Leggende napoletane – Orasul timpurilor invecinate

0

Noile generaţii de cititori din România au cunoscut-o pe marea scriitoare italiană Matilde Serao datorită prozelor scurte din volumul Floarea pasiunii. Deși au fost publicate în 1883, acele proze scurte continuă să atragă. Poţi spune că Matilde Serao face parte din galeria autorilor ale căror scrieri continuă să captiveze datorită privirii pătrunzătoare aruncate asupra naturii umane. Matilde Serao a fost nu numai o scriitoare. Este considerate o jurnalistă deschizătoare de drumuri. Iar curiozitatea ei în relaţia cu lumea a fost strâns legată de labirinticul Napoli. În Leggende napoletane celebrează un oraș meridional al timpurilor învecinate.

Ghidul visătorilor îndrăgostiţi de Napoli

Zei ce au dăruit cele mai frumoase golfuri, iubiri mistuitoare, secrete ascunse în zidurile vechi sau pierdute printre străduţele șerpuitoare. Toate populează frămătator un oraș devenit legendă. Matilde Serao iubește acest oraș unde splendoarea și umbrele se amestecă pentru a te prinde în plasa unor povești memorabile. De fapt, nici un călător ce se visează în Napoli nu ar trebui să ignore paginile încărcate de poezie și melancolie din Leggede napoletane.

În prozele dedicate legendelor napolitane, Matilde Serao pare să fi deschis drumul unor cineaști precum Roberto Rossellini. Le-a atras atenţia că nu poţi transforma Napoli într-un simplu fundal însorit. Napoli trebuie considerat un personaj în sine, care trăiește simultan în mai multe timpuri. În prezentul contrastelor, dar și în trecutul dilatat al mitului. Nu întâmplător, unul dintre cele mai iubite filme având acţiunea în Sud – Viaggio in Italia – ni-l prezintă pe napolitan în ipostaza celui ce se crede vecin cu zeii. O vecinatate firească, prezentată pișicher. De fapt, napolitanului nu îi este frică de mânia zeilor atunci când le povestește isprăvile de parcă și-ar bârfi niște vecini mai temperamentali sau nestatornici.

Timpul meridionalului

Poveștile orașului, revizitate și în Leggende napoletane, îţi cer o decuplare de la timpul tău. Când o citești pe Matilde Serao, trebuie să locuiești acel timp al meridionalului. Cu amiezi dilatate ce miros a mare, inundate de lumina insolentă a unei arșiţe domolite de câte o briză rătăcită. Chiar dacă nu crezi în forţa poeziei, nu poţi eticheta paginile scrise de Serao ca desuete. Stilul ei și imaginile ce reflectă un Napoli iubit devin o capsulă de splendoare.

Parcă și vezi străduţele pline de culoare. Simţi trepidaţiile cartierelor devenite irezistibile babilonii. Ciulești urechile pentru a distinge din freamătul orașului acele povești care te interesează. Sunt povești în care nu numai zeii sunt protagoniști. Locuitorii umili sunt la fel de importanţi pentru memoria orasului. Pasiunile mistuitoare îi transformă în nemuritori, asemeneaza zeilor. Cei din mahalale se încumeta să se înfrupte din iluziile zeilor, iar nobilii se perpelesc asemenea oamenilor de rând când dă năpasta peste ei.

Povestindu-și orașul, Matilde Serao degajă o frenezie molipsitoare. Ai impresia că a sfidat timpul și ţi-a devenit ghid. Nu ajungi bine în faţa unui cartier de vile cohete sau cu palate ce respiră gloria pierdută, că te și simţi asaltat de vastele sale cunoștinţe. La fel se întâmplă când ajungi în inima fremătătoare a zonelor populare, de neratat, unde se spune că vibreaza adevăratul Napoli. Iar când începe să povestească, Matilde Serao devine fie un torent, imitând asaltul emoţiilor de care are parte doar meridionalul zvârcolit în focul pasiunii, fie suspinul larg al poetului nostalgic, martorul unor epoci apuse.

Poţi comanda volumul de pe Libristo.

Te invit să descoperi un articol despre altă carte fascinantă, La lunga strada di sabbia.

Leave a reply