29 de carti pentru lecturi intense, de cautat in martie 2022

0

Trăim vremuri zbuciumate, iar dorinţa de a evada sau de a le înţelege, de a le da un sens, este pe măsura spaimelor provocate. Așadar, începutul primăverii ne aduce în librării niște cărţi pline de poveștile unor oameni care să ne inspire, după ce au înfruntat epoci grele. Nu lipsesc nici acele titluri care ne sfătuiesc să ne facem curaj pentru a privi în adâncurile psihicului, unde zac ascunse multe secrete întunecate. Îţi propun 29 de cărţi pentru lecturi intense, de căutat în martie 2022.

Cărţi pentru cei fascinaţi de Edith Piaf

  1. Madame Piaf și cântecul iubirii de Michelle Marly

După ce s-a apropiat și de publicul din România prin cartea Mademoiselle Coco și parfumul iubirii, autoarea Michelle Marly continuă incursiunea la feminin în istoria recentă a Franţei printr-un roman dedicat lui Edith Piaf. Ţi-o va prezenta pe Edith Piaf cea îndrăgostită de Yves Montand. Totodată, romanul Madame Piaf și cântecul iubirii este și despre povestea ce a stat la baza cântecului La vie en rose.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

2. Roata norocului de Edith Piaf si Louis-Rene Dauven

Roata norocului este cartea de memorii a lui Edith Piaf, scrisă alături de Louis-Rene Dauven. Iubirile sale, dramele din spatele cântecelor emblematice, primii ani de viaţă în sărăcie și tinereţea zbiciumată sunt evocate în imagini demne de film.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi despre femei puternice

3. La Goulue. Regina de la Moulin Rouge (Maryline Martin)

La Goulue. Regina de la Moulin Rouge este o carte despre un simbol al Parisului boem din perioada lui Toulouse-Lautrec. Fiica unei spălătorese extrem de sărace, La Goulue folosește hainele clientelor pentru a intra în localurile faimoase. Uimise prin curajul ei de a intra în astfel de localuri neînsoţită de un bărbat, așa cum spuneau regulile nescrise ale societăţii. Clienţii unor astfel de localuri o remarcă datorită pasiunii ei pentru dans. Astfel, ea devine cea mai bună plătita dansatoare din lumea cabaretelor.

La Goulue a sedus prin farmecul ei burlesc nu doar artiștii nonconformiști. A fost curtată de oameni din înalta societate, de burghezi respectabili și de capetele încoronate, din Anglia până-n Orient.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Ţara celorlalţi de Leila Slimani

Ţara celorlalţi este primul roman al unei trilogii pe care Leila Slimani le-o dedică femeilor emancipate care au trăit în Franţa și Maroc. Trilogia începe cu povestea lui Mathilde, o franţuzoaică îndrăgostită de un tânăr marocan sosit pentru a lupta în cel de-al Doilea Război Mondial. După război, cei doi se stabilesc în Maroc. Rămasă, la un moment dat, singură, Mathilde înfruntă o societate patriarhală pentru a-și creste ambii copii într-o ţară aflată în plină schimbare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

5. Viscolul copiilor de Melanie Benjamin

Melanie Benjamin a devenit cunoscută datorită romanelor cu personalităţi feminine care înfruntă situaţii ostile. În Viscolul copiilor scrie despre povestea reală a două surori devenite învăţătoare. Ele au luptat pentru supravieţuirea unei comunităţi de imigranţi stabiliţi în Marile Câmpii din Statele Unite. Acţiunea romanului este inspirată din evenimente petrecute în secolul XIX-lea în Nebraska și Dakota.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

6. Așteptări de Anna Hope

După ce a fost descoperită de mulţi cititori datorită romanului psihologic Sala de bal, scriitoarea Anna Hope revine în atenţia lor prin romanul Așteptări. Este un roman în care se intersectează poveștile de viaţă intense a trei prietene. Relaţia de prietenie devine un labirint de trăiri contradictorii. Se trece de la solidaritate și devotament la rivalităţi ascunse. Romanul urmărește metamorfozele femeii actuale, care își face multe planuri și îndrăznește să înfrunte deziluziile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

7. Totdeauna singură. Nefericiri paralele de Aurora Liiceanu

Aurora Liiceanu are talentul de a găsi legături între epoci diferite și între femeile acestor epoci. În noua sa carte, Totdeauna singură. Nefericiri paralele, a scris despre ce au în comun lumile emoţionale a două femei implicate în legături tumultuoase. Una dintre ele a fost apropiată de cercurile artiștilor francezi din secolul XX, cealaltă simbolizează femeia zilelor noastre. Paralela dintre vieţile acestora îţi oferă niște portrete psihologice menite să invite la autoanaliză.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane cu povești intense, pline de secrete

8. Divorţ în cetatea Buda (Sandor Marai)

Sandor Marai este unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai secolului XX.Cei ce l-au descoperit prin romane precum Lumânările ard până la capăt sau Turneu la Bolzano vor fi impresionaţi și de romanul Divorţ în cetatea Buda. Romanul promite aceeași analiză profundă, multifaţetată, a unei relaţii de iubire.

Personajul central își reamintește de femeie considerată marea lui iubire. Amintirile revin când se întâlnește cu soţul acesteia. Perspectiva soţului asupra feminităţii ei îi va determina pe cei doi bărbaţi (din prezentul și din trectul acesteia) să își reinterpreteze propria existenţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

9. Supravieţuitorii de Alex Schulman

Plasat în mijlocul unui loc pitoresc, unde mulţi visează să își cumpere o locuinţă de vacanţă, Supravieţuitorii are ca temă legăturile complicate dintre fraţi. Cei trei fraţi din acest roman sunt nevoiţi să își reviziteze trecutul pentru a înţelege cum le-a fost influenţată legătura după un accident petrecut cu mulţi ani în urmă chiar în locul unde își petreceau vacanţele în familie.

Cărţi despre nebunii ani interbelici și reversul lor văzut în anii ‘40

10. Regulile jocului de Amor Towles

Amor Towles, autorul romanului Un getleman la Moscova, revine în atenţia cititorului roman prin volumul Regulile jocului. Este un roman seducător despre strălucirea și decadenţa din New York-ul anilor ’30.

În acest New York se întâlesc o tânără care visează să ajungă în cercurile înaltei societăţi și un bancher atrăgător. Relaţia lor te va purta din galeriile de artă și faimoasele baruri de jazz din Manhattan până-n zonele obscure ale metropolei. Criticii au asemănat acest roman cu scenele unui film alb-negru despre New York-ul devenit un mit.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

11. Singur. Viaţa lui Sebastian de Tatiana Niculescu

Tatiana Niculescu are talentul de a transforma în povești pline de nuanţe biografiile unor personalităţi interbelice. Noua carte este despre Mihail Sebastian. Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori moderni a trăit din plin trepidaţiile secolului XX. Paginile din Singur. Viaţa lui Sebastian reflectă și legătura dintre Europa din perioada interbelică și timpul nostru, ameninţat de revirimentul unor mișcări extremiste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

12. Athenee Palace de R.G. Waldeck

Athenee Palace este o carte bazată pe reportaje, având paginile vii asociate unui roman despre Bucureștiul anilor ’40. Vei descoperi un București văzut prin ochii unui jurnalist străin, uimit de contrastele sale, de schimbările accelerate și de pericolele ivite odată cu ascensiunea mișcărilor extremiste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi de proză scurtă pentru lecturi intense, de căutat în martie 2022

13. Cea mai frumoasă carte din lume de Eric-Emmanuel Schmitt

Dacă îţi plac povestirile scrise de Eric-Emmanuel Schmitt, poţi alege și volumul Cea mai frumoasă carte din lume. Vei descoperi opt proze scurte despre opt femei pline de secrete dezvăluite imprevizibil.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

14. O rochiţă galbenă, ca o lămâie bine coaptă (Horia Corcheș)

Memoria afectivă poate fi sursa unor proze scurte memorabile. Astfel de proze ne promite și Horia Corcheș în volumul O rochiţă galbenă, ca o lămâie bine coaptă.Nostalgia și observaţia precisă alternează în poveștile despre niște personaje ce trăiau în anii ’80 și ’90.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Două romane-cult de neratat

15. Așteptându-i pe barbari de J.M Coetzee

Așteptându-i pe barbari este considerat unul dintre cele mai bune romane scrise de Coetzee. Se inspiră din istorie folosind alegoriile pentru a scoate la suprafaţă temerile și umbrele naturii umane. Acţiunea se petrece într-o fortăreaţă îndepărtată, izolată în inima deșertului. Peisajul și veștile neliniștitoare pot duce la o psihoză colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

16. Melcul pe povârniș de Arkadi Strugaţki și Boris Strugaţki

Fanii lui Arkadi Strugaţki și Boris Strugaţki vor putea citi și Melcul pe povârniș, un roman suprarealist, de inspiraţie kafkiană. Acţiunea se petrece între două lumi. Una dintre lumi este organizată după regulile unei birocraţii devenită un mecanism absurd. Acest mecanism birocratic din lumea numită Administraţia controlează a doua lume – Pădurea. Lumea numită Pădurea este populată de creaturi bizare, violente. La un moment dat, un personaj din Pădurea își doreste să ajungă din nou în lumea organizată din Administraţia. Peripeţiile sale reflectă o lume distopică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi interesante care explorează natura umană

17. Strania ordine a lucrurilor de Antonio Damasio

Cărţile scrise de Antonio Damasio devin călătorii fascinante pentru cei pasionaţi de neuroștiinţe. Strania ordine a lucrurilor explorează modul în care fiinţa umană își caută mijloacele menite să îi asigure echilibrul necesar dezvoltării. Explorarea include studii ce împletesc informaţii din biologie și din știinţele umaniste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

18. Gene de mamă de Abigail Tucker

Gene de mamă explorează maternitatea din perspectiva biologică și psihologică. Volumul reunește o serie de cercetări actuale despre instinctul matern și despre schimbările ce apar în timpul sarcinii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

19. Geografia timpului de Robert Levine

Fiecare loc are o cultură și fiecare mare cultură are un timp al său. Unele preferă un timp accelerat, altele par să se scalde mai degrabă într-un timp dilatat, lent. Sociologul Robert Levine te invită să-ţi calibrezi fascinaţia pentru alte culturi din perspectiva modului în care acestea percept trecerea timpului și mai ales gestionarea lui.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane precum o scufundare în abisurile psihicului

20. Degenerat de Ariana Harwicz

Ariana Harwicz este considerată una dintre cele mai importante scriitoare argentiniene contemporane. Proza ei curajoasă tulbură, bântuie. Această impresie este întărită și de romanul Degenerat.

Romaul face parte dintr-o trilogie dedicată explorarii unor legături familiale pline de secrete. Astfel de secrete ies la iveală și în povestea unui bărbat aflat la finalul vieţii. Retras într-o zonă pitorească din Franţa, el este arestat și acuzat de fapte grave. Procesul dezvăluie mecanismele unei minţi extrem de tulburate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

21. Încotro ne îndreptăm de Pavel Nedelcu

Cei dorinici de a descoperi noi voci din literatura română vor trece pe listă și romanul psihologic Încontro ne îndreptăm. Pavel Nedelcu descrie ceea ce se petrece în mintea unui personaj a cărui viaţă este dată peste cap într-o singură zi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

22. Oceanul viselor de Richard Flanagan

Oceanul viselor este un roman la graniţa dintre oniric și real. Acţiunea se petrece într-o lume în care natura este ameninţată. În această lume, o femeie încearcă să își salveze mama afectată de boală. Peste încercările protagonistei se vor suprapune experienţe care forţează limitele raţionalului, dar nu lipsite de intervenţia salvatoare a frumuseţii.

Iubire și thriller

23. Îndrăgostirile de Javier Marias

Javier Marias este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori actuali. Îmbină calităţile unui roman psihologic și tensiunea unui thriller. Îndrăgostirile este un roman emblematic pentru stilul său. În centrul romanului descoperi o femeie care devine captivată de cuplul văzut în fiecare zi la cafeneaua unde ea se oprește înainte de a începe ziua de lucru. Pare a fi cuplul perfect, iar imaginea lui este liniștitoare. Într-o zi cuplul nu mai apare. Tânăra află că bărbatul a fost ucis. Va încerca să se apropie de văduva lui pentru a o consola. Între ele se înfiripă o legătura de prietenie ce se va transforma într-o poveste sumbră.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

24. Cazul Magheru de Mihail Drumeș

Cazul Magheru este un roman palpitant precum un thriller psihologic. Mihail Drumeș descrie peripeţiile unui tânăr care este afectat de moartea iubitei sale. Pentru a trece peste această durere, tânărul Ilarie se refugiază în studiu. Vrea să devină medic. De asemenea, își dorește să își definitiveze studiile în India, dar nu are mijloacele financiare necesare. Cum va face rost de bani? Decizand sa recurgă la niște acţiuni ce vor încălca vechile sale principii. Din momentul acestei decizii, naraţiunea o cotește spre romanul poliţist.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

25. Zboruri frânte de Christy Lefteri

Zboruri frânte este povestea Nishei, o tânără din Sri Lanka, angajata unei familii din Cipru. De ea se îndrăgostește un localnic devenit braconier. Acesta își câștigă existenţa prinzând acele păsări care fac popas în Cipru. La un moment dat, el se îndrăgostește de Nisha. Dorește să își formeze o familie alături de ea. Însă Nisha dispare fără urmă, într-o noapte. Femeia la care se angajase Nisha începe o anchetă pe cont propriu. Ajunge astfel să cunoască alte femei venite din Orient pentru a lucra în casele familiilor cipriote. Ceea ce află de la ele îi vor dezvălui partea ascunsă din viaţa Nishei, ce reflectă o dramă social adesea ignorată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro

Cărţi pentru cei pasionaţi de istorie

26. Cu inima smulsă din piept de Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu ne impresionează nu numai prin povestirile sale pline de umor savuros. Este și un talentat autor de romane istorice. Unul dintre aceste romane le este dedicat celor îndrăgostiţi de Portugalia. Cu inima smulsă din piept amintește de sfâșietoarea poveste de iubire a unui rege portughez. El se îndrăgostește chiar la nunta sa…de altă femeie decât mireasa. Iubirea interzisă va naște legende și va deveni un etalon pentru cei romantici.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

27. Alexandru cel Mare de Robin Lane Fox

Există multe surse contradictorii despre viaţa lui Alexandru cel Mare. Uneori, adevărul istoric și miturile se împletesc în percepţia colectivă asupra lui. Profesorul de istorie multipremiat Robin Lane Fox reanalizează sursele pentru a prezenta, într-o nouă lumină, biografia unuia dintre cei mai criticaţi, dar și admiraţi conducători ai lumii antice.

Romane despre niște personaje ce au resurse psihologice aparte

28. Stai jos sau cazi de Bogdan Munteanu

După ce a impresionat prin prozele scurte din volumul Ai uitat să râzi, scriitorul Bogdan Munteanu revine, de data aceasta printr-un roman. În Stai jos sau cazi descoperi povestea unui bărbat care le are pe toate. Este pasionat de baschet, de calculatoare și de cărţi. Are un job stabil și este foarte apropiat de boema literară din orașul unde locuiește. Însă trebuie să înfrunte efectele epilepsiei. De fapt, Stai jos sau cazi este romanul supravieţuiri, al căutării unor noi mijloace psihologice. Este un roman intens, altert, care te va trece de la o trăire la alta.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

29. Zborul albinelor de Sofia Segovia

Realismul magic, legăturile transgeneraţionale și istoria Mexicului se îmbină în romanul Zborul albinelor. Vei descoperi povestea unei familii din Mexic și a băiatului adoptat de ea după ce fusese abandonat sub un pod. Se spunea despre băiat că ar avea darul de a prezice evenimentele ce pot schimba istoria. Darul sau va proteja familia în timpul zilelor ameninţătoare din timpul Revoluţiei Mexicane.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invit să citești și despre romanul Albatrosul.

Leave a reply