36 de carti interesante, de cautat in februarie 2022

0

Februarie ne aduce pe rafturi noile cărţi ale unor autori contemporani iubiţi, precum Isabel Allende. Vom descoperi și niște scriitori emblematici în alte spaţii culturale și vom călători în locuri îndepărtate. Nu lipsesc nici romanele premiate și nici autobiografiile unor cineaști vizionari precum Bergman sau Chantal Akerman.  Așadar, vom avea de unde alege, mai ales că avem o listă cu 36 de cărţi interesante, de căutat în februarie 2022.

Noile romane ale unora dintre cei mai iubiţi povestitori, de căutat în februarie 2022

1.Violeta de Isabel Allende

Isabel Allende, una dintre cele mai bune povestitoare sud-americane, revine în librării prin romanul Violeta. Romanul are o protagonistă a cărei existenţă se întinde între două pandemii.

Noua eroină din universul literar creat de Isabel Allende supravieţuiește gripei spaniole ajunse în America Latină, în 1920, iar peste un secol asistă la o altă criză mondială. Peripeţiile sale, iubirile și evenimentele politice la care a fost martoră alcătuiesc o succesiune de povești pe care le vei parcurge cu sufletul la gură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

2. Paradisuri pierdute de Eric-Emmanuel Schmitt

Paradisuri pierdute deschide seria Străbătând secolele, prin care Eric-Emmanuel Schmitt reinterpretează istoria omenirii. Începe cu povestea lui Noam, un tânăr care va trece prin multe pentru a-și duce povestea mai departe. Se îndrăgostește, înfruntă ameninţarea potopului și apoi se regăsește alături de Nouram, devenită marea lui iubire. Odată cu Noam va începe marea aventură a omenirii, de la grădinile Paradisului la marile evenimente dramatice din istorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane istorice despre niște oameni ce au schimbat jocurile puterii

3. M. Fiul secolului de Antonio Scurati

Câștigător al Premiului Strega în 2021, M. Fiul secolului este un roman istoric dens. Antonio Scurati reinterpretează evenimentele ce au favorizat ascensiunea fără precedent a lui Benito Mussolini. Descrie astfel o Europă în care vechile elite nu se mai puteau face auzite și în care vocile moderaţilor erau acoperite de vehemenţa unui nou model de om politic. Acest nou om politic era înzestrat cu darul oratoriei dublate de populism și de mimarea compasiunii pentru cei marginalizaţi, uitaţi de ceilalţi politicieni.

4. Oglinda și lumina de Hilary Mantel

Tot un roman istoric acaparant, despre ascensiunea imprevizbilă a unui bărbat intrigant, este și ultimul din seria dedicată lui Thomas Cromwell. În Oglinda și lumina, scriitoarea Hilary Mantel descrie ultima etapă din viaţa bărbatului din popor devenit cel mai influent om de la curtea lui Henric al VIII-lea, monarhul cunoscut datorită mariajelor terminate cu decapitarea soţiilor. Intrigile politice sunt demne de un thriller în romanele scrise de Hilary Mantel.

Călătorii și iubiri pierdute, în cărţile unui clasic rus

5. Însemnări de iarnă despre impresii de vară

Cum se vedea Occidentul secolului al XIX-lea prin ochii lui Dostoievski? Poţi afla citind Însemnări de iarnă despre impresii de vară. Paginile au fost scrise după ce Dostoievski a vizitat orașe emblematice precum: Berlin, Dresda, Paris, Londra, Geneva, Florenţa sau Viena. Impresiile sale pendulează între admiraţie și îngrijorare în faţa sărăciei din zonele unde locuiesc marginalii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

6. Soţul etern

Soţul etern este un roman despre modul în care bărbaţii supravieţuiesc unei pierderi. Cei doi protagoniști ai romanului scris de de F.M. Dostoievski au pierdut-o pe femeie considerată marea lor dragoste. Unul i-a fost partener oficial, celălalt i-a fost amant. Cei doi se intersectează în timpul doliului. Prin dialogurile năucitoare ies la suprafaţă secrete dureroase.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi interesante de proză scurtă, de căutat în februarie 2022

7. Proiectul Decameronul: 29 de povestiri noi din pandemie: The New York Times

Unii dintre cei mai buni scriitori contemporani, de pe toate continentele, au participat la Proiectul Decameronul: 29 de povestiri noi din pandemie. Vei citi prozele scurte semnate și de Margaret Atwood, Leila Slimani, David Mitchell, Mia Couto, Etgar Keret, Tea Obreht, Colm Toibin, Alejandro Zambra.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

8. Culorile despărţirii de Bernhard Schlink

Mulţi l-au descoperit pe Bernhard Schlink datorită romanului Cititorul, a cărui ecranizare i-a oferit lui Kate Winslate un rol memorabil. Prin volumul Culorile despărţirii îl vor (re)descoperi și în ipostaza autorului de proză scurtă. Fiecare povestire invită la reflecţii despre cuplu. Mulţi cititori vor simţi nevoia de a-și revizita memoria afectivă odată cu lectura acestei cărţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

9. Simfonia mută de Nichita Danilov

Dacă vrei să citești proza scurtă, poţi alege și volumul Simfonia mută. Nuvelele și povestirile scrise de Nichita Danilov sunt o îmbinare între umorul absurd și realismul magic. Lumea descrisă în aceste proze scurte este adusă la graniţa ambiguă dintre ficţiune și faptele verosimile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Autobiografii și amintiri despre artiștii deveniţi emblematici

10. Imagini. Viaţa mea în film de Ingmar Bergman

Ingmar Bergman este un zeu în lumea cinefililor. Filmele sale au deschis drumuri în arta orientată spre explorarea psihicului uman. Una dintre cărţile sale autobiografice este intitulată Imagini. Viaţa mea în film. În această carte povestește despre culisele unor filme-cult. Vei citi despre cum se raporta Bergman la sursele de inspiraţie, la relaţiile cu actorii și la propriul univers.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

11. Mama râde (Chantal Akerman)

Chantal Akerman este considerată una dintre acele regizoare vizionare care au redefinit graniţa dintre ficţiune și documentar în abordarea unor schimbări sociale și de mentalităţi. În urma ei au rămas nu doar unele dintre cele mai interesante filme ale secolului XX. Cărţile sale autobiografice sunt la fel de preţioase pentru cei dornici de a-i înţelege lumea personală, în strânsă legătură cu modernizarea cinematografiei postbelice. Mana râde include o parte din scrierile autobiografice. În această carte, regizoarea își explorează transgeneraţional lumea familială. A fost scrisă în perioada în care mama lui Chantal Akerman se apropia de finalul vieţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

12. Despre scris. Autobiografia unui meșteșug de Stephen King

Fanii lui Stephen King vor primi cu entuziasm cartea Despre scris. Autobiografia unui meșteșug. Îmbină francheţea destăinuirii cu eseul despre arta literară. Stephen King va dezvălui ritualurile personale privind scrisul și vulnerabilităţile care l-au inspirat. Îţi va oferi astfel detalii inedite legate de relaţia dintre lumea personală și lumea personajelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

13. Trei inele (Daniel Mendelsohn)

Daniel Mendelsohn a devenit unul dintre scriitorii preferaţi ai celor ce se regăsesc adesea în lumile unde istoria artei și autobiografia se intersectează oferind noi sensuri unor opere devenite clasice. Trei inele este o carte dedicată unor scriitori plecaţi în exil. Îl vei descoperi pe Erich Auerbach, filologul evreu fugit din calea naziștilor. Transformând Istanbulul în noua sa casă, va scrie pagini preţioase despre cultura occidentală. Un alt scriitor plecat în exil, a cărui biografie este amintită în Trei inele, este W.G. Sebald, cunoscut datorită romanului ecranizat Austerlitz.

Din secolul XX aluneci în secolul al XVII-lea. În 1699, Peripeţiile lui Telemah devine bestseller. Totodată, cartea îi înfurie pe cei ce deţin puterea. Autorul ei, François Fenelon este nevoit să fugă din ţara natală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

O carte specială, pentru cei pasionaţi de istorie

14. Intelectualii în Evul Mediu de Jacques Le Goff

Cartea Intelectualii în Evul Mediu ne amintește că nu totul a fost scufundat într-un întuneric sinistru în perioada care precedase lumina eliberatoare din Renaștere. Jacques Le Goff amintește că tot în Evul Mediu au apărut niște oameni de cultură dornici de a pune bazele primelor universităţi din Europa, devenite azi adevărate embleme. Tot în Evul Mediu s-a conturat imaginea intelectualului subversive, curajos. Pentru acesta, lumea se rotea în jurul dorinţei de cunoaștere, nu a fricii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane inspirate din biografiile unor artiști vizionari

15. Înfruntare la nivel înalt. Misterul convorbirii telefonice Stalin-Pasternak de Mihail Kadare

Datorită romanului Doctor Jivago, Boris Pasternak a devenit unul dintre cei mai iubiţi scriitori din spaţiul rus. Dar Stalin l-a urât și a încercat să-l elimine din memoria colectivă. Înfruntare la nivel înalt. Misterul convorbirii telefonice Stalin-Pasternak invită la reflecţii asupra libertăţii de expresie. Totodată, este și o reconstituire a unei perioade în care marii scriitori din Rusia au format o rezistenţă împotriva cruntei dictaturi.

16. Frida Kahlo și culorile dragostei de Caroline Bernard

Frida Kahlo și culorile dragostei te poartă în lumea avangardei din pictură. Frida Kahlo a fost un simbol al picturii moderne. A îmbinat original autodezvăluirea cu simbolurile culturii mexicane profunde. Iubirile sale, dramele și întâlnirile cu marii artiști precum Andre Breton și Pablo Picasso te fac martorul uneia dintre cele mai fertile și pătimașe epoci din istoria artei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

17. Eiffel de Nicolas d’Estienne d’Orves

Nicolas d’Estienne d’Orves le oferă un cadou tuturor celor îndrăgostiţi de Paris, de istoria sa. Iar istoria Parisului este strâns legată de Gustave Eiffel. Romanul Eiffel prezintă povestea lui și a iubitei sale, Adrienne. Se spune că prezenţa ei l-ar fi inspirat când și-a imaginat uriașa construcţie. Romanul a stat la baza filmului regizat de Martin Bourboulon, avându-i pe Romain Duris și Emma Mackey în rolurile principale. 

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

18. Vulcan. Lumina vine de la Asfinţit de Mihai Buzea

A fost jurnalist, călător, traducător și un pasionat de literatură cu fler. A fondat revista Familia și a sprijinit dezvoltarea unui teatru românesc în secolul al XIX-lea. Totodată, a sprijinit și debutul lui Mihai Eminescu. Este vorba despre Iosif Vulcan, considerat emblematic pentru evoluţia culturii în limba română. Vulcan. Lumina vine de la Asfinţit este biografia romanţată care îi este dedicată de Mihai Buzea.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

Romane despre alinare, de căutat în februarie 2022

19. Un ceai la capătul lumii de Francesc Miralles și Angeles Donate

În Japonia, un bărbat plin de compasiune salvează peste 700 de persoane de la sinucidere. Povestea lui este redată în romanul Un ceai la capătul lumii. Romanul reflectă admiraţia pentru Japonia a unuia dintre cei mai iubiţi autori catalani, Francesc Miralles. Alături de Angeles Donate promite o lectură menită să consolideze încrederea în solidaritatea umană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

20. În toate a fost frumuseţe de Manuel Vilas

În toate a fost frumuseţe a cucerit publicul european în 2018. Este un roman despre nevoia de regăsire a unei lumi pierdute, a paradisului din memorie. Totodată, este un roman despre vindecarea unor dureri cauzate de pierderea părinţilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane distopice

21. Valurile liniștesc vântul de Arkadi Strugaţki și Boris Strugatki

Arkadi Strugatki si Boris Strugatki sunt unii dintre clasicii preferaţi ai celor ce aleg literatura orientată spre zona distopiei pline de metafore. Una dintre cele mai bune cărţi ale autorilor prezintă o lume ameninţată de evenimente stranii. Valurile liniștesc vântul este un roman în care distopia se îmbină cu atmosfera unui thriller și cu existenţialismul.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

22. Lumii îi spuneau pădure de Ursula K. Le Guin

Câștigător al Premiului Hugo, romanul Lumii îi spuneau pădure te invită să descoperi o planetă ai cărei locuitori trăiau în pace, având o altă înţelegere a Universului. Însă linistea lor este alungată de invadatorii care îi transformă în sclavi. Romanul prezintă încercările acestora de a-și recâștiga libertatea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Thrillere interesante, de căutat în februarie 2022

23. Strălucită de Stephanie Depays

Tensiunea unui thriller și tonul satiric se întâlnesc într-o poveste ce reflectă problemele din lumea corporatiștilor. Acţiunea romanului Strălucită se petrece între două party-uri. Petrecerile spectaculoase au fost organizate de managerii unor companii faimoase, devenite concurente în domeniul agroalimentar. Conflictele întreţinute de angajaţii ambiţioși, vanităţile șefilor și urmările intrigilor din jocul pentru putere au niste urmări imprevizibile.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro

24. Crima contelui Neville de Amelie Nothomb

Amelie Nothomb știe cum să îmbine literatura contemporană și elementele din mituri sau din basmele întunecate. Le îmbină straniu și nonconformist, dându-le nuanţe de thriller. Într-unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Crima contelui Neville, se inspiră din tragediile grecilor antici. Reia tema profeţiei în povestea unei tinere nobile care vrea să își îndemne tatăl să o ucidă. Ea spera că astfel va duce la îndeplinire viziunile unei clarvăzătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

25. Opt detectivi de Alex Pavesi

Alex Pavesi îţi oferă un roman plin de suspans. O crimă stranie, niște personaje enigmatice și un plan diabolic schimbă viaţa unui scriitor celebru, retras pe malul Mediteranei. În ultimul său manuscris, acesta oferă genul de poveste despre care se bănuiește că a fost inspirată dintr-o crimă reală, neanchetată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

26. Sanatoriul de Sarah Pearse

Sanatoriul este un thriller plasat în atmosfera pitorească a unui ţinut din Alpi. Aici se află un hotel de lux amenajat în locul unui fost sanatoriu. Personajul central, o detectivă abilă, va ajunge în acest loc exclusivist după ce acceptă invitaţia fratelui ei. Impresionat de peisajul mirific, acesta își organizează petrecerea de logodnă chiar în locul plin înșelător. Detectiva începe să bănuiască existenţa unor secrete sinistre dincolo de opulenţa noului hotel.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane stranii

27. Abraxas de Bogdan-Alexandru Stănescu

Mitologia și imaginile unui București plin de case vechi se îmbină în memoria unui bărbat care își derulează viaţa. Memoria sa este invadată de semnificaţiile inedite oferite unor evenimente din perioade istorice diferite. Aceste evenimente istorice au deschis uși către alte orașe captivante, precum Viena, Paris ori New York. Abraxas, noua carte a lui Bogdan-Alexandru Stănescu, atrage prin stranietate și originalitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

28. Meteorii de Michel Tournier

Meteorii este unul dintre cele mai bune romane din literatura franceză. A uluit cititorii în anul apariţiei (1975). A fost considerat sordid, controversat, metaforic, suprarealist. Michel Tournier folosește marea temă a călătoriei pentru a devia subiectele clasice spre zone mai puţin explorate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane care te fac să descoperi niște scriitori emblematici

29. Un joc și o desfătare de James Salter

Un joc și o desfătare este un roman care te poartă în efervescenta Franţă din timpul revoluţiei sexuale. În această Franţă exuberantă nimerește un student american. Visează să se mute într-un orășel de lângă Dijon. Aici se îndrăgostește de o tânără emancipată. Ea îi va schimba perspectiva asupra vieţii.

Romanul lui James Salter este considerat reprezentativ pentru anii ’60, ai marilor schimbări de mentalitate. A făcut vâlvă în anul apariţiei, păstrându-și farmecul peste decenii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

30. Numele celălalt. Septologie I-II de Jon Fosse

Numele celălalt deschide una dintre cele mai importante opere a scriitorului norvegian Jon Fosse. Cunoscut și datorită pieselor de teatru puse în scenă în toată lumea, Jon Fosse a dat și romane memorabile. Numele celălalt reflectă poveștile a doi bărbaţi care trăiesc în zona fiordurilor. Ambii sunt pictori și poartă același nume. Vieţile lor sunt diferite, reflectând și două moduri de a exista.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane despre iubiri în vremuri tulburi

31. Orbecăitorul de Kali Istvan

Literatura maghiară contemporană este plină de surprize pentru cei pasionaţi de istoria recentă. Câștigător al Premiului pentru Debut, romanul Orbecăitorul îmbină povestea unei mari iubiri cu a unui orășel în care istoria a năvălit capricioasă. Prin această istorie va trece un croitor dornic de a salva tihna familiei în tăvălugul politic al secolului XX.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

32. Secretul fotografei franceze de Natasha Lester

Parisul și ale sale femei nonconformiste devin personajele centrale din Secretul fotografei franceze. Vei citi despre viaţa tumultuoasă a unei tinere din lumea strălucitoare a modei, care ajunge reporter pe front. Va fi încurajată de alte femei emancipate. Fotografiile sale devin veritabile mărturii. Ele vor fi redescoperite după decenii, într-un chateau. Odată cu ele, ies la suprafaţă secrete acoperite de tăcerea de după Război.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

33. Fiica lutierului de Sharon Maas

Tot despre femei puternice în vreme de război este vorba și în romanul Fiica lutierului. Sarah, eroina romanului, va încerca să fugă de naziști. Va străbate Franţa și va întâlni un bărbat care îi va deveni tovaraș de drum. Când acesta se va afla în pericol, ea va fi nevoită să își asume niște riscuri nebănuite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Plimbări prin orașul solitar și piese de teatru

34. Orașul solitar de Olivia Laing

Orașul solitar este o carte apreciată de cei fascinaţi de metropole. Olivia Laing te invită să descoperi un New York al plimbărilor pline de melancolie plin locuri mai puţin prezentate în ghidurile ce mizează pe clișee.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

35. Mario Vargas Llosa – Teatru

Mario Vargas Llosa a intrat și în ipostaza dramaturgului. În volumul Teatru vei găsi cele mai apreciate piese ale sale: Odiseu și Penelopa, Nebunul cu balcoanele, Ochi frumoși, tablouri urâte, Domnișoara din Tacna, Kathie și hipopotamul, Chunga. Piesele reflectă pasiunea lui Mario Vargas Llosa pentru mit, legende și realismul magic, toate adaptate metaforic la istoria contemporană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

36. Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ (Friedrich Durrenmatt)

Volumul Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ include cele mai importante piese de teatru radiofonic semnate de Friedrich Durrenmatt. Pe lângă piesa care dă și titlul volumului au mai fost incluse: În pană și Ceas de seară într-o toamnă târzie. Dramaturgul și-a imaginat dialoguri percutante între oameni marginalizaţi, cărora societatea le face mai degrabă portrete grotești.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invit să citești și despre romanul Tunelul.

Leave a reply