I Comete – Scene de viata in vara corsicana

0

Prezentat la Cannes 2021 și inclus în selecţia Festivalului Filmului Francez 2022, în secţiunea competiţională dedicată noilor talente, filmul I Comete/A Corsican Summer începe asemenea unor scene din vacanţa ideală, dacă visezi la veri în ţinuturi mediteraneene. Corsicanul Pascal Tagnati transformă (aproape) fiecare cadru într-o voluptate pentru cei îndrăgostiţi de paradisuri meridionale.

Te aștepţi să plonjezi direct în vara corsicană, asa cum ţi-ai dori: exuberant. Sau, mai bine zis, cum tânjeai după vacanţe în adolescenţă. Cu sete de aventură, de oameni primitori și deschiși, de plimbări, discuţii necenzurate pline de umor, petreceri și amintiri de neșters.

Apropiat de farmecul unui film italian

image credit: https://iffr.com/en/iffr/2021/films/i-comete-%E2%88%92-a-corsican-summer

Peisajele care-ţi taie răsuflarea, orizonturile de un albastru marin intens în care ai vrea sa te scufunzi, vegetaţia iţită printre ziduri vechi din piatră, cu flori în culori tari intensificate de lumina meridională, căsuţele cu farmec specific și străduţele ce șerpuiesc printre ele, perfecte pentru amatorii de promenade ce par darul zeilor în zilele în care timpul mai degrabă picotește îndestulat ca-ntr-o binemeritată siestă îţi dau impresia că urmează acel film de vară seducător, așa cum sunt cele italiene, amintindu-ţi de legătura culturală indestructibilă dintre corsicani și cei din Italia. Însă vei avea parte de o altfel de vacanţă. Corsica regizorului Pascal Tagnati nu îţi permite să rămâi un turist. Unul care se rezumă la distribuirea imaginilor irezistibile pe Instagram sau pe Facebook.

În timpul filmului I Comete ești pus în faţa unor trăiri (și impresii) neașteptate. Printre imaginile de vis distingi o altă perspectivă asupra unei insule turistice. Una mai stimulantă, senzuală până la explicit și pe alocuri abrazivă prin dialogurile machiste.

Corsica dezinvoltă

Nu vezi o Corsică aplatizată, încremenită într-o serenitate de butaforie turistică, deși filmul abundă în imagini cu peisaje care te conving să o vizitezi. Este o Corsică plină de contraste, ofertantă. O lume de o frumusete meditareneană unde pofta de viaţă mustește mai degrabă în situaţii considerate bizare, absurde, uneori dure, de către cei veniţi din afară, însă nu lipsită de acea expresivitate asociată cu vitalitatea impetuoasă, atemporală, a celor din Sud.

Deși este profund ancorat în realitatea corsicanilor săi, cu a lor istorie zbuciumată, complicată și multistratificată la nivel cultural, regizorul nu te face să te simţi asemenea unui străin ajuns pe o insulă obsedată de păstrarea propriei identităţi în relaţia cu exteriorul. Mai ales cu autorităţile centrale din Franţa.

Ai mai degrabă impresia că-ţi revizitezi niște rude îndepărtate stabilite în Corsica. Ori niște prieteni din străinătate care te invită să le cunoști ţinutul de origine. Şi tocmai pentru  a-ţi arăta că te consideră un foarte bun prieten, nu se rușinează să-și ascundă rudele mai vulcanice ori să-și iasă din pepeni de faţă cu tine când vor să apere public onoarea unei surori care a flirtat cu cine nu trebuia la petrecerea sătească.

Te simţi de-al locului

image credit: https://iffr.com/en/iffr/2021/films/i-comete-%E2%88%92-a-corsican-summer

Nimerești direct în lumea personajelor, în intimitatea lor (uneori strident expusă). Te simţi de-al locului, în ciuda unor situaţii care te fac sa te simţi incofortabil. De fapt, ai impresia că ai parte de o vizită în care gazdele nu se sfiesc să fie ele însele. Să ţi se arate așa cum sunt corsicanii de sute de ani, cu bune și rele.

Îţi dai seama imediat că este filmul unui corsican având o predilecţie pentru observaţie. Pentru conturarea precisă a unor tipologii folosind umorul insolit. Un corsican pentru care iubirea faţă de insula natală îl face să exploreze și mai curajos iluziile și excesele vecinilor.

O declaraţie de iubire lucidă

image credit: https://iffr.com/en/iffr/2021/films/i-comete-%E2%88%92-a-corsican-summer

I Comete este de fapt o declaraţie de iubire lucidă, plină de francheţe. Şi o pledoarie pentru acceptarea Corsicii așa cum este ea: rezilientă, extrem de ofertantă vizual. Acea insulă care tânjește la imaginea ideală a paradisului mediteranean, dar și înfierbântată în situaţii de criză. O lume cu oameni aprigi, pe care dorinţa de a-și păstra identitatea poate fi uneori deviată spre închiderea și ostilitatea în faţa celor veniţi din Franţa continentală.

Îmbinând melodioasa franceză meridională cu temperamentala italiană vorbită sarzi ori de sicilieni, fiecare personaj reprezintă o vârstă care să-ţi arate cum se derulează timpul existenţial într-un spaţiu care își revendică propriul ritm identitar. Totodată, vezi tipologii și tot atâtea drame sau perspective amuzante asupra problemelor universal valabile.

Autenticitatea vibrantă

Unele scene vibrante îţi amintesc de autenticitatea personajelor din filmele neorealiste. Mai ales datorită inspiratei încadrări a locului pitoresc sau fructificării unor calităţi actoricești înnascute ale unor localnici. Este cât se poate de vizibilă influenţa culturală a meridionalilor italieni. Nu doar la nivelul melodiilor populare fredonate de personaje. Spriritul italian este vizibil mai ales în tendinţa de a subţia graniţa dintre comic și tragic. Dintre candoarea absolută și instinctele clocotitoare.

Te impresionează expresivitea personajelor. Admiri interpretarea plină de naturaleţe. De asemenea, este cât se poate de inspirată ancorarea în atmosfera locală. Exact așa cum vedeai în scenele neorealiste italiene. Totuși, filmul corsican are acel ceva doar al lui. Te va surprinde la nivel narativ. I Comete este alcătuit de o succesiune de scene insolite. Unele îndrăzneţe până la explicit, altele de un absurd savuros ori de o melancolie sfâșietoare.

Majoritatea scenelor îţi dau impresia că fiecare personaj este captiv în lumea sa. Chiar și în sânul unei comunităţi meridionale ce încurajează apropierea fremătătoare. Așadar, dacă vrei să vezi un film aparte, în care naraţiunea liniară este dinamitată (uneori hilar) și fragmentată în felii de viaţă imprevizibile, poţi miza pe acest debut în lungmetraj.

Un film care pare diferit

Filmul ţi se va părea altfel nu numai datorită unei treceri bruște de la acalmie la tensiune, de la hilar la amărăciune, de la pitorescul ospitalier la pornirile primitive sau de la claritate la absurd. Te va intriga mai ales prin decizia regizorului corsican de a prezenta o imagine mozaicată a insulei sale fără a clarifica intenţiile personajelor. Fără a crea un context vizibil din spatele acţiunilor. Îţi prezintă personajele mai degrabă prin izbucnirile lor. Vezi acţiuni precum lava impetuoasă a unui vulcan, dar fără a ști exact și ce procese interioare s-au acumulat înaintea erupţiei.

Curg scenele de vară corsicană de parcă ţi s-ar devia drumul spre hotel înspre străzi ori peisaje știute doar de regizor. Te trezești așezat la masa unor personaje locale ce își exprimă nestingherite, uneori cu patimă, opiniile despre insulă și relatia ei cu Franţa. Apoi mergeţi împreună la petreceri. Acele petreceri unde generaţiile se adună euforic pe ritmurile vibrante ale hiturilor dansante din ultimii ani și ale melodiilor tradiţionale reinterpretate. Când obsești de la atâta dans frenetic, încep discuţiile necenzurate. Ești invitat să asiști la dialogurile machiste ori la teribilismul adolescentin. Iar când petrecerea se termină, mai ies la iveala amintiri despre conflicte și datorii afective transgeneraţionale neplătite și vezi cum dau în clocot orgoliile.

O  perspectivă asupra Corsicii actuale

Scenele nu par conectate într-o continuitate. Se preferă aluziile cu prelungiri în evazivul insolitului. În ciuda preferinţei regizorului pentru fragmentarea naraţiunii în vignete și pentru decuplarea personajelor de la o poveste comună, filmul alcătuiește o imagine care să includă o  perspectivă coerentă asupra Corsicii actuale.

Pentru cei familiarizaţi cu istoria Corsicii, filmul I Comete spune totul. Chiar și atunci când refuzul continuităţii narative îţi dă impresia că vezi un film dezlânat. Regizorul nu-ţi explică nimic. Doar îţi arată niște personaje care-și dau în petec. Vezi o umanitate în toate nuanţele afective. Uneori în ipostaze amuzante, absurde ori brutale, în contrast frapant cu fundalul paradiziac, asigurat de peisajele ce te fac să suspini visând la o vară eternă.

Poţi vedea trailerul aici.

Leave a reply