American Independent Film Festival 2023

0

American Independent Film Festival 2023 va avea loc între 21 și 24 aprilie. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu și la Cinemateca Eforie.

Ce vei putea vedea la American Independent Film Festival 2023

Selecţia festivalului include filme pe care nu le vezi în cinematografele dedicate exclusiv blockbusterelor. Însă nu înseamnă că filmele te vor plictisi. Dimpotivă, tu vei putea descoperi povești memorabile, intense, realităţi sociale mai putin vizibile.

Din selecţie fac parte filme ce au fost deja incluse în programul festivalurilor internaţionale. Printre filmele alese este și cel apreciat la gala decernării premiilor Oscar. Este vorba despre The Whale. Filmul prezintă încercarea unui tată de a reînnoda relaţia cu fiica sa, el stiind că nu mai are multe zile de trăit. Poţi vedea trailerul aici.

Un alt film emoţionant despre legătura dintre părinţi și copii este One Thousand and One. New Yorkul turbulent al anilor de crize sociale devine fundalul unei povești palpitante. Este povestea unei mame care decide să își scoată copilul din serviciul de plasament. Nu apelează la mijloace legale deoarece știe că sistemul este încă plin de rasism și incapabil de a înţelege realitatea și specificul unor comunităţi marginalizate. Poţi vedea trailerul aici.

Relaţiile dintre mame și fiice sunt explorate într-unul dintre cele mai emoţionante filme americane lansate în ultimii ani. Bazându-se pe un caz real despre o comunitate religioasă, dar și pe o distribuţie consistentă, ce le include și pe actriţele Frances McDormand și Rooney Mara, filmul Women Talking prezintă lupta de emancipare a unor femei care vor să-și facă dreptate. Sătule să mai fie victimele troglodiţilor din comunitatea închisă, ele își iau viaţa în mâini. Se întâlnesc pe ascuns pentru a face planul ce le va permite să scape de sub dominaţia abuzatorilor. Poţi vedea trailerul aici.

Dacă preferi amestecul dintre comedie, filmul de acţiune și cel despre legătura dintre surori și adaptarea lor la o nouă cultură, poţi alege și Polite Society. Costumele spectaculoase inspirate din folclorul indian îi dau filmului culoare, făcându-l irezistibil. Comedia prezintă încercarea unei tinere emancipate de a-și impiedică sora să se căsătorească. Motivul? Crede că viitorul cumnat este un narcisist retrograd, care o va face să sufere. Însă în spatele acestui motiv este teama despărţirii de sora ce i-a fost mereu alături. Poţi vedea trailerul aici.

Programul include și unul dintre cele mai așteptate filme de către cinefilii din România, admiratori ai lui Joaquin Phoenix. Este vorba despre straniul film Beau is Afraid. Filmul prezintă călătoria absurdă a unui bărbat care vrea să se redescopere, după criza provocată de moartea mamei sale. După care va avea premiera (în România) la American International Film Festival 2023, filmul va intra și în circuitul sălilor de cinema din România. Poţi vedea trailerul aici.

Din program nu puteu lipsi nici filmele despre adolescenţi. Însă este vorba despre acei adolescenţi mai puţin vizibili în filmele comerciale. Nu sunt tâmpi, dimpotrivă, sunt plini de creativitate și au pasiuni constructive. Adolescentul din I Like Movies visează să devină un regizor. Fiind pasionat de filmele de artă, în timpul liber alege să se angajeze la un centru de închiriere destinat cinefililor. Aici descopera tipologii care îl pot inspira. Poţi vedea trailerul aici.

În filmul Funny Pages faci cunoștinţă cu un adolescent talentat. El își petrece timpul realizând benzi desenate, sperând să devină un mare artist. Deși părinţii vor să-l ghideze spre meserii mai serioase, acesta își continuă drumul. Ajunge astfel în preajma unui desenator celebru. Poţi vedea trailerul aici.

Poţi afla mai multe despre filme și program accesând pagina oficială. Biletele se pot cumpăra și online, de pe Eventbook.

Leave a reply