20 de carti pline de povesti intense, care te asteapta in mai 2023

0

Luna mai anunţă zilele lungi de vară, când timpul lecturii pare să se dilate, oferindu-ne călătorii de neuitat. Vei călători din Armenia până-n Peru, Londra, Paris și Istanbul, citind 20 de cărţi pline de povești intense, care te așteaptăîn mai 2023.

Romane despre marile iubiri care maturizează

1.Simon de Narine Abgarian

Cei ce au citit și romanul Din cer au căzut trei mere, s-au îndrăgostit de poveștile spuse de Narine Abgarian, una dintre cele mai iubite scriitoare actuale. Așadar, vor pune pe listă și romanul Simon. Vor descoperi istoria Armeniei împletită cu amintirile despre poveștile de iubire ale unor femei dintr-un orășel de munte. Femeile au iubit același bărbat – zidarul Simon. Adunate la înmormantarea lui, vor începe să-și dezvăluie secretele. Tandreţea, legăturile tumultuoase, tensiunile și tristeţile se îmbină într-un roman năucitor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Aventurile fetei dezmăţate de Mario Vargas Llosa

Aventurile fetei dezmăţate este unul dintre cele mai iubite romane ale lui Mario Vargas Llosa. Romanul te invită să descoperi o iubire imposibilă, devenită o călătorie prin deceniile emancipării și prin capitalele ce au influenţat istoria secolului XX. Este totodată un roman al maturizării emoţionale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

3. Grădinile Finzi-Contini de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este unul dintre marile romane ale literaturii italiene. Totodată, este și cronica unei lumi aflate la apus. Ecranizat de Vittorio De Sica, romanul are ca subiect povestea unui tânăr ce trăiește o mare iubire, înainte ca lumea lui să fie ameninţată de fascism. Acesta provine dintr-o familie renumită a burgheziei din Ferrara. Originile evreiești ale familiei sale îl vor determina să privească diferit marile schimbări din Italia interbelică. El se va situa la confluenţa dintre culturi și epoci. Va încerca să înţeleagă schimbările, pe măsură ce trăiește o mare pasiune.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4. Cleopatra și Frankenstein de Coco Mellors

Cleopatra și Frankenstein este un roman despre artă, maturizare și gestionarea unei relaţii de cuplu intrate în impas. Personajul central este Cleo, o tânără de 24 de ani care părăsește Londra natală pentru a cuceri lumea artei din New York. Ea își dorește să devină o pictoriţă celebră. În viaţa ei apare Frank. El deţine o importantă agenţie de advertising. Atracţia dintre ei duce la o căsătorie, urmată de o criză. Această criză va răscoli trecutul lui Cleo.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Proză scurtă

5. Micul erou și alte proze din tinereţe de F. M. Dostoievski

Micul erou include șase proze scurte din prima perioada literară a lui Dostoievski. Aceste proze anunţau operele de maturitate. Au uimit prin consistenţa observaţiilor și prin construirea unor personaje complicate și pline de contradicţii, devenite reprezentative pentru o umanitate copleșită de drame.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

6. Quilt de Veronica D. Niculescu

Quilt este o colecţie de povestiri despre legătura dintre oameni și animale, despre cupluri și despre părinţi și copii. Vei citi și despre frumuseţea lumii, care se încăpăţânează să se arate chiar și în vremuri grele pentru personajele Veronicai D. Niculescu.

Călătorii prin lectură

7. Autostrada Lincoln de Amor Towles

Autostrada Lincoln promite un road movie în proză. Vei urmari peripeţiile unui tânăr eliberat din închisoare, după ce a fost acuzat de omor prin imprudenţă. În orașul natal din Nebraska nu-l mai așteaptă decât frăţiorul în vârstă de opt ani. El a rămas orfan, iar ferma părinţilor a fost luată, ca urmare a neplăţii datoriilor. Așadar, tânărul își va lua frăţiorul pentru a începe o viaţă nouă în California anilor ’50. Doar că în portbagajul mașinii stau ascunși doi foști colegi de detenţie. Aceștia au alte planuri.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

8. Călătorul singuratic de Jack Kerouac

Admiratorii lui Jack Kerouac vor alege și Călătorul singuratic. În această colecţie de scrieri non-ficţionale vor găsi amestecul dintre dorul de ducă și ritmul poetic. Îl vor însoţi pe Kerouac din Mexic până-n Franţa, Marea Britanie și Maroc.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Acasă, departe de Adrian G. Romila

Acasă, departe este oferă o abundenţă de povești. Sunt povești despre călătorii pline de aventuri pe fundalul unor epoci fertile pentru imaginaţie. Povestile încep în Bucureștiul secolului al XIX-lea și continuă până-n Constantinopol. Acasă, departe este un roman scris pentru cei dependenţi de istorii trepidante, expuse printr-un amestec irezistibil de influenţe literare. Nu lipsește nici adrenalina specifică unui thriller.

Romane pline de suspans

10. Angelique de Guillaume Musso

Fanii lui Guillaume Musso vor avea încă un motiv de bucurie: romanul Angelique. În centrul romanului este un bărbat care a suferit un atac de cord. Aflat încă în spital, întâlnește o tânără care le cântă pacienţilor la violoncel. Când află că pacientul este anchetator, tânăra îl roagă să reancheteze un caz straniu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Refugiul de Sarah Pearse

Sarah Pearse are talentul de a plasa un thriller antrenant în decoruril idilice. În aceste decoruri se află câte o clădire plină de secrete, devenită hotel de lux. Vei găsi aceeași reţetă și în romanul Refugiul. Pe coasta engleză pitorească se află un loc frecventat datorită tratamentelor de înfrumuseţare. Însă mulţi spun că locul ar fi blestemat. De asemenea, un criminal în serie îi dă târcoale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

12. Inventarea sunetului de Chuck Palahniuk

Inventarea sunetului pleacă de la o dramă personală pentru a descrie lumea din culisele filmelor cu bugete uriașe. Personajul central este un tată ce își caută fiica dispărută. O va găsi în lumea filmului, ascunzând niște secrete greu de dus. Aceasta își folosește vocea pentru a reda sunete răscolitoare, folosite pentru coloana sonoră a filmelor având subiecte înfiorătoare. Prin vocea ei, fiica pierdută încearcă să îi transmită mesaje tatălui care o tot caută.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Povești împletite cu marea istorie

13. Ultimii regi magi de Maryse Conde

Ultimii regi magi explorează importanţa mitică pe care o acordăm unui strămoș glorios. În romanul scris de Maryse Conde, o familie venerează portretul unui strămoș care a luptat împotriva sclaviei. Familia din Antile trăiește cu moștenirea poveștilor triste din Africa exploatată. În această familie se naște și un bărbat care vrea să se îndepărteze de marea datorie faţă de strămoși. Considerând-o prea dureroasă, el se mută din Antile în sudul Statelor Unite. Însă femeia aleasă pentru a-i deveni soţie îi reproșează indiferenţa faţă de moștenirea din trecut.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

14. Evadatul de la Auschwitz de Jonathan Freedland

Evadatul de la Auschwitz este povestea primilor supravieţuitori ce au vrut să informeze întreaga lume despre ce se întâmplă în lagărele de exterminare. Au reușit să treacă de toate obstacolele pentru a termina o călătorie spre libertatea înţeleasă ca datorie de a informa cu privire la atrocităţile inimaginabile.

15. Ţara zăpezilor de Sebastian Faulks

Ţara zăpezilor este o poveste care evoluează de-a lungul a trei perioade ce au schimbat istoria secolului XX. Începe în 1914, anul declanșării Primului Război Mondial. În acel an, Anton, un tânăr jurnalist, întâlnește o femeie plină de secrete, din Viena. În anul 1927, intră în poveste și Lena, care decide să se angajeze la un sanatoriu dintr-un ţinut acoperit de zăpadă. Lena încearcă astfel să uite de o legătura ce i-a lăsat amintiri triste. Povestea continua în 1933, când jurnalistul Anton este trimis pentru a scrie despre sanatoriul unde lucrase Lena.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Non-ficţiune

16. Vrăjitoare de Mona Chollet

Vrajitoare este o carte prin care sunt explorate percepţiile despre femeile considerate rebele. Personajele negative din basme, personalităţile e ce au schimbat mentalităţi și femeile ce aleg un alt model de viaţă decât cel oficial sunt amintite într-o analiză care promite să te captiveze de la prima până la ultima pagină.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

17. Exist, exist, exist de Maggie O’Farrell

Autoarea celebrului roman Hamnet revine în bibliotecile noastre prin volumul Exist, exist, exist. În acest volum sunt descrise șaptesprezece evenimente ce au marcat existenţa scriitoarei. Vei citi o destăinuirle a multiplelor metamorfoze din viaţa unui om greu încercat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

18. Pântecul de Leah Hazard

Pântecul este o istoria medicală, culturală și politică a uterului. Maternitatea, simbolurile și politicile privind fertilitatea și libertatea femeilor sunt analizate surprinzător.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

19. O istorie culturală a nebuniei de Andrew Scull

O istoria culturală a nebuniei te poartă din lumea Greciei antice până-n secolul psihanalizei și al artiștilor excentrici dornici de a transforma în suprarealism marile temeri ale omenirii. Cartea este însoţită și de 128 de ilustraţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

20. Istoria mămăligii de Alex Drace-Francis

Istoria mămăligii se împletește cu marea istorie. Analizând importanţa porumbului, Alex Drace-Francis apelează și la folclor, la documentele despre comerţul din perioada otomană, dar și la cărţile și la filmele în care este mentionat acest mare simbol culinar.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4 cărţi interesante ce ar merita să fie traduse în limba română

Women Talking de Miriam Toews

În blogosfera cinefilă s-a tot mentionat filmul Women Talking. Succesul filmului, dar mai ales subiectul, au atras atenţia asupra cărţii omonime scrise de Miriam Toews. Inspirată dintr-o poveste reală, cartea se bazează pe discutiile clandestine ale unor femei abuzate. Ele fac parte dintr-o comunitate religioasă veche de secole, ce a păstrat un stil de viaţă ce exclude beneficiile modernităţii. Femeile din comunitate sunt izolate de restul lumii. Totuși, ele încep să pună la îndoială autoritatea bărbaţilor după ce sunt sedate și violate. Când raportează abuzurile, femeilor li se spune că au doar o imaginaţie bogată. Să rămână in comunitate? Sau să plece în lumea largă? Poţi citi recenzia aici.

Film parle de Irene Nemirovsky

Concepută iniţial pentru a deveni scenariu de film, proza scurtă având intensitatea unui microroman Film parle te poartă în lumea nocturnă a Parisului de altădată. Bulevardele aglomerate și atmosfera exuberantă din barurile de jazz sunt descrise imersiv. Irene Nemirovsky își pleasează personajele în această lume. Personajele principale sunt o mamă, ajunsă una dintre curtezanele interbelice, și fiica acesteia lăsată în grija unei mătuși. Dorind să petreacă timp alături de mama ei, fiica adolescentă ajunge la rândul său în irezistibilul Paris. Aici, spre disperarea mamei sale, riscă să facă aceleași alegeri greșite care le condamnă pe multe femei la o pauperitate cu prelungiri transgeneraţionale. Poţi citi recenzia aici.

Vento largo de Francesco Biamonti

Cei ce iubesc literatura italiană vor dori să citească și Vento largo, unul dintre cele mai bune romane scrise de Francesco Biamonti. Romanul surprinde poetic atmosfera dintr-un sat aflat într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei, Liguria. Vei avea impresia că s-au întâlnit Hemingway și Pavese cu Paul Cezanne, sfidând timpul, pentru a descrie un sat ce riscă să fie abandonat de locuitorii săraci implicaţi în contrabandă sau în trecerea imigranţilor din Italia în Franţa meridională. Poţi citi recenzia aici.

Telon de boca de Juan Goytisolo

Ultima carte scrisă de Juan Goytisolo, un simbol al literaturii spaniole, este o reflecţie năucitoare asupra ultimilor ani din viata unui om. Personajul central este un văduv care începe să își pună întrebări despre sensul vieţii. Rememorează momente din copilărie și episoade petrecute alături de soţia lui. Încercând să găsească un sens al existenţei sale, ajunge la operele scriitorului său preferat, Tolstoi. Își aminteste astfel cum plecase pe urmele acestuia în ţinuturile ce l-au inspirat când și-a scris capodoperele. Poţi citi recenzia aici.

Leave a reply