32 de carti pentru ultimele zile din vara lui 2023 si nu numai

0

În ultimele zile de vară am vrea să prelungim timpul care picotește. Şi cum altfel decât luând o carte acaparantă atunci când ne bucurăm de zilele petrecute pe malul mării, pe un vârf de munte sau în parcul preferat. Va recomand alte 32 de cărţi pentru ultimele zile din vara lui 2023 și nu numai.

Viaţa unui librar și versurile a două mari poete

1.Confesiunule unui librar de Shaun Bythell

După succesul avut cu Jurnalul unui librar, Shaun Bythell continua să-și publice impresiile. Volumul Confesiunile unui librar  devine o poartă spre lumea celui mai cunoscut anticar din Scoţia. Vei citi despre zbaterile sale pentru a-și salva mica afacere, despre clienţii dificili și despre micile bucurii din orășelul pitoresc unde locuiește. Umorul și melancolia se împletesc în această carte. La fel și povestile celor de la care anticarul primește cărţile vechi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Şi tot mă ridic de Maya Angelou

Maya Angelou este un simbol al emancipării și al luptei pentru drepturile omului. Versurile sale au inspirat generaţii. Câteva dintre poeziile emblematice au fost incluse în volumul Şi tot mă ridic (And Still I Rise), traduse de Diana Geacăr. Poeziile reflectă lupta personală și muzicalitatea afro-americană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

3. Reţete de iarnă din colectiv de Louise Gluck

Reţete de iarnă din colectiv este primul volum de poezii publicat de Louise Gluck după ce i-a fost decernat Premiul Nobel. Versurile traduse de Bogdan-Alexandru Stănescu te impresionează prin capacitatea poetei de a surprinde complexitatea relaţiilor umane.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Literatura japoneză

4. Templul de aur de Yukio Mishima

Templul de aur îmbină mitul vechii Japonii cu dezamăgirile tinerilor din perioada postbelică. Yukio Mishima face o reverenţă în faţa Japoniei tradiţionale reprezentate de un templu devenit un etalon estetic pentru cei fascinaţi de cultura niponă. Totodată, este ancorat în tainele sofisticate ale romanului psihologic modern. Simbolul vechii Japonii se intersectează cu obsesiile abisale din mintea personajului central. Acesta ar vrea să distrugă templul.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

5. Parfum de curtezana de Sawako Ariyoshi

Romanul Parfum de curtezană te atrage precum un film de epocă despre Japonia gheișelor. Din lumea gheișelor vine și eroina romanului, Tomoko. Fiica unei curtezane faimoase, Tomoko va deveni ea însăși o femeie captivantă. Spre deosebore de mama ei, Tomoko este conștientă de schimbările prin care trece societatea japoneză în primele decenii ale secolului XX. Relatând povestea lui Tomoko, Sawako Ariyoshi reușește să construiască mai multe planuri narative. Analizează legătura complicată dintre mamă și fiică, mentalităţile epocii, iubirile perturbate de prejudecăţi.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

6. Pământeni de Sayaka Murata

Pământeni abordează tema inadaptării dintr-o perspectivă suprarealistă. Vei citi despre încercarea personajului feminin central de a-și crea propria lume. În copilărie, protagonista se simţea neglijată de părinţii care păreau să o prefere pe sora ei mai mare. Singurul ei prieten devenise un arici de pluș. Tot în copilărie era convinsă că era extraterestră. Își explica astfel de ce nu își găsea locul în lume. Adultă fiind, va încerca să-și rezolve problemele revizitându-și trecutul. Va rememora mai ales perioada în care și-a folosit gândirea magică pentru a intra într-o altă realitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane istorice

7. Focul grecesc de Leonid Iuzefovici

Focul grecesc este povestea unui rus care li se alătură grecilor ce doreau să se desprindă de Imperiul Otoman. Până să ajungă să lupte de partea grecilor, rusul Grigori se luptase mai întâi cu nedreptăţile din Imperiul Ţarist. Sub povestea inspirată din istoria secolul al XIX-lea de disting mesaje despre actualitate. Romanul lui Leonid Iuzefovici revizitează istoria dintr-o perspectivă inedită.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

8. Războiul sfârșitului lumii de Mario Vargas Llosa

Războiul sfârșitului lumii este unul dintre marile romane sud-americane. Inspirat din istoria Braziliei, romanul lui Mario Vargas Llosa redă în cheia realismului magic poveștile unei zone sărace, ai cărei locuitori ajung să fie manipulaţi de liderul unui cult sângeros. Evenimentele au loc în secolul al XIX-lea, însă amintesc de pericolele fanatismului ce pândesc și în zilele noastre, mai ales în acele zone unde nu există perspectivele unei vieţi decente.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Ultimele zile în Berlin de Paloma Sanchez-Garnica

Ultimele zile în Berlin a fost comparat cu Doctor Jivago. Inspirat din evenimentele petrecute în Al Doilea Război Mondial, romanul are ca subiect relaţia de iubire înfiripată între un tânăr din Sank Petersburg, fugit din calea bolșevicilor, ajuns apoi diplomat la Ambasada Spaniei din Berlin, și o tânără având idealuri de revoluţionară.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Pentru a înţelege lumea antică

10. Autorităţile lui Aristotel

Cartea Autorităţile lui Aristotel este esenţială pentru cei dorinici de a înţelege modul în care învăţăţii medievali receptau ideile Antichităţii. Unele fragmente luminează ideile lui Aristotel, altele îţi dau de înţeles că există o ruptură între mintea omului din Evul Mediu și înflorirea din epoca lui Aristotel.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Antoniu și Cleopatra de Diana Preston

Istoric de profesie, Diana Preston transformă cercetarea documentelor într-o carte plină de culoare. Antoniu și Cleopatra devine un tablou irezistibil pentru cei pasionaţi de Antichitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Amintirile călătorilor

12. Alb de Sylvain Tesson

Dacă te consideri un om al munţilor, vei lua de pe raft cartea Alb. Cartea este de fapt relatarea unor călătorii în Alpi. De pe malul Mediteranei, ajungi în fascinantul Trieste și de acolo vei continua spre înălţimile Alpilor. Vei călători așadar din Italia spre Elveţia și Austria. Din Austria vei ajunge până-n Slovenia. Peisajele vor deveni picturi în cuvinte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

13. Munţii din viaţa mea de Walter Bonatti

Tot pentru cei ce nu pot sta departe de munţi au fost scrise impresiile alpinistului italian Walter Bonatti. Muntii din viaţa mea include amintiri strânse în expediţiile pe Mont Blac, Himalaya și Patagonia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

14. Printre zeii goi de Radu Polizu

Călător împătimit și realizatorul unor documentare, Radu Polizu și-a manifestat curiozitatea și faţă de India. A încercat să-i înţeleagă în primul rând mozaicul de mentalităţi și credinţe. Impresiile au fost adunate în cartea Printre zeii goi.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane care omagiază mari artiști

15. Clara citește Proust de Stephane Carlier

Clare citește Proust a fost scris în anul centenarului morţii lui Marcel Proust. Romanul amintește de forţa literaturii asupra celor captivi în exasperanta rutină. Opera lui Marcel Proust ajunge și în viaţa unei tinere de 23 de ani, prinsă într-o existenţă monotonă, din care nu știe cum să iasă. Relaţia de cuplu scârţâie, visurile sunt abandonate și nici alte perspective nu se ivesc la orizont. Când un străin îi face cadou un volum din opera lui Marcel Proust, Clara descoperă o întreagă lume.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

16. Gala și Dali, povestea unei iubiri de Sylvia Frank

Istoria artei include și povestile unor cupluri devenite la fel de fascinante precum operele nemuritoare. Cel format de pictorul suprarealist Salvador Dali și de muza lui, Gala, este unul dintre ele. La rândul ei, Gala are o poveste interesantă, din care nu lipsesc marii avangardiști interbelici. Relaţia ei cu Dali a fost una intensă, contribuind la faima acestuia. Gala nu i-a fost doar iubită. I-a devenit sfătuitoare. L-a călăuzit prin vremuri dificile. Împreună au traversat o epocă a marilor schimbări.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Literatura română contemporană

17. Femei, bărbaţi și faptele lor

Femei, bărbaţi și faptele lor este o colecţie de proze scurte semnate de unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. Vei citi despre legăturile de cuplu, analizate din perspectiva diverselor stiluri. Unele povestiri amintesc de un thriller, altele de comedii sau de analizele unui psiholog neconvenţional.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

18. Rupturi de George C. Dimitru

Rupturi abordează subiectul legăturii dintre părinţi și adolescenţi. În centrul romanului este un bărbat divorţat, mutat de curând într-un cartier al clasei de mijloc. Pare izolat în propria bulă de confort. Fiul său adolescent, care îl vizitează des, îl determină să iasă din această bulă, deoarece ar fi fost prezent când unul dintre colegii săi a căzut de la etajul trei, în condiţii suspecte. Bărbatul începe propria anchetă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

19. Miere neagră de Dan Pleșa

Miere neagră este un romandespre nevoia de afecţiune și de libertate. Personajele sale încearcă să rămână în partea luminoasă a societăţii, însă evenimentele din jurul lor conduc spre o crimă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

20. Maluri de Tudor Creţu

Maluri este un roman în care se îmbină umorul, erotismul, suprarealismul și drama. Vei descoperi călătoria unui bărbat care încearcă să găsească un leac pentru problemele sale. Acestea sunt greu de diagnosticat, iar el caută vindecări alternative. Descoperă astfel tot felul de personaje care mai de care mai excentrice. La un moment dat începe să cerceteze trecutul său amoros. Acolo crede că este cheia unui diagnostic plauzibil, dar și a unei posibile vindecări.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi stranii cu personaje excentrice

21. Insule de pace de Helen Oyeyemi

Insule de pace este un roman straniu despre întâlniri cu personaje excentrice. Întâlnirile au loc în timpul unor călătorii cu trenul. Halucinantul, absurdul și comicul se împletesc într-o lectură care forţează limitele realităţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

22. Mutzunaki de Samantha Scweblin

Samantha Scweblin a devenit scriitoarea preferată a celor ce preferă originalitatea și proza care să semene cu un film experiemental plin de mesaje alegorice stranii despre lumea noastră. În romanul Mutzunaki pleacă de la subiectul legat de nevoia de afecţiune, căruia îi dă o notă întunecată. Personajele din romanul se trezesc în casele lor cu niște jucării simpatice, dar care sunt acţionate de niște forţe din umbră. Aceste jucării scot la suprafaţă dramele din marile orașe.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

23. Prietenii noștri de la ţară de Gary Shteyngart

Prietenii noștri de la ţară este un roman despre niște personaje aparţinând unor culturi diferite, unite de teama de pandemie. Un scriitor rus ajuns în America, soţia lui ce activează în domeniul psihiatriei și un dandy coreean sunt câteva dintre personajele care ajung să populeze aceeași zonă unde cândva se organizau vacanţe de neuitat.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

24. Misiunea de Aris Alexandrou

Misiunea este considerat unul dintre marile romane ale literaturii elene moderne. Aris Alexandrou își pleasează personajele într-o lume demnă de absurdul kafkian. Personajele iau parte la o misiune secretă. În timpul Războiului Civil din Grecia, ele trebuie să transporte o ladă având un conţinut misterios. Pe drum apar tot felul de evenimente bizare.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane despre adolescenţă și identitate

25. Băieţii n-au voie să plângă de Gelu Diaconu

Băieţii n-au voie să plângă este un roman despre prima iubire din adolescenţă. Vulnerabilităţile și toate stările ce însoţesc prima iubire sunt puse sub lupă. Romanul face parte din colecţia Prima dragoste, a Editurii Paralela 45.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

26. Mă numesc Damjan de Suzana Tratnik

Suzana Tratnik le dă glas personajelor marginalizate din marile orașe. Personajele din Mă numesc Damjan încearcă să își înţeleagă propriile indentităţi. Romanul a fost apreciat de critici, fiind unul dintre marile succese din literatura slovenă actuală. A stat și la baza unor spectacole de teatru și a intrat în programa școlară pentru Bacalaureat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi pentru cei dependenţi de thrillere

27. Acumulare de David Duchovny

David Duchovny face parte din galeria actorilor care pot fi și niște scriitori talentaţi. Romanul Acumuluare a impresionat prin amestecul dintre elementele unui thriller urban și influenţele din existenţialismul lui Camus. Vei plonja în mintea unui personaj ce rătăcește în căutarea unui sens.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

28. Fetele moarte de Jorge Ibarguengoitia

Romanul Fetele moarte îi va face pe mulţi cititori să mai descopere un scriitor sud-american emblematic. Născut în 1928, în Guanajuato, Mexic, Jorge Ibarguengoitia redă o lume o contradicţiilor și a pasiunilor mistuitoare. Scriitorul prezintă societatea mexicană prin ochii unor surori devenite patroanele unui bordel, apoi criminale în serie. Întâmplările din roman sunt redate și din perspectiva diverselor tipologii umane ce gravitează în jurul celor două surori.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

29. Miss Marple. 12 povestiri noi de Agatha Christie

Dacă preferi misterul din poveștile cu detectivi, poţi miza și pe cartea Miss Marple. 12 povestiri. Ingeniozitatea de care dă dovadă Agahta Christie în construirea unei intrigi sofisticate este dublată de conturarea unui personaj perseverent înzestrat cu fler.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Lecturile și amintirile marilor scriitori

30. Cursuri de literatură de Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov a fost si un mare cititor. În volumul Cursuri de literatură poţi citi despre cum a perceput Nabokov operele unor scriitori care l-au inspirat. În căutarea sensurilor din spatele textului, Nabokov devine un detectiv perseverent.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

31. Crezul meu de Carlos Fuentes

Crezul meu te va face să-l descoperi pe Carlos Fuentes în postura de autor de eseuri. Eseurile din Crezul meu reflectă opiniile acestuia despre literatură, societate, evoluţia artelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

32. Diverse grade de success de David Lodge

Fanii lui David Lodge vor trece pe listă și volumul de memorii Diverse grade de succes. Originalitatea, umorul și perspectiva insolită asupra lumii oferă niște pagini memorabile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi ale autorilor greci moderni și contemporani care merită traduși în limba română

Le quart (The Shift) de Nikos Kavvadias

Nikos Kavvadias a fost un marinar pasionat de literatură. A scris atât poezii, cât și proză. Cea mai cunoscută scriere a sa a fost tradusă în limba franceză cu titlul Le quart, iar in limba engleză cu titlul The Shift. Romanul este inspirat din aventurile marinarilor. Vei citi despre aventurile, regretele, vulnerabilităţile lor. Stilul lui Nikos Kavvadias te face să-ţi imaginezi întâlnirea dintre Ernest Hemingway și Henry Miller pe puntea unui vas. Poţi citi recenzia aici.

La premiere veine de Yannis Makridakis

Romanul Le quart l-a inspirat pe Yannis Makridakis când a scrisromanul tradus în limbra franceză cu titlul La premiere veine. Personajul central este tot un marinar. În paralel cu povestea lui de viaţă se desfășoară cea a unei femei ce trăiește în vechea capitală a Cretei (Chania). Romanul lui Yannis Makridakis te impresionează prin tonul melancolic și prin sensibilitatea personajului feminin. Poţi citi recenzia aici.

Pecheurs d’eponges de Yannis Yerakis

Yannis Yerakis ne-a lăsat scriere de mici dimensiuni, dar preţioasă pentru cei dornici de a înţelege nu numai istoria Greciei, ci și a comunităţilor mediteraneene. Fost pescuitor de bureţi, Yannis Yerakis a vrut, prin cartea tradusă cu titlul Pecheurs d’eponges, să păstreze memoria insulei sale natale, Kalymnos. Aflată în apropiere de insula Kos și de Bodrum, Kalymnos a dat Greciei cei mai curajoși pescari. Însă existenţa lor a fost marcată de multe drame. Spunându-le povestea, autorul amintește de scrierile aflate la intersecţia unor domenii precum istoria, sociologia și antropologia, amintindu-ţi si de intensitatea unor documentare imersive. Poţi citi recenzia aici.

Leave a reply