Film parle – Parisul stralucitor, doar un fundal nepasator

0

Concepută iniţial pentru a deveni scenariu, nuvela intensă precum un roman scurt Film parle poate fi considerată o bijuterie a literaturii interbelice. Irene Nemirovsky te invită la o plimbare prin decadentul Paris nocturn. Este un Paris privit prin ochii femeilor care ajung să ademenească străinii bogaţi, atrași de faima barurilor de jazz, a cabaretelor și a saloanelor de dans.

Portretul unei lumi

În centrul povestirii Film parle sunt o curtezană interbelică nefericită și fiica ei fugită din orașul de provincie, unde fusese lăsată în grija unei mătuși. Ambele ajung într-un Paris ameţitor, pe cât de ademenitor, pe atât de neînduplecat în faţa dramelor trăite de cei vulnerabili. Irene Nemirovsky surprinde marile tristeţi din spatele strălucirii asociate anilor nebuni. Ne reamintește astfel că viaţa lejeră precum o petrecere continuă nu era pentru toţi.

Pe lângă drama sfâșietoare, Irene Nemirovsky reușește să capteze atmosfera efervescentă a Parisului interbelic. Descrierile și detaliile urbane îţi permit o imersiune cinematografică totală. Aproape că te simţi acolo, cutreierând străzile până când ritmurile insolente ale unui jazz frenetic ajung să te cheme într-un local unde te aștepţi să apară dintr-un moment într-altul Henry Miller și Anais Nin cu ale sale personaje din Spioană în casa dragostei și Little Birds. Într-un astfel de local își fac veacul și personajele feminine, în așteptarea unei vieţi visate, care nu mai vine.

Parisul feminin

Film parle ne dezvăluie o Irene Nemirovsky plină de compasiune, dar în același timp nemiloasă în descrierea unei societăţi interbelice marcate de inegalitate, lacomie, snobism. Amintește astfel de atmosfera din romanul ecranizat, La revedere acolo sus!. De fapt, Irene Nemirovsky a fost preocupată de captarea decăderii. De ruina unei lumi ce se dorea extravagantă, frenetică, dar eșuata la nivel social. Când nu era preocupată de criticarea legăturilor inautentice din mediul burghez, era atentă la tragediile celor din mediile vulnerabile.

În multe dintre nuvelele și romanele sale, Irene Nemirovsky își obligase contemporanii să iasă din bula hedonismului. Să privească marile nedreptăţi dintr-o societate în care sărăcia se moștenea transgeneraţional. Iar marile victime neputincioase erau femeile. Personajele sale feminine simt cel mai bine reversul schimbărilor de după încheierea Primului Război Mondial. Dramele lor devin un seismograf capabil să capteze nu numai trepidaţiile crizelor financiare. Ele pot descrie și alterarea legăturilor interumane ce decurg din polarizarea socială.

Deși pare un tablou în tușe apăsate, ce nu lasă loc de nuanţe, Film parle surprinde fidel și curajos o lume debarasată de măștile spectaculosului, de atmosfera flamboaiantă asociată Parisului interbelic. Există și multă strălucire în Parisul lui Irene Nemirovsky. Însă doar pentru a le reaminti personajelor sale că le este inaccesibilă. Că este doar un fundal nepăsător în raport cu zbaterile acestora.

Poţi comanda Film parle de la librăria franceză Kyralina.

Te invit să descoperi o altă carte scrisă de Irene Nemirovsky, La proie.

Leave a reply