27 de carti si alte surprize, recomandate pentru februarie 2023

0

Povestirile unor clasici de care nu ne plictisim. Romane pline de suspans. Cărţi inspirate din istoria recentă și noile romane ale unora dintre cei mai buni sciitori contemporani. Le găsiţi în lista ce include 27 de cărţi si alte surprize, recomandate pentru februarie 2023.  

Romane pentru cei pasionaţi de Japonia

1.Starul de Yukio Mishima

Redescoperit după mulţi ani, romanul Starul ne dezvăluie un Yukio Mishima extrem de ancorat în schimbările societăţii japoneze postbelice. Romanul surprinde lumea interioară a unui actor devenit celebru datorită rolurilor de gangster. Celebritatea acestuia devine la un moment dat sufocantă, eclipsându-i adevărata identitate. Singura care îl poate înţelege este secretara lui, o tânără cu stima de sine afectată. La un moment dat, actorul începe să o vadă cu alţi ochi, făcând loc unei posibile povești de iubire.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Viaţa mea în librăria Morisaki de Satoshi Yagisawa

Viaţa mea în librăria Morisaki te va purta în inima unui cartier japonez vestit datorită anticarilor. Unul dintre ei are o nepoată care se mută în cămăruţa de deasupra librăriei. Aceasta vrea să fugă de lume după ce iubitul o părăsește pentru a se însura cu altă femeie. Odată ajunsă în cartierul iubitorilor de cărţi, viaţa tinerei se schimbă.

Poţi comanda volumul de pe Libris

Cărţile unora dintre cei mai citiţi clasici

3. Dragostea. Povestiri de A.P Cehov

Cehov rămâne unul dintre cei mai citiţi clasici. Ne place mai ales datorită modului sofisticat prin care surprinde umanitatea, sentimentele ei. Cele 12 povestiri din volumul Dragostea impresionează prin nuanţele pe care le pot lua sentimentele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4. Năvala apelor de Evgheni Zamiatin

Năvala apelor este una dintre cele mai bune cărţi scrise de un autor rus. Deși numele lui Zamiatin este legat de literatura distopică, acest roman amintește mai degrabă de atmosfera din romanele clasicilor. Acţiunea se petrece într-un sat ameninţat de ieșirea din matcă a Nevei. Aici locuiește un cuplu hotărât să adopte o adolescentă orfană. Venirea ei va schimba dinamica relaţiilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

5. Cocoșul de aur și alte povestiri de Juan Rulfo

Cocoșul de aur include o parte din prozele scurte scrise de Juan Rulfo, considerat un simbol al literaturii sud-americane. Volumul mai include și alte însemnări, scrisori și poeme.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane ce includ povești și mituri reinterpretate

6. Mierea leului de David Grossman

Povestea lui Samson și a Dalilei este repovestită în romanul Mierea leului. David Grossman ne reamintește că Biblia este și o mare de povești consistente. Iar povesetea lui Samson are senzualitate, trădări și întâmplări care să te ţină cu sufletul la gură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

7. Poarta cerului de Eric-Emmanuel Schmitt

Poarta cerului este al doilea volum din ciclul de opt romane devenite cel mai ambiţios proiect literar al lui Eric-Emmanuel Schmitt. Al doilea roman din ciclul Străbătând secolele ne reamintește de strălucirea și decăderea marii civilizaţii din Mesopotamia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

8. Electra de Jennifer Saint

Mitologia greacă este plină de personaje feminine cu povești tumultuoase. Una dintre ele este Electra, fiica eroului Agamemnon și a soţiei sale, Clitemnestra. Plecat să lupte în războiul troian, Agamemnon va fi așteptat mulţi ani de către fiica și soţia lui. În lipsa lui, acestea descoperă poveștile mai puţin știute din familie.

Poţi comanda volumul de pe Libris

Literatura română contemporană

9. Negustorul de antichităţi de Stelian Tănase

Pasiunea pentru artă, istoria plină de capcane și întâmplările alerte fac din Negustorul de antichităţi o carte greu de lăsat din mână. Vei descoperi povestea unui personaj ale cărui obiecte și colecţii au devenit mărturiile unor epoci palpitante.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

10. Hașdeu. Duhuri de George Cornilă

Hașdeu. Duhuri este biografiaromanţată a unuia dintre cei mai importanţi cărturari din România. A dus o viaţă demnă de un roman, în care s-au imprimat urmele istoriei. Născut într-o localitate aflata azi pe teritoriul Ucrainei, a influenţat nu numai viaţa culturală din regiunea în care s-a născut, ci și pe a celor din Basarabia și București.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Specii de Cristian Fulaș

Cristian Fulaș este considerat unul dintre cei mai buni scriitori români contemporani. Noul său roman, Specii, spune povestea unui om influent, dar extrem de corupt. La un moment dat, acesta ajunge la închisoare. Povestea lui se intersectează cu a unei Madame Bovary din zilele noastre și cu a unui slugarnic fără scrupule, ce se visează mare conducător.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

12. Definitiv. O trilogie de Cornel George Popa

Definitiv. O trilogie este omagiul adus de Cornel George Popa scriitorului american Paul Auster. Exact ca-n trilogia dedicată de Paul Auster orașului New York, în acest roman se întâlnesc povești aflate la graniţa dintre alegerile asumate și hazardul încăpăţânat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

13. Muzici și faze de Ovidiu Verdeș

Muzici și faze este un roman despre adolescenţă, unul dintre cele mai citite din literatura română contemporană. Ovidiu Verdeș îi adaugă nostalgiei o doză necesară de umor.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Cărţi interesante ce îmbină arta cu psihologia

14. Psihopatologie, persoană și cultură de Mircea Lăzărescu

Îmbinarea unor cunoștinţe din neuroștiinţe, psihologie, antropologie, fenomenologie și istorie culturală se reunesc un eseurile din volumul Psihopatologie, persoană și cultură. Psihiatrul Mircea Lăzărescu analizează personaje din lumea lui Dostoievski sau din Antichitatea greco-romană. Invită astfel la o reanalizare a modului în care ele au rămas în memoria colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

15. Corpuri de Olivia Laing

Corpuri este o carte despre modul în care trupul uman este perceput din perspectiva culturală și a mișcărilor de emancipare. Îmbină istoria, psihologia și antropologia.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Carţi pentru cei interesaţi de istorie

16. Cele nouă femei de la Revensbruck de Gwen Strauss

Inspirat dintr-o poveste adevărată, romanul Cele nouă femei de la Revensbruck relatează evadarea unor femei din Rezistenţă. Ele au fost deportate într-un lagăr după ce au ajutat familiile de evrei din ţările ocupate de naziști. În ciuda torturilor, ele supravieţuiesc și reușesc să ajungă din lagăr în Parisul altor femei curajoase. Drumul lor a fost plin de încercări, amintite de Gwen Strauss.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

17. Elita culturală și discursul antisemit interbelic de Alexandru Florian și Ana Bărbulescu

Nu contestă nimeni valoarea literară a unor personalităţi interbelice. Volumul Elita culturală și discursul antisemit interbelic este o punere sub lupă a opiniilor unor intelectuali ai epocii, opinii legate de antisemitism, de comunitatea evreiască în raport cu ascensiunea unor partide extremiste. Din păcate, antisemitismul a fost prezent și într-o epocă asociată de obicei cu progresul, cu avangarda, cu modernizarea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

18. Galaad de Marylinne Robinson

Galaad este un roman scris sub forma unei confesiuni. Personajul central este un pastor care știe că nu mai are mult de trăit. El decide să își povestească viaţa printr-o scrisoare adresată fiului său. În această scrisoare povestește și despre cei ce au luptat pentru abolirea sclaviei în timpul Războiului Civil.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

19. Diavolii din Loudun de Aldous Huxley

Diavolii din Loudun este una dintre cărţile mai puţin cunoscute ale lui Aldous Huxley. Cartea analizează modul în care ignoranţa poate lua forma unei psihoze colective exploatate de fanatici. Evenimentele analizate s-au petrecut în Franţa secolului XVII. O localitate pitorească devine un infern din cauza unor oameni care ajung să creadă că unele calugariţe sunt posedate.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

20. Rege și Împărat. Viaţa lui Carol cel Mare de Janet L. Nelson

Mulţi îi spun Charlemagne. În istorie a rămas cu numele de Carol cel Mare. Este considerat unul dintre cei ce au schimbat istoria Europei, reunind teritorii pentru a crea un stat imens. S-a considerat regele francilor și apoi conducătorul noului Imperiu Roman. A lăsat în urma sa noi ducate, așezări ce au prosperat, dar și multe legende întunecate. A fost admirat, dar și detestat. Janet L. Nelson încearcă să pună cap la cap sursele istoricilor pentru a-i redescoperi povestea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane stranii sau pline de suspans

21. Zgomotul alb de Don DeLillo

Mulţi au vazut filmul Zgomotul alb. La baza lui stă romanul omonim al lui Don DeLillo. În centrul romanului se află un profesor care spera că poate duce o viaţă echilibrată, într-un orășel liniștit. Însă apariţia unui fenomen straniu tulbură comunitatea și aruncă orașul în haos.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

22. Viaţa complicată a lui Oona Lockhart de Margarita Montimore

Viaţa complicată a lui Oona Lockhart este povestea stranie a unei adolescente care, după fiecare petrecere de Revelion, ajunge să călătorească în timp. Prima oară ajunge în viitor, într-o casă elegantă, unde o întâmpină cel ce se pretinde a fi bărbatul vieţii ei. Urmează călătorii în ţări îndepărtate și multe aventuri. Este posibil ca fiecare călătorie să îi arate acesteia cum va ajunge peste ani? Mai ales că prima călătorie începe după ce Oona se întreabă dacă trebuie să își urmeze visul de a studia în efervescenta Londră, sau să rămână în orașul natal, alături de iubitul ei din liceu?

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

23. Bărbatul rătăcit de Jane Herper

Suspansul si secretele transgenerationale se îmbină în romanul Bărbatul rătăcit. Personajele principale sunt doi fraţi care vor să elucideze misterul din jurul morţii celui de-al treilea frate, ce locuia la o fermă dintr-o zonă izolată de alte localităţi. Cercetările îi fac să descopere alte întâmplări ciudate din familia lor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

24. Corabia îngropată de John Preston

Corabia îngropată a inspirat unul dintre cele mai urmărite filme pe Netlix. Romanul îmbină pasiunea pentru arheologie, vânătoarea de comori, pitorescul ţinuturilor englezești și o răvășitoare poveste de iubire. Acţiunea se petrece în anul 1939. Când lumea se pregătea de un război cumplit, un arheolog rebel bănuiește că sub o movilă de lângă ferma personajului principal feminin s-ar afla de fapt o corabie plină de bijuterii preţioase. Întâlnirea arheologului cu proprietarea fermei va duce la aflarea multor secrete.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

25. O super tristă și adevărată poveste de iubire de Gary Shteyngart

Dacă preferi distopiile cu accent satiric poţi trece pe listă și cartea O super tristă și adevărată poveste de iubire. Autorul cărţii, Gary Shteyngart, este considerat unul dintre cei mai buni scriitori americani contemporani. A impresionat prin modul în care analizează societatea absedată de consum.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi ale istoriei personale

26. Bunica mea chinezoaică de Lars Saabye Christensen

Iubitorii literaturii scandinave pot alege si Bunica mea chinezoaică. Vor descoperi un gen hibrid, ce îmbină memoriile, povestea de familie și reflecţia asupra legăturii dintre literatură și experienţele personale.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

27. Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieţi de Nimsdai Purja

Oamenii muntelui vor alege memoriile alpinistului Nimsdai Purja. Este printre puţini care au reușit să escaladeze toate cele paisprezece vârfuri din Munţii Himalaya și Karakorum, deţinând și un record. Nimic nu este imposibil include și amintirile în care alpinistul era și un important soldat din cadrul trupelor de elită din armata britanică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4 cărţi memorabile, pe care le-am vrea traduse în limba română

The Girl on the Via Flaminia de Alfred Hayes

The Girl on the Via Flaminia este unul dintre cele mai profunde romane despre legăturile interumane de după război. Acţiunea se petrece în Roma eliberată de către aliaţi. Unul dintre soldaţii americani, Robert, vrea să găsească o femeie care să îi aline singurătatea, dar fără să apeleze la partea sordidă a prostituţiei. Astfel o găsește pe Lisa. Ea acceptă propunerea de a forma un cuplu, în schimbul siguranţei de a nu muri de foame. Deși Robert nu este brutal, Lisa nu vede cu ochi buni comportamentul soldaţilor eliberatori. Pentru femeile vulnerabile, ei sunt tot niște ocupanţi. Recenzia, aici.

Il libraio di Venezia de Giovanni Montanaro

Il libraio di Venezia nu este numai povestea unui cititor visător din paradisul plutitor. La final găsești și un ghid al librăriilor independente din Veneţia. Descoperi astfel o lume a veneţienilor care încearcă să-și salveze lumea. O lume ameninţată de una dintre cele mai grave inundaţii, cea din anul 2019. În această Veneţie încearcă să supravieţuiască un librar a cărui existenţă se intersectează cu a noilor locuitori. Librăria lui se află într-un spaţiu deţinut de moștenitorul uneia dintre familiile de vază ale orașului, stabilită aici în urma cu opt secole. Librăria este înconjurată de magazinele și barurile imigranţilor prietenoși. La un astfel de bar lucrează studenta de care librarul se va îndrăgosti. Recenzia, aici.

Homanaje a Borges de Maia Kodama

Maria Kodama a fost marea iubire a lui Borges. Ei i-a incredinţat scriitorul cheia universului său. O parte din acest univers apare și în cartea Homenaje a Borges. Fiecare capitol analizează relaţia lui Borges cu autorii săi preferati, ideile scriiorului despre timp si despre vechile culturi, dar și modul în care transformă orașele preferate în alte lumi, stranii. Homenaje a Borges este și începutul unei mari călătorii, așa cum îi plăcea lui Borges: între secole și între marile civilizaţii. Recenzia, aici.

Un singe en hiver de Antoine Blondel

Când auzi titlul Un singe en hiver te gândești probabil la filmul clasic inspirat de romanul scris de Antoine Blondel, în care îi poţi vedea pe doi dintre cei mai iubiţi actori: Jean Gabin și Jean-Paul Belmondo. Romanul omonim abordează subiecte precum marile prienii și folosirea imaginaţiei pentru a suporta mai ușor însingurarea și deziluziile. Citind-o, vei descoperi o nouă destinaţie de călătorie: Tigreville, o așezare pitorească de pe coasta Normandiei. Aici locuia un supravieţuitor al războiului, ce rămăsese cu o imagine idilică a unui Orient cunoscut pe când își făcea stagiul militar. La hotelul deţinut de el ajunge să se cazeze Gabriel, un bărbat ce vrea să fugă de amintirile despre niște iubiri pierdute. Însă nu numai dorinţa de a se refugia departe de Paris îl poartă spre Tigreville. Aici se află și fiica lui, pe care nu o văzuse de ani de zile. Recenzia, aici.

Leave a reply