32 de carti pentru lecturile din aprilie 2023

0

Legende reinterpretate din perspectiva personajelor feminine, pagini de jurnal, thrillere, debuturi literare și romane istorice. Pe toate le găsești pe lista plină de cărţi greu de lăsat din mână. Îţi recomand 32 de cărţi pentru lecturile din aprilie 2023.

Povești din alte secole

1.Dinastii dulci de Aurora Liiceanu

Vei călători din Bercelona până-n Istanbul, Paris și Amsterdam pe umele celor mai mari artizani din lumea dulciurilor. Acele dulciuri devenite emblematice poartă mai departe poveștile tumultuoase ale unor visători. Le vei descoperi citind și Dinastii dulci, noua carte scrisă de Aurora Liiceanu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Miniaturista de Jessie Burton

Când vezi numele lui Jessie Burton pe coperta unui roman, știi că te așteptă o poveste în care misterul și arta se împletesc palpitant. Miniaturista este o călătorie prin Amsterdamul anului 1686. Imaginea orașului prosper, cu negustori pasionaţi de artă contrastează însă cu educaţia rigidă. Spaţiul domestic este lipsit de libertate. În acest spaţiu domestic pătrunde și tânăra Nella Oortman, odată devenită soţia unui negustor influent. Acesta îi dăruiește o copie în miniatură a casei lui. Speră astfel ca Nella să înţeleagă mai ușor noile sale îndatoriri. Doar că viaţa soţului este este plină de secrete. Vor ieși la suprafaţă prin detaliile unor obiecte de artă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

3. Matrix de Lauren Groff

Matrix este un roman despre o tânără curajoasă. A fost considerată o bastardă la curtea regală franceză. Pentru a o îndepărta de la Curte, marii decidenţi o trimit să se ocupe de o mânăstire din Anglia. Găsește mânăstirea în paragină, dar o reface, transformând-o în centrul unei comunităţi până atunci lăsate de izbeliște. Tânăra ajunge o prezenţă influentă, care va fi nevoită să lupte împotriva unor ispite precum fanatismul și setea de putere, pe măsură ce mânăstirea devine și un loc al prosperităţii și al unei lumi utopice ascunse între zidurile ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane inspirate din legendele grecilor

4. O mie de corabii de Natalie Haynes

Romanul O mie de corăbii ne reamintește că vocile personajelor feminine din miturile antice sunt mai puţin auzite. La fel și ale femeilor din Troia, după ce marea cetate a fost asediată printr-un vicleșug. Ce au simţit femeile văzându-și cetetatea aproape distrusă? Ne povesteste Natalie Haynes printr-un exerciţiu de imaginaţie care ne poartă în legendarele insule grecești.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

5. Femeile din Troia de Pat Barker

Rămânem în Troia pentru a urmări cum femeile din tabăra învinșilor se aliază. Speră să își salveze nu numai cetatea iubită, ci întreaga lume, așa cum o știau. Fostele sclave devin cele mai bune prietene ale reginelor văduve. Împreună vor pune la cale planuri ambiţioase. Le vei afla peripeţiile citind și Femeile din Troia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Pe urmele marilor călători și exploratori

6. Mirajul alb de Silviu Neguţ

Dacă îţi place să citesti despre marile expediţii în ţinuturi îndepărtate, unde natura poate fi nemiloasă, poţi alege și Mirajul alb. Cartea amintește de marile expediţii la Polul Nord și Polul Sud. Pe lângă informaţiile despre marii exploratori vei citi despre modul în care fauna și flora s-au adaptat la condiţiile de mediu solicitante.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

7. Marco Polo. De la Veneţia la Shangdu de Laurence Bergreen

Cât a fost legendă și cât adevăr în biografia oficială a lui Marco Polo? Iată una dintre întrebările cărţii scrise de Laurence Bergreen. Punând cap la cap informaţii din surse istorice, dar și detalii din amintirile despre Orient, Laurence Bergreen recurge la o scriitură ce nu exclude ingredientele ce îl ţin de pe cititor lipit de carte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Poveștile Orientului actual

8. Primăvara în tren

Primăvara în tren este o antologie de proză scurtă scrisă de autori chinezi actuali. Datorită acestor miniaturi vei descoperi o îmbinare a realismului cu elementele suprarealiste având nuanţe alegorice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Epoca viciului de Deepti Kapoor

Epoca viciului este un thriller alert cu acţiunea în cartierele pline de locuinţe somptuoase din New Delhi. Suspansul este declanșat când mașina unei familii din înalta societate lovește mai mulţi pietoni. Ancheta va duce spre un păienjeniș de intrigi, în care privilegiile și influenţa politică își dau mână. Deepti Kapoor face portretul unei lumi în care legile sunt în favoarea celor bogaţi, care își văd supremaţia ameninţată de anchetă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Destăinuirile unor mari scriitori

10. O viaţă în scrisori de A.P Cehov

O viaţă în scrisori include corespondenţa lui Cehov dintre anii 1891-1904. Mulţi spun că scrisorile sale pot fi considerate la fel de captivante precum marile povestiri. În ele este cuprinsă o lume, o viziune despre viaţă, atât de necesară în aceste vremuri în care ne întrebăm ce se întâmplă cu Europa de Est.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Albert Camus – Carnete I

Alber Camus a început să-și scrie carnetele de la vârsta de 22 de ani. În aceste carnete se regăseau impresiile și viitoarele surse de inspiraţie. Carnetele pot fi considerate așadar oglinda unei lumi afective.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

12. Dragă tată. Scrisorile lui Ernest Hemingway

Ernest Hemingway ar fi putut fi el însuși un personaj. A dus o viaţă tumultuoasă, a călătorit, a înfruntat pericole. Fiul său Patrick ni-l dezvăluie în postura paternă. A publicat scrisorile lui Hemingway în volumul Dragă tată. Vei ajunge astfel să-l cunoști pe Ernest Hemingway dincolo de romanele și povestirile prin care a impresionat generaţii de cititori.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre curajul femeilor în timpul războiului

13. Elefantul din Belfast de S. Kirk Walsh

Când Belfatul era bombardat, în anii ’40, o tânără se atașase de un elefant. Rămăsese orfană. Elefantul simboliza o lume blândă, o continuare a vieţii. Proiecta asupra lui întreaga ei nevoie de afecţiune. Elefantul din Belfast este așadar un roman despre supravieţuirea blândeţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

14. Fata în rochie vărgată de Ellie Midwood

Fata în rochie vărgată este romanul inspirat din povestea reală a unei supravieţuitoare. Ajunsă în lagărul nazist, Helena află că urmează să fie gazată a doua zi. Doar că decizia unui gardian schimbă desfășurarea planului sinistru. Helena este aleasă pentru a cânta și dansa în camera unde este sărbătorit un bărbat influent. Se înfiripă astfel o legătură interzisă între ea și gardian, dar care poate salva o viaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre maturizare

15. Micul prieten de Donna Tartt

Donna Tartt revine in lumea cititorilor din România cu încă un roman răscolitor și trepidant. În centrul evenimentelor este o adolescentă care vrea să afle cine i-a ucis fratele. Povestea ei se împletește cu a vecinilor din orășelul din Mississippi unde locuiește. Căutările protagonistei iau alte direcţii când primește un ajutor neașteptat de la un nou prieten.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

16. Viaţa ca un râu de Shelley Read

Viaţa ca un râu este un roman despre maturizare și prietenie în vremuri apăsătoare. Prietenia se înfiripă între o tânără care vrea să-și salveze livada și un tânăr cu multe secrete, dornic de a fugi de propriul trecut. La un moment dat, tragedia lovește viaţa tinerei, iar aceasta fuge în munţi. După ce asistă la trecerea anotimpurilor, supravieţuind noilor condiţii, ea decide să revină pentru a-și recupera lumea lăsată în urmă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

17. Ca să mă pot iubi de Madjidi Maryam

Madjidi Maryam este una dintre noile voci ale literaturii francofone. Având origini iraniene, unește prin povestile sale două spaţii culturale. În romanul Ca să mă pot iubi spune povestea unei adolescente care dorește să se integreze în ţara de adopţie.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Scriitori care vor fascina mereu

18. Insolaţie de Emilia Pardo Bazan

Emilia Pardo Bazan face parte din galeria marilor scriitoare ale Spaniei. Insolaţie este unul dintre cele mai citite romane ale sale. În anul lansării a scandalizat societatea, încă rigidă. Motivul? Prezintă o relaţie interzisă înfiripată între un seducător andaluz și o doamnă respectabilă din înalta societate madrilenă. De fapt, romanul este și privirea nemiloasă aruncată unei lumi pline de ipocrizie și de prejudecăţi.

19. Voinţa și norocul de Carlos Fuentes

Prin romanul Voinţa și norocul, marele scriitor Carlos Fuentes revizitează povestea lui Cain și Abel. Doar că o adaptează la realitatea societăţii mexicane. Romanul său este considerat deopotrivă poetic și tulburător. Nu-i lipsesc nici trimiterile către marile povești ale omenirii, scrise de Kafka și de clasicii greci.

 Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

20. Prăvăliile de scorţișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei de Bruno Schulz

Bruno Schulz a fost unul dintre scriitorii ce au modernizat literatura secolului XX. Scrierile sale au fost redescoperite de marii autori contemporani, pe care i-a inspirat. Două dintre cărţile sale cult au fost reunite și în volumul Prăvăliile de scorţișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei. În stilul marilor scriitori vizionari ai avangardei, îmbină realismul cu note de halucinant alegoric.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

21. Adio, fratele meu de John Cheever

John Cheever este considarat unul dintre cei mai mari autori de proză scurtă. Adio, fratele meu este primul volum al integralei de proză. Vei descoperi poveștile inspirate din schimbările societăţii americane a secolului XX. Afeceri eșuate, secrete din suburbii de lux, speranţe, răzvrătiri, iubiri și tragedii. Toate se intersectează în lumea personajelor ce pendulează între convenţiile rigide și promisiunea unei noi lumi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

22. Geometria dragostei de John Cheever

Al doilea volum din integrala de proză scurta semnată de John Cheever este Geometria dragostei. Sentimentele personajelor sunt descrise din perspectiva marilor evenimente ale secolului XX. Acestea modeleaza nuanţele și deciziile personajelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţile scriitorilor români contemporani

23. Maseurul orb de Cătălin Dorian Florescu

Maseurul orb este un roman în care superstiţiile și legendele se năpustesc asupra realităţii din zonele marginale. Candoarea nu ezită să își facă nici ea simţită prezenţa, mai ales în momentele în care umanitatea Estului părea pierdută.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

24. Zaira de Cătălin Dorian Florescu

Tot o împletire a istoriei cu legenda vei găsi citind și romanul Zaira. Vei descoperi povestea unei femei captivante, a cărei existenţa devine o mare călătorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

25. Pas de deux de Daniel Vighi și Viorel Marineasa

Pas de deux este un volum de proză scurtă scrisă la două mâini. Cei doi scriitori timișoreni – Daniel Vighi și Viorel Marineasa îmbină umorul, nostalgia și analiza lucidă a schimbărilor din societatea actuală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

26. Viaţa e a mea de Emilia Faur

Viaţa e a mea este debutul în proză al Emiliei Faur. Ești invitat să descoperi un roman în ce te invită să îţi pui întrebări despre statutul femeii în România. Viaţa e a mea este și un roman despre revoltă și despre dorinţa de a echilibra o lume nedreaptă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

27. Pe cine iubești mai mult? de Mihaela Buruiană

Traducătoarea Mihaela Buruiană debutează în lumea ficţiunii printr-un volum de proză scurtă. Povestirile sale reamintesc de visurile și de pericolele din lumea generaţiei anilor ’90, ai libertăţii redefinite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre cuplu și redescoperire

28. Din cauze naturale de Nina Lykke

Din cauze naturale este un roman despre crizele din cuplu și despre dorinţa de reinventare. Personajul central este o doctoriţă care nu se mai regăsește în relaţia cu soţul ei. Când își reîntâlneste un fost iubit pe Facebook, se mută în cabinetul ei, abandonând vechea existenţă. Povestea ei reflectă multe frici și nefericiri din prezent. Romanul Din cauze naturale a câștigat și cel mai important premiu literar norvegian.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

29. Trei ani de singurătate de Claire Alexander

O femeie nu a mai ieșit de trei ani din casă. Are un grup de susţinere virtual și din când în când este vizitată de prieteni. Când vechi prieteni, de a căror existenţă uitase, reapar în viaţa ei, ea este nevoită să pășească din nou în lumea exterioară. Trei ani de singurătate este un debut literar ce amintește de problemele societăţii. Doar că le deviază spre un mesaj optimist despre posibile rezolvări.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Istorie și istorii personale

30. Un Occident răpit de Milan Kundera

Lui Milan Kundera îi datorăm stabilirea unei punţi între istoria recentă a Estului și universul intelectual din Franţa. În cartea Un Occident răpit pleadează pentru necesitatea unei mai bune înţelegeri a Estului de către Vest. Milan Kundera scrie despre un Est însetat de libertate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

31. Tiranul. Politica în viziunea lui Shakespeare de Stephen Greenblatt

Tiranul. Politica în viziunea lui Shakespeare include o analiză a reprezentării tiranului în piesele lui Shakespeare. Stephen Greenblatt face și o paralelă între tirania din piesele marelui dramaturg și conducătorii având comportament de dictatori din zilele noastre.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

32. Ministerul durerii de Dubravka Ugresic

Minsterul durerii este un roman despre o profesoară croată dornică de a folosi literatura pentru terapie. Pacienţii săi sunt acei studenţi ce vin din ţări devastate de conflicte. Ajunsă în Amsterdam, profesoara este la rândul ei bântuită de amintirile legate de fosta Iugoslavie. Ea spera să readucă armonia între oameni din culturi diferite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi bune, ce ar putea fi traduse în limba română

Twelve Minutes of Love: A Tango Story de Kapka Kassabova

Twelve Minutes of Love îmbină jurnalul de călătorie, istoria tangoului și istoria personală. Este o călătorie în jurul lumii pe urmele primilor dansatori de tango. Poţi citi recenzia aici.

Diotime et les lions de Henry Bauchau

Dacă îţi e dor de poveștile fabuloase ce amintesc de vechile mituri, poţi alege și cartea Diotime et les lions. Vei descoperi povestea unei prinţese neînfricate, dintr-un regat aflat la graniţa cu Asia. În acest regat, oamenii credeau că strămoșii lor sunt cei mai neînfricaţi lei. Poţi citi recenzia aici.

Estambul otomano de Juan Goytisolo

Unul dintre cei mai buni autori spanioli a fost îndrăgostit de Istanbul. Cartea sa, Estambul otomano este și o analiză a modului în care occidentalii i-au perceput pe turcii otomani în secolele trecute. De asemenea, amintește de calităţile otomanilor în raport cu europenii care se lăsaseră dominaţi de inchiziţie. Poţi citi recenzia aici.

Leggende napoletane de Matilde Serao

Napoli este un oraș al timpurilor învecinate. Considerată un simbol al culturii meridionale, Matilde Serao i-a strans poveștile în Leggende napoletane. Nobili, zei, oameni ai cartierelor-furnicar, toţi freamătă de pasiuni și de multe secrete. După ce le vei afla istoriile, vei (re)vizita altfel orașul Napoli. Poţi citi recenzia aici.

Leave a reply