abordarea pionieratului artistic.

Viaţa, mai presus de orice/Life, Above All

La gala de închidere vei putea vedea filmul Viaţa mai presus de orice. Bazat pe romanul Chanda’s Wars, scris de Allan Straton, filmul spune povestea unei preadolescente din Africa de Sud care își ajută mama bolnavă de SIDA să aibă grijă de ceilalţi copii după ce tatăl și-a abandonat familia. Filmul a fost apreciat la Cannes, în 2010.

Un bilet costa 15 lei/proiecţie sau calup de scurtmetraje. Mai multe detalii despre bilete și program, pe Eventbook și pe site-ul oficial.

Te invit să descoperi și filmul Os de pește/Fishbone.

Leave a reply