
Documentare inedite despre arhitectură, urbanism și personalităţi vizionare ce au redefinit buna locuire vor fi prezentate în cadrul UrbanEye Film Festival 2024, între 6 și 10 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez din București) și la ARCUB (Hanul Gabroveni). Cea de-a 11-a ediţie a festivalului are ca temă comunităţile și binele comun. Vei descoperi noi documentare despre arhitecţi și orașe din India, Mexic, Brazilia, Portugalia, Canada sau Olanda.
Cei vei putea vedea la UrbanEye Film Festival 2024
Spaţii și autorităţi
Unul dintre cele mai interesante documentare din selecţie este Living Together: The Story of the Warren. Documentarul prezintă încercarea unor olandezi de a crea o clădire cu 36 de apartamente, dar în care să dispară unele graniţe specifice unui bloc obișnuit. Poţi vedea trailerul aici.
Cei ce vor să exploreze negocierea graniţelor în arhitectură pot alege documentarul The Cathedral. Vor descoperi povestea unui călugăr al cărui vis este construirea, pe cont propriu, a unui lăcaș de cult grandios. Lui nu îi pasă de autorizaţii. Importantă este doar viziunea din imaginarul său. Poţi vedea trailerul aici.
Salvarea orașului și a unor clădiri
Activista Frances Goldin a luptat pentru drepturile oamenilor vulnerabili din New York de a-și păstra casele. Aceasta a contribuit la crearea unui cartier accesibil, chiar în inima New Yorkului. Pentru a reuși, a mobilizat locuitorii și micii negustori din zona Cooper Square din Manhattan. Împreună cu aceștia a rezistat împotriva rechinilor imobiliari din anii ’50 care, sub pretextul curăţării orașului de mahalale, doreau strămutarea a mii de locuitori săraci, urmând să le dărâme locuinţele. Documentarul Rabble Rousers: Frances Goldin and the Fight for Cooper Square amintește că înfrumuseţarea unui oraș nu trebuie să însemne dezrădăcinare, segregare și îndepărtarea săracilor de centru. Poţi vedea trailerul aici.
Din New York ajungem în inima orașului Toronto, unde niște chiriași încearcă să oprească un nou proprietar să le distrugă clădirea, prin renovarea ce nu ţine cont nici de stilul acesteia, nici de istoria locului. Clădirea se numește Spadina Gardens. Este locuită de boemi, de un fost diplomat și de un colecţionar împătimit. Charlotte’s Castle prezintă lupta acestor chiriași pentru salvarea patrimoniului. Poţi vedea trailerul aici.
Scurtul documentar este urmat de Grandad & The Pier, alt documentar scurt, care ne duce în mijlocul Mării Irlandei. Aici se află o insulă pe care locuitorii vor să o facă din nou atractivă renovând un ponton abandonat.
Tot despre clădiri emblematice, inegalitate și degradare este vorba și în documentarul Skin of Glass. Documentarul leagă povestea arhitectului Roger Zmekol de istoria recentă a Braziliei, analizând ceea ce s-a întâmplat cu emblematica sa clădire proiectată în anii 60, în Sao Paolo. Finalizată în timpul dictaturii militare, clădirea a fost considerată revoluţionară. Proprietarul a fost regele sticlei din Brazilia. Între timp, clădirea și-a schimbat proprietarii. Proasta administrare a dus la degradarea și la abandonarea ei. Acum este locuită de familii fără adăpost. Fiica arhitectului, Denise Zmakhol, ne devine ghid prin documentarul său. Poţi vedea trailerul aici.
Călătorii vaste
Dacă îţi place să călătorești măcar imaginar prin alte ţări, poţi vedea și documentarul The Train and The Peninsula. Timp de aproape 90 de minute vei străbate cu trenul Peninsula Yucatan. Peninsula este considerată leagănul civilizaţiei mayase. Urmașii mayașilor își văd lumea ameninţată, când noua linie feroviară – Trenul Maya -, lungă de 1500 km, riscă să distrugă echilibrul ecologic. Documentarul prezintă viaţa oamenilor din spatele paradisului turistic. Poţi vedea trailerul aici.
Arhitectura și arta spectacolului contemporan sunt îmbinate în filmul scurt Veins. Este un film despre călătoria marmurei dintr-o carieră portugheză în New York. Procesul transformării blocurilor de marmură în noua faţadă translucidă a Perelman Performing Arts Center din New York este prezentată avangardist de fotograful român Laurian Ghinitoiu și de regizorul japonez Arata Mori.
Construirea pentru cei vulnerabili
Dezvoltarea unui oraș este măsurată și prin construcţiile destinate celor ajunși într-o situaţie care îi face vulnerabili. Nu există oraș civilizat fără incluziune. Despre incluziune și despre vindecare este vorba și în documentarul Rehab from Rehab. Poţi vedea trailerul aici.
I Didn’t See You There face o paralelă între situaţia persoanelor cu dizabilităţi și condiţia artiștilor de circ apreciaţi pentru acele trăsături considerate anomalii, expuse în spectacole excentrice. Ideea filmului i-a venit regizorului Reid Davenport după ce o trupă de circ și-a instalat cortul chiar în faţa clădirii din Oakland în care se află și apartamentul său. Poţi vedea trailerul aici.
Portrete de arhitecţi
Arhitectura modernă a Banatului este legată de numele arhitectului Hans Fackelmann. Arhitectul a îmbinat elementele mai multor stiluri, într-o sinteză personală, ce a redefinit spaţiul. Poţi vedea trailerul aici.
Un alt arhitect vizionar a fost B.V. Doshi. În documentatul The Promise vei descoperi o Indie a cărei arhitectură a fost influenţată de colaborarea lui Doshi cu niște monștri sacri precum Le Corbusier și Louis Kahn. Poţi vedea trailerul aici.
Admiratorii lui Koolhaas vor avea parte de două documentare scurte. Unul este Point of Origin, despre încercarea marelui arhitect de a proiecta casa unui om prosper pe o fâșie îngustă de pământ, aflata pe panta unui munte din Austria. Celălalt documentar – Maison a Bordeaux – îţi permite accesul într-o reședinţă privată, considerată o bijuterie emblematică pentru viziunea lui Koolhaas. Poţi vedea trailerul aici.
Din program nu vor lipsi nici filmele de arhiva despre Bucureștiul socialist și planificarea noilor cartiere din anii postbelici. De asemenea, vei avea parte și de tururi ghidate prin cartierele emblematice ale Bucureștiului. Despre acestea și despre celelalte filme poţi afla accesând și pagina oficială. Biletele se pot cumpăra și online, de pe Eventbook.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Visuali Italiane 2025 – Filme italiene noi, de neratat
24 februarie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
-
10 motive care te pot face sa (re)citesti romanul “Ghepardul”
18 noiembrie 2021 -
17 de carti acaparante citite in vara lui 2024
6 septembrie 2024
Recenzii Aleatorii
-
Sirene – Un barbat si douasprezece iubiri
18 decembrie 2022 -
The Girl on the Via Flaminia – Doua suflete ratacite prin Roma
16 februarie 2023 -
Femeia cu pantofi bej – Capcanele din lumea ravnita
3 aprilie 2023