8 filme captivante, de vazut la Bucharest International Film Festival 2022

0

În secţiunea Panorama din cadrul Bucharest International Film Festival 2022 vei putea vedea opt filme apreciate la Cannes, Berlin sau Veneţia. Printre acestea sunt și noile filme realizate de regizorii subversivi Kirill Serebrennikov și Jafar Panahi. BIFF 2022 va avea loc în perioada 29 septembrie – 9 octombrie la Cinema Muzeul Ţăranului și Grădina cu Filme.

Filmele regizorilor curajoși, incluse în programul Bucharest International Film Festival 2022

image: „Tchaikovsky’s Wife”, a film by Kirill Serebrennikov/Bucharest International Film Festival (press release)

Unul dintre cele mai așteptate filme ale festivalului este cel al regizorului Kirill Serebrennikov, vânat de regimul de la Kremlin. După invazia din Ucraina, a fugit din Rusia pentru a se stabili la Berlin. Cunoscut mai ales datorită filmelor Leto (Vara) și Febra lui Petrov, cineastul rus a deschis ediţia din 2022 a Festivalului de la Cannes cu noul său film – Tchaikovsky’s Wife. Filmul prezintă detalii mai puţin cunoscute din biografia marelui compozitor. Poţi vedea trailerul aici.

Un alt regizor subversiv al cărui film va putea fi văzut în premieră la BIFF 2022 este Jafar Panahi. Emblematic pentru cinematografia iraniană actuală, Panahi a fost distins cu Premiul pentru regie la Festivalul de la Veneţia, unde și-a prezentat noul film – No Bears. Filmul va deschide Bucharest International Film Festival 2022 și explorează, în paralel, două povești de iubire ameninţate de forţa superstiţiilor și de jocurile de putere. Poţi vedea trailerul aici.

Filme despre legăturile dintre generaţii

Unul dintre cele mai intense filme ale anului este și Evolution. Produs de Martin Scorsese, regizat de Kornél Mundruczó și Kata Weber, filmul imbină istoria zbuciumată a secolului XX cu poveștile transgeneraţionale a unei familii greu încercate de această istorie. Trei generaţii își împărtășesc amintirile, speranţele și dorinţa de a trăi așa cum și-au dorit. Poţi vedea trailerul aici.

Tot despre legăturile transgeneraţionale este vorba și în filmul Armageddon Time. Descoperi povestea unei familii ce luptă cu segregarea pentru a trăi visul american. Prezentat la Cannes, filmul regizat de James Gray îi are în rolurile principale pe unii dintre cei mai iubiţi actori: Anthony Hopkins, Anne Hathaway și Jeremy Strong. Poţi vedea trailerul aici.

Filme poetice, de văzut la Bucharest International Film Festival 2022

Preferi filmele poetice? Atunci poţi alege și The Tsugura Diaries. Vei urmări aventurile din vara unor tineri portughezi retrași într-o casă din zona rurală pentru a construi o seră destinată fluturilor din gradină. Poveștile lor de iubire și prieteniile sunt prezentate așa cum doar cineastul lusitan Miguel Gomes o poate face. Lui i s-a alăturat Maureen Fezendeiro. The Tsugura Diaries a câștigat premiul pentru regie la Mar del Plata Film Festival. Poţi vedea trailerul aici.

Before, Now & Then by Kamila Andini/Bucharest International Film Festival 2022 (press release)

Fanii cinematografiei asiatice pot vedea și filmul Before, Now & Then, în regia Kamilei Andini. Acţiunea filmului se petrece într-unul dintre cele mai frumoase locuri – insula Java, din Indonezia. Aici vrea să se refugieze o femeie cu trecut apăsător. Speră că al doilea soţ va fi blând cu ea. La un moment dat, se va împrieteni cu amanta acestuia. Împreună, cele două vor găsi o cale de a supravieţui într-un paradis vegetal locuit de oameni ce formează un mediu social devenit uneori un infern pentru femei, mai ales pe fundalul unui context istoric și politic ameninţător.

Before, Now & Then impresionează prin calităţile vizuale și prin interpretarea actorilor. Nu întâmplător a fost nominalizat la Ursul de Aur în cadrul ediţiei din 2022 a Festivalului de la Berlin. De asemenea, Laura Basuki a câștigat Ursul de Argint oferit celei mai bune actriţe distribuite într-un rol secundar. Poţi vedea trailerul aici.

Două filme tulburătoare

Dacă îţi plac filmele despre legăturile umane tulburătoare, vei avea ocazia de a vedea un film polonez răvășitor. Este vorba despre filmul Imagine. Regizat de Andrzej Jakimowski, filmul prezintă povestea unui profesor orb ce încalcă toate regulile pentru a o face pe una dintre elevele sale să redescopere plăcerile vieţii.

Notre Dame Brule by Jacques Annaud/Bucharest International Film Festival 2022 (press release)

Cei ce preferă documentarele impresionante pot vedea și Notre Dame Brule. Filmul lui Jean-Jacques Annaud va închide Bucharest International Film Festival 2022. Vei descoperi poveștile pompierilor care au încercat să stingă flăcările ce au cuprins faimoasa catedrală devenită simbolul Parisului. Criticii publicaţiei Les cahiers du cinema l-au descris drept un film pe care îl urmărești cu sufletul la gură având senzația că totul se întâmplă acum, în fața ochilor tăi, un film despre o tragedie încă nedeslușită. Poţi vedea trailerul aici. 

Leave a reply