Las vueltas – Scene din tumultuoasa maturizare a unui atenian

0

Aflată în căutarea unor comori din cufărul generos al literaturii spaniole, am dat peste nuvelele unui mare autor grec, devenit un simbol al artiștilor subsersivi din secolul XX. Cele treisprezece proze scurte din volumul tradus în limba spaniolă cu titlul Las vueltas au fost scrise de Kostas Taktsis. Acesta este cunoscut în România datorită romanului Al treilea inel, care din păcate nu au fost reeditat.

Imaginea unei lumi

Prozele scurte incluse în Las vueltas surprind metamorfozele afective de la copilărie la adolescenţă. Vei descoperi lumea unui personaj aflat și la trecerea de la o etapă la alta a istoriei recente, dar și un portret al atenienilor din anii ’40. Conștienţi că lumea lor nu va fi ocolită de Al Doilea Război Mondial, ei încearcă să își păstreze ritualurile vieţii cotidiene. De fapt, fiecare povestire surprinde ritmul cotidian al grecului obișnuit din secolul XX.

Unele povestiri îţi vor aminti de primele tabere la mare. De acele experienţe care îi aduc împreună pe inocenţi și pe cei ce au gustat deja din plăcerile interzise. Altele amintesc de provocarile din anii de școală. Nu lipsesc nici povestirile despre legătura cu bunicii pișicheri.

Personajele sunt expresive precum cele ale unor filme clasice alb-negru. Par venite dintr-o lume pierdută, regăsită în fotografiile vechi. Unele povestiri te răvășesc prin amintirea unor experienţe apăsătoare și a unei epoci în care istoria devenea ameninţătoare. Altele, dimpotrivă, descriu situaţiile comice. Sau degajă acea nostalgie senină precum o zi de vară petrecută pe vreo insulă grecească.

Istoria recentă a Greciei

Folosindu-se de povestirile din Las vueltas, scriitorul subversiv Kostas Taktsis revizitează istoria recentă a Greciei. Aminește de cutremurele politice de dupa Al Doilea Război Mondial. De o societate polarizată, pe fundalul unei dictaturi militare. Toate aceste schimbări devin fundalul unei maturizări personale accelerate. Este maturizarea protagonistului din fiecare poveste. Acesta va traversa mai multe vârste. Schimbările prin care trece în preadolescenţă și în anii studenţiei anticipează o devenire cosmopolită.

Personajele create de Kostas Taktsis au o legătură ambivalentă cu ţara natală. Se simt atașaţi de ea datorită amintirilor. Totodată, se simt încorsetaţi atât de o societate încă tradiţionalistă, dar și de tumultul politic, devenit cauza incertitudinilor tocmai când partea occidentală a Europei reușise ușor, ușor, să se desprindă încrezătoare de traumele războiului și de moștenirea din anii intoleranţei. Aceste personaje reprezintă acel tineret atenian dornic de a cunoaște și alte lumi. De a-și găsi propriul drum. Vor să călătoarească, să cutreiere străzile din Londra sau Paris, (re)descoperindu-se.

Îţi vor plăcea prozele din Las vueltas dacă preferi amestecul dintre melancolie, umor și observaţie frustră asupra vremurilor complicate. Dacă îţi place Grecia, vei aprecia mai ales dorinţa lui Kostas Taktsis de a te ajuta să cunoști această ţară în profunzimile ei. Povestirile formează de fapt acea frască socială necesară pentru a te invita să citești mai mult despre istoria Greciei moderne.

Leave a reply

Recomandari