Despre memoriile femeii si alti dragoni – Din Vietnam pana-n Japonia

0

Raluca Nagy este una dintre cele mai originale voci din literatura română contemporană. O prezenţă aparte atât datorită stilului insolit, care hibridizează influenţe, cât și datorită observaţiilor bazate pe accesul autentic la niște culturi asiatice irezistibile pentru mulţi cititori. Apreciată datorită debutului cu volumul dedicat pasiunii pentru Japonia, Un cal într-o mare de lebede, continuă să își fidelizeze cititorii prin volumul Despre memoriile femeii și alţi dragoni, de data aceasta scriind cu multă căldură și privire pătrunzătoare, de antropolog, despre Vietnam.

Despre memoriile femeii și alţi dragoni permite o lectură pe mai multe nivele. Cititorii vor fi interesaţi de impresiile de călătorie. Vor afla uimiţi despre Vietnam, despre experienţa traiului în marile orașe ale ţării. Despre adaptarea la climă, la cutume, la ritmul unei metropole asiatice având alte reguli ale interacţiunii și despre locurile pitorești (vamaioţii vor descoperi un sat vietnamez pe placul lor).

O privire spre sine

Pe lângă impresiile despre Vietnam, vei descoperi o îndreptare a privirii spre sine. Raluca Nagy este precum un regizor care întoarce, deoadată, camera spre propriul psihic. Povestește, dar Se și povestește. Scrie despre o altă cultură, dar și despre actul de a scrie. Antropologul se analizează. De asemenea, te invită să reflectezi asupra efortului de a te adapta la un alt loc, dacă ai trecut prin această experienţă sau dacă te întrebi cum te-ai reorganiza dacă te-ai muta pe un alt continent.

Un al treilea strat al lecturii este legat de experienţa psihologică de adaptare la o pandemie. Restricţiile au prins-o pe Raluca Nagy mutându-se din Europa în Vietnam. Apoi din Vietnam în Japonia. O mutare precum o trecere de la euforia descoperirii la angoasă. De la apropierea umană la impresia alienării prin izolare. Ritmul restricţiilor pare să exprime o desincronizare între continente. Europa era închisă, încetinită, în timp de Vietnamul părea să fi ţinut virusul la distanţă. Când restricţiile au devenit mult mai presante în Vietnam, Bucureștiul părea să se dezmorţească.

O succesiune de plecări

Printre impresiile despre un prezent împărţit între continente, Raluca Nagy strecoară, cu sens, impresiile despre ceea ce însemnat de fapt prima sa trecere de la o lume la alta. Din cartierul clujean Mănăștur ajunsese în Bucureștiul trepidant din anii ’90. Mulţi își regăsesc studenţia citind Despre memoriile femeii și alţi dragoni. Își vor aminti despre șocul produs de un oraș alert (uneori violent de alert). Despre tonul aparent certăreţ al bucureștenilor, dar și despre satisfacţia depășirii obstacolelor.

Se va regăsi în aceste pagini și generaţia care visează la fuga din România. Motivată fie de setea de călătorii, de hoinareală pe unde vede cu ochii, fie de nevoia de a găsi oportunităţi inexistente aici. Raluca Nagy face parte din generaţia graniţelor deschise. A putut cunoaște alte modele educaţionale și a avut acces la joburi ce ofereau o experienţă avangardistă prin viziunea asupra evoluţiei profesionale.

Mobilitatea și asumarea saltului spre necunoscut îi va atrage pe mulţi cititori. Mai ales pe cei ce au în preajmă adolescenţi mânaţi de dorul de ducă. Pentru ei, Raluca Nagy poate deveni un model datorită paginilor în care amintește despre cum și-a descoperit și dezvoltat pasiunea pentru antropologie.

Cursivitatea unei confesiuni

Despre memoriile femeii și alţi dragoni se parcurge cu sentimentul apropierii. Paginile au cursivitatea unei confesiuni. Naturaleţea favorizează o intimitate emoţională între scriitoare și cititori. Iar confesiunea se va suprapune peste niște pagini ce permit călătoria din Vietnam spre îndepărtata insulă Hokkaido, situată în nordul îndepărtat al Japoniei. Așadar, cartea Ralucăi Nagy poate fi considerată lectura securizantă pentru cei ce nu și-au mărturisit încă dorinţa de a se îndepărta, în scopul explorării, de propriul spaţiu (personal, geografic sau cultural).

Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Nemira.

Te invit să descoperi și altă carte scrisă de Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18.

Teo de la 16 la 18 – Aruncarea in marea lume

Leave a reply