Women Talking – Lupti sau incepi o noua viata
Women Talking merită inclus în topul celor mai bune și originale romane publicate în ultimii ani. Te va convinge să cauţi și alte cărţi scrise de Miriam Toews. Vei descoperi în aceste roman poveștile intersectate ale unor femei care decid să își unească forţele pentru a-și face dreptate. Ele vor să găsească astfel cea mai bună cale pentru a risposta împotriva bărbaţilor care le-au abuzat. Abuzatorii sunt mereu apăraţi de preotul comunităţii izolate în care trăiesc.
Acţiunea se petrece în sânul unei comunităţi religioase. Aici se vorbește o limbă pe cale de dispariţie, apropiată de limba germană, conform spuselor singurului bărbat care este acceptat de femeile ce vor să-și facă dreptate. Pe numele său August, acesta provine dintr-o familie alungată din comunitate, cu mulţi ani în urmă.
Întoarcerea pentru a schimba
Alungarea i-a permis lui August să urmeze studii, să cunoască lumea, să trăiască în secolul XXI. Însă acesta, după ispașirea unei pedepse cu închisoarea în urma umplicării într-o mișcare politică neagreată, decide să se revină în comunitate. Urmează sfatul unei bibliotecare ce l-a salvat de la suicid. Bibliotecara i-a spus că trebuie să înţeleagă mai întâi de unde vine, înainte de a merge mai departe. Dar nu numai căutarea identitatii îl face pe August să se reîntoarcă. El este încă legat de Ona, alături de care a copilărit.
Datorită rolului său de învăţător în comunitate, August este singurul bărbat lăsat să participle la întâlnirile secrete ale femeilor ce vor să-și pedepsească agresorii. Deoarece femeile din acea comunitate nu au acces la școală, rămânând astfel analfabete, au nevoie de un bărbat pentru a le redacta întâlnirile.
Femeile nesupuse
Dintre aceste femei, Salome si Ona se disting datorită opiniilor ferme. Salome este revoltata comunităţii. Ea a fost singura care a îndrăznit să-și atace agresorul. Temându-se că alte femei îi vor urma exemplul, pastorul apelase la autorităţi. Dar nu pentru a pedepsi agresorii, ci pentru a-i apăra de furia victimelor ce ar fi ales calea ripostei, asemenea lui Salome. Astfel, bărbaţii se aflau în custodia autorităţilor până la începerea procesului, fiind acuzaţi de folosirea substanţelor având efectele unor droguri, prin care își adormeau victimele și le violau, fără ca acestea să își mai amintească. Pastorul se folosește de fricile femeilor și de ignoranţa lor pentru a le spune că nu vor putea ajunge în rai decât dacă își vor ierta agresorii.
Spre deosebire de Salome, Ona vrea să își stăpânească furia. Deși opiniile ei sunt la fel de ferme, încearcă să își pună întrebări despre natura umană. Despre viitorul comunităţii și despre efectele educaţiei bazate pe misoginism. Se întreabă dacă nu cumva ar trebui reformată comunitatea. Dacă nu cumva femeile ar trebui să rescrie legile pentru a fi luate și ele în seamă. Pentru a avea și ele dreptul la educaţie, la alfabetizare și la opinie. Ideile Onei au fost insuflate de participarea la școala clandestină ţinută de părinţii lui August, înainte ca ei să fie alungaţi din comunitate. În anii copilăriei, Ona a fost foarte apropiată de familia lui August. Mai ales de mama acestuia, care avea idei moderne legate de educaţie.
În timpul primei întruniri secrete, femeile revoltate ale comunităţii discută nu numai despre teama de a nu ajunge în rai dacă nu iartă ceva de neiertat în secolul XXI. Ele încearcă să găsească împreună răspunsul la întrebarea ce ascunde urgenţa luării unei decizii. Este vorba despre întrebarea Rămânem pentru a ne înfrunta agresorii, apelând la actul de legitimă apărare, sau părăsim comunitatea pentru totdeauna? Salome, rebela comunităţii, este singura care vrea să se lupte cu agresorii. Revolta ei o face să își dorească să le aplice și niște corecţii fizice. Se simte îndreptăţită, după câte a îndurat, chiar dacă alte femei vor s-o tempereze.
Dialogurile bine dozate
Romanul Women Talking impresionează în primul rând prin tensiunea dialogurilor. Metaforele și folosirea unor comparaţii inteligente, cu tâlc, dau sarea și piperul romanului. Nu există replică redundantă. Fiecare dialog este bine drămuit, permiţându-i totodată imprevizibilului să-și facă loc. Se trece ușor și natural de la acalmie la tensiunea revoltei, Salome fiind mereu personajul pe care Miriam Toews se bazează pentru a revitaliza naraţiunea.
Dialogurile uimesc pentru asocierile dintre idei, stări, metafore. Vei descoperi niște personaje feminine care ascund și profunzime în spatele supunerii. Care aveau nevoie doar de un ascultător deschis la minte, astfel încât să își dezvăluie gândurile capabile de a face niște asocieri metaforice uimitoare între ceea ce li s-a întâmplat și oscilaţiile între neputinţă și revoltă, între paralizie și dorinţa de a risposta, între raţional și animalic. Dialogurile iau forma unor pilde iconosclaste, un revers feminin al învăţăturilor patriarhale.
Women Talking ar fi putut lua la fel de bine sa fie o piesă de teatru cu decor minimalist. Genul de piesă de treatru care te implică emoţional de la prima până la ultima replică. Totuși, până la un spectacol de teatru bazat exclusiv pe actori expresivi, cartea a devenit un film. Însă merită să citești mai întâi romanul, inspirat din evenimente dramatice reale. Miriam Toews a scris gândindu-se la dramele unor femei dintr-o lume strivitoare. O lume în care nu spiritualitatea, ci superstiţia și manipularea prin exploatarea încrederii pe care femeilor o aveau în pastor primau în actul religios.
Romanul are ecouri și în mintea unor femei din medii culturale diferite. Multe femei abuzate, chiar dacă nu fac parte dintr-o comunitate strictă, izolată, s-au întrebat dacă ar fi bine să rămână pentru a salva relaţia cu abuzatorul, sperând să-i salveze acestuia sufletul, sau să plece, să înceapă o nouă viaţă.
Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Varsta fragila – Pericolul mostenit
2 octombrie 2024Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Asasinul timid – Un labirint de influente si genuri literare
31 ianuarie 2022 -
Dragostea. 12 povestiri – De ce il mai citim pe Cehov
25 februarie 2024 -
El matrimonio de los peces rojos – Descoperirea unei noi autoare mexicane
29 septembrie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Asasinul timid – Un labirint de influente si genuri literare
31 ianuarie 2022 -
30 de carti pline de povesti memorabile, de citit in decembrie 2021
1 decembrie 2021