
Nord Sentinelle – Corsica din afara sezonului
Corsicanul Jerome Ferrari știe cum să-ţi spună o poveste. Iar pentru a-ţi povesti cu sens despre insula natală apelează pișicher la alternanţa prezentului grăbit cu atemporalul de legendă, a satirei cu drama socială peste care încolăcește istorii transgeneraţionale ce ascund acte de banditism și tragedii pierdute în negura timpului, încât să întrebi dacă au fost sau nu reale. Noua sa carte, Nord Sentinelle, te ademenește cu niște pagini palpitante, pline de observaţii revelatoare, la intersecţia romanului social cu drama unei familii și legendele unei insule populate de oameni consideraţi (mult prea) aprigi.
Sfidare și pedeapsă
Lui Jerome Ferrari nu-i trebuie decât o ceartă între doi masculi, terminată cu înjunghierea unuia, pentru a merge în profunzimea istoriei corsicane și pentru a lega cutumele unor localnici aparent retrograzi de obiceiurile ilare ale oamenilor veniţi din modernitatea de pe continent și care debarcă euforici (și uneori ignoranţi) în căurarea vacanţei de neuitat pe insula mediteraneană a lui Napoleon. Cei doi protagoniști ai conflictului vin din lumi diferite.
Alban (victima) este fiul unor medici reputaţi din capitala Franţei. El a venit alături de iubita lui, o studentă muncitoare, provenită de la periferia pariziană, pentru a-și petrece vara la casa de vacanţă cumpărată de familia sa în Corsica. Simţindu-se păcălit după ce a i-a fost sugerat un vin prea scump, Alban face o glumă prin care să îl sfideze pe cel ce l-a jecmănit oferindu-i vinul scump, neintrodus încă în meniu. Ce nu știuse Alban era că ţinta răzbunării era un tânăr ce nu prea știa de glumă.
Tânărul infuriat face parte dintr-o influentă familie corsicană. Acesta este Alexandre, nimeni altul decât fiul lui Philippe Romani, urmașul răsfăţat al unor vechi latifundiari, care încă mai controlează, prin puterea banilor, insula.
Mici istorii corsicane
De la ancheta legată de răzbunarea lui Alexandre Romani, Jerome Ferrari pleacă pe râul istoriei. Ajunge astfel la cutumele medievale ale Corsicii. La tâlharii feroce intraţi în istorie din cauza terorii împrăștiate în toată insula. Vei citi și despre istoriile unor familii intersectate datorită năvalnicilor pasiuni ale tinerilor ce au trecut dincolo de limitele impuse de stratificarea socială.
Citind despre aceste istorii de viaţă ale personajelor, îţi dai seama că Jerome Ferrari trece natural de la prezent la trecut. Povestește de parcă ar deschide brusc o trapă spre niște amintiri tenebroase. Cazi din prezent în mijlocul unor povești înfricoșătoare, ce au o desfășurare demnă de filmele lui Tarantino.
Pe măsura ce îţi sunt povestite vieţile lui Alexandre și a victimei sale, Alban, apar elemente specifice romanelor despre inechitate sau reportajelor despre turismul masiv. Fiecare personaj devine pretextul prin care Jerome Ferrari virează de la o influenţă literară la alta. Exact când îţi lasă impresia că vei citi (încă) un thriller cu accente sociale apar elemente ce îţi schimbă total perspectiva asupra mizei romanului.
Condiţia insularului
Romanul Nord Sentinelle este și o reflecţie asupra condiţiei insularului. Asupra oscilaţiei ce îl poate sfâșia în interior. Oscilaţia între dorul de ducă, spre continent, și chemarea locului natal, de care nu se poate desprinde. Această oscilaţie îl modelează și pe unchiul lui Alexandre.
Romanul prezintă Corsica actuală din perspectiva unchiului reîntors din străinătate. Istoriile transgeneraţionale sunt revăzute prin ochii săi. Asemenea multor care s-au născut într-un teritoriu ce aparţine oficial unui stat, dar neoficial nu își aparţine decât sieși, acest personaj este cuprins de melancolie, de fatalitatea eșecului de a se desprinde, de predestinarea unei eterne reîntoarceri la insula natală când vrea să se aventureze în larg.
Nord Sentinelle te va face să vezi altfel Corsica dacă visai până acum la ea. Probabil că îţi vei dori să o străbaţi la finalul verii. Să mergi pe străduţele satelor de pe malul mării când se sting luminile barurilor ademenitoare și forfota este înlocuită de adevăratul freamăt al corsicanului de zi cu zi.
Poţi găsi cartea la librăria franceză Kyralina sau o poţi comanda de pe site-ul librăriei.
Te invit să citești și despre filmul cu acţiunea în Corsica, I Comete, aici.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Dragostea. 12 povestiri – De ce il mai citim pe Cehov
25 februarie 2024 -
Iasomie neagra – O viata in trei scrisori
13 ianuarie 2024