24 de cărţi pentru iulie 2022

0

Miezul verii. Căldură mare. Tragem obloanele în amiezile dogoritoare, dar avem grijă să lăsăm câteva raze de soare. În lumina de culoarea mierii citim povești care ne fac să visăm ori ne ajută să devenim și mai lucizi când ne raportăm la istorie. Recomand aceste 24 de cărţi pentru iulie 2022.

Cărţi pentru cei pasionaţi de istorie

1.Împărătese în purpură de Judith Herrin

Cei pasionaţi de istoria Bizanţului pot citi și Împărătese în purpură. Vor descoperi istoria acestui imperiu din perspectiva femeilor influente. Ele au schimbat nu numai deciziile și mentalităţile partenerilor, ci și dinamica socială și culturală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

2. Mahomed, profetul care a schimbat lumea de Mohamad Jebara

Cei interesaţi de istoria religiilor și de studierea civilizaţiilor vor trece pe listă și cartea Mahomed, profetul care a schimbat lumea. Este o biografie ce are farmecul unui roman, scrisă de un specialist în limbile semitice, inclusiv ebraica, și în arta ţărilor islamice. Mohamad Jebara se concentrează mai puţin pe misticism și mai mult pe evenimentele din lumea socială și interumană a lui Mahomed. Amintește inclusiv de interacţiunile profetului cu înţeleptii din alte culturi, inclusiv cu aceia din cultura ebraică. Totodată, asemenea multor cărţi despre un profet, va naște controverse, dispute. Însă o orice lectură este o nouă cale spre dialogurile necesare despre o altă cultură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane inspirate din istorie

3. Păr auriu ca porumbul, ochi cenușii de Sjon

Sjon a devenit unul dintre autorii scandinavi preferaţi de cititorii din România. Prin romanele sale neconvenţionale explorează subiecte mai puţin cunoscute. În Păr auriu ca porumbul, ochi cenușii atrage un semnal de alarmă în legătură cu ascensiunea extremismului în zilele noastre. Şi nu putea altfel decât amintind și de nazismul care a zguduit și lumea islandezilor. Totodată, descoperi și un roman care explorează legăturile umane puternice, dătătoare de speranţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Profesoara de pian de Janice Y. K. Lee

Profesoara de pian are farmecul unui film de epocă plin de intrigi, secrete și iubiri interzise. Acţiunea se petrece în Hong Kong-ul din anii ’40. Vei descoperi lumea înaltei societăţi occidentale fascinate de cultura locală. Personajele principale fac parte din culturi diferite și tocmai aceste diferenţe le fac să se simtă atrase unele de celelalte. Printre aceste personaje este și o tânără devenită profesoara de pian a unei familii înstărite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

5. Fiicele războiului de Dinah Jefferies

Așa cum ne-a obisnuit, Dinah Jefferies revine cu o poveste despre femeile nevoite să înfrunte istoria pentru a-și regăsi libertatea. De data aceasta, acţiunea se mută din ţinuturile îndepărtate în Franţa ocupată de naziști. Eroinele romanului sunt trei surori care locuiesc într-un sătuc de pe valea râului Dordogne. Fiecare dintre ele va recurge la propriile strategii pentru a supravieţui istoriei ameninţătoare. Una are grijă de familie. A doua soră va face parte din Rezistenţă, iar a treia va căuta aventura, fiind considerată rebela familei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

6. Toate bufniţele de Filip Florian

Toate bufniţele este un roman care a fost apreciat de cititorii mai multor ţări. Vei descoperi o intersectare de povești în care durerea este urmată de speranţă. Vieţile personajelor se întretaie între lumini și umbre, într-o societate ameninţată de totalitarism.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Proză scurtă

7. Dansatoarele de Margaret Atwood

Margaret Atwood este la fel de fascinantă când scrie proză scurtă. Unele dintre cele mai apreciate povestiri ale sale au fost incluse în volumul Dansatoarele. Vei citi despre oameni obișnuiţi nevoiţi să facă faţă unor situaţii ieșite din comun. Misterul, neprevăzutul și inventivitatea sunt punctele forte ale actor proze scurte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

8. Fără poză de profil de Anca Vieru

Mulţi au apreciat-o pe scriitoare Anca Vieru datorită volumului de proză scurtă Felii de lămâie. Tot de niște povestiri vor avea parte și dacă vor alege cartea Fără poză de profil. Subiectele abordate explorează legăturile de cuplu, prieteniile, nevoia de atașament, așa cum sunt reflectate de multe ori în fotografiile personale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

9. Târfe asasine de Roberto Bolano

Roberto Bolano este considerat unul dintre cei mai mari autori din spatiul sud-american. Povestirile sale sunt năucitoare. Cele incluse în volumul Târfe asasine redau o lume a marginalilor care oscilează între pericol și nevoia de speranţă. Oferă o lectură trepidantă și un periplu într-un spaţiu creat pentru cei dependenţi de povești.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Mărturii necesare

10. Cu trenul expres spre moarte de Leonard Zăicescu

Pogromul de la Iași a fost un episod (puţin spus) cumplit din istoria României. Multă vreme a fost ţinut sub tăcere. Dar supravieţuitorii au început să povestească. Să amintească de bucuriile spulberate de antisemitism, despre generaţii întregi traumatizate. Cu trenul expres spre moarte este o carte necesară, o mărturie care ne cere să fim atenţi la orice nouă zvâcnire de ură din jurul nostru.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

11. Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Îi datorăm Svetlanei Aleksievici aducerea la suprafaţă a unor mărturii legate de ceea ce au simţit oamenii prinși sub vremuri. Mai ales femeile nevoite să lupte împotriva naziștilor. Nu se putea un titlu mai potrivit decât Războiul nu are chip de femeie. Ne amintește cum vieţile oamenilor care vor să trăiască în pace sunt schimbate, adesea distruse, de niște dictatori.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Versuri contemporane

12. Flașneta Babel de Teodor Dună

Flașneta Babel este un volum de versuri hipnotice, stranii precum un tablou avangardist sau un film experimental. Așadar, dacă îţi era dor de plonjarea în simboluri, vei alege și cartea lui Teodor Dună.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

13. Ofsaid de Moni Stănilă

Pasiunea pentru forbal, analiza misticismului și ameninţarea unui război se îmbină în versurile din volumul Ofsaid. Versurile scrise de Moni Stănilă sunt puternic ancorate în realitate, o realitate reconstruită experiemtal.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane având intensitatea unei călătorii

14. Destinaţia: America de Gary Shteyndart

Un soţ, manager de fonduri speculative, se simte copleșit atât de ancheta autorităţilor, cât și de viata de familie. Așadar, fuge alături de fosta iubită din liceu. În căutarea unui nou loc, va cutreiera America. Soţia lui nu se lasă. Mai ales că se vede nevoită să își crească singură copilul diagnosticat recent cu autism. La rândul ei, va găsi modalităţi de a face faţă unei situaţii dramatice. Vei descoperi astfel două personaje principale surprinzătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

15. Acolo unde cântă racii (Delia Owens)

Acolo unde cântă racii este una dintre cărţile de care s-a vorbit cel mai mult în ultimii ani. Romanul a fost apreciat nu numai datorită poveștii emoţionante, plină de mister, ci mai ales datorită peisajelor descrise, de o stranie frumuseţe neîmblânzită. Vei citi povestea unei tinere abandonate, înzestrate cu o mare capacitate de a găsi niște soluţii interpretând semnele oferite de natură. Când se îndrăgostește, lumea ei capătă o nouă dimensiune, făcând-o să-și urmeze pasiunea de a studia natura. Dacă nu ai citit romanul încă, te poţi bucura de noua ediţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Feminitate, parfumuri și emancipare

16. Spioană în casa dragostei de Anais Nin

Poveștile incandescente ale uneia dintre cele mai curajoase autoare interbelice vor continua să ne stârnescă interesul. Spioană în casa dragostei este un roman ce ne poartă spre zonele mai puţin explorate ale psihicului. Eroina romanului își va urma dorinţele ascunse. Va călători din Parisul exuberant până-n într-un New York electrizant și copleșitor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

17. Parfum. O istorie grandioasă de Elisabeth de Faydeau

Elisabeth de Faydeau este o mare cunoscătoare din lumea parfrumurilor. Ştie multe secrete ale marilor parfumieri. Cartea sa, Parfum. O istorie grandioasă, îţi oferă informaţii atât despre marii creatori olfactivi, cât și despre parfumurile acestora, ce au schimbat modul în care ne raportăm la feminitate, emancipare, îndrăzneală, varietate și nonconformism.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane palpitante precum un thriller

18. La soarele neîmblânzit de Michel Bussi

Dacă îţi plac romanele de suspans plasate în decoruri exotice, poţi alege și La soarele neîmblânzit. Scriitorul Michel Bussi te poartă în Insulele Marchize, considerate unele dintre cele mai îndepărtate și puţin explorate din lume. Aici, niște cititoare pasionate participă la un atelier de scriere creativă. Toate vor să scrie un bestseller. Însă planurile lor se schimbă din momentul în care au loc evenimente stranii, ce duc la dispariţii inexplicabile. Ar putea fi o criminală printre participante? Sau poate că de vină sunt niște fiinţe mitologice din Pacific.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

19. Imposibil de urmărit (Serghei Lebedev)

Imposibil de urmărit este un thriller inspirat din istoria URSS. Personajul central este un chimist sovietic al cărui talent este folosit în realizarea unor otrăvuri având efecte ce nu pot fi detectate în timpul autopsiei. Cuprins de remușcări, el îi va atenţiona pe occidentali cu privire la planurile malefice ale autorităţilor sovietice. Decizia de a părăsi laboratoarele sovietice îl va pune în pericol. Ajunge astfel pe lista celor ce trebuie eliminaţi. Romanul scris de Serghei Lebedev a impresionat-o și pe Svetlana Aleksievici.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

20. Primul sânge de Amelie Nothomb

Distins cu Premiul Renaudot, romanul Primul sânge îi este dedicat unui diplomat care a trecut prin evenimente periculoase în Congo, inclusiv printr-o luare de ostatici. Acest diplomat este nimeni altul decât tatăl scriitoarei Amelie Nothomb. Vei citi povestea unui om cu viaţă de roman.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

21. O stea îndepărtată (Roberto Bolano)

O stea îndepărtată este considerat unul dintre cele mai interesante romane scrise de Roberto Bolano. Are în centru unul dintre cele mai enigmatice și aventuroase personaje din cărţile sale. Este vorba despre poetul și aviatorul Carlos Wieder. Povestea lui se intersectează cu istoria Americii de Sud și cu dramele unei generaţii de tineri vizionari. La un moment dat, viaţa poetului ia forma unui thriller din cauza dispariţiei unor gemene fermecătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Teatru și amintiri

22. Albert Camus – Teatru

Acest volum include cinci dintre cele mai importante piese de teatru scrise de Albert Camus. Piesele Caligula, Neînţelegerea, Cei drepţi, Starea de asediu și Revoltă în Asturias reflectă conflictele și marile schimbări din perioada cuprinsă între anii 1935 – 1949.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

23. Arta de a fi spectator de Octavian Saiu

Se pot scrie foarte multe cărţi despre legătura dintre actor, spaţiu și spectator. Una dintre acestea este și Arta de a fi spectator. Ești invitat să reflectezi asupra diverselor ipostaze prin care trece un spectator, în funcţie de atitudinile și reacţiile sale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

24. Obiecte rănite (George Banu)

George Banu retrăiește istorii persoanale scriind și despre obiectele din apartamentul său. Mai ales despre acele obiecte vechi, deteriorate. Își amintește despre călătorii și despre împrejurările ce au adus aceste obiecte în lumea sa.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Te invit să descoperi și cartea Din cer au căzut trei mere.

Leave a reply