
Cand nu mai intelegem lumea – Stiinta e plina de povesti intense
Când nu mai înţelegem lumea poate fi așezată pe raftul cărţilor ajunse precum un meteorit în lumea literară. Originalitatea lor este privită cu mirare, apoi cu admiraţie. Cartea a fost răsfăţată de critici, nominalizată la marile premii, râvnită apoi de cititorii dornici de lecturi speciale.
Autorul cărţii, Benjamin Labatut, poate fi cel mai bun aliat al profesorilor ce predau știinţele naturii. Poate demonstra că lumea abstractă a fizicii și chimiei, de multe ori copleșitoare pentru neiniţiaţi, poate fi asemenea unui șir de povești palpitante.
Benjamin Labatut scrie despre personalităţile, epocile și descoperirile unor oameni de știinţă ce au marcat secolul XX. Scriitura autorului stârnește curiozitate, stupefacţie, spaimă, angoasă. Te trece prin toate acele stări generate de obicei de carte având o naraţiune acroșantă. Paginile despre epoca și personalitatea celui ale căror descoperiri în domeniul chimiei au salvat comunităţi întregi de la foamete, dar au stat și la baza dezvoltării unor mijloace de anihilare folosite în lagărele de concentrare îţi dau fiorii asociaţi unui horror adeverit, dublat de adâncimea reflecţiilor despre viitorul omenirii. Alte povești despre oamenii de știinţă amintesc de vizionarismul specific unui autor specializat în distopii.
Graniţele dintre genialitate și diabolic

Primele povești din acest volum te provoacă la discuţii intense despre graniţele dintre genialitate și diabolic. Te fac să te întrebi dacă nu cumva știinţa trebuie să ajungă doar în minţile sănătoase. La acei oameni geniali înzestraţi și cu o nemărginită iubire pentru umanitate. Benjamin Labatut ne reamintește că tot niște oameni de știinţă le-au furnizat naziștilor metodele de exterminare în masă, folosite în lagărele de concentrare.
Când nu scrie despre partea înspăimântătoare a istoriei, Benjamin Labatut intră în mintea unor fizicieni și matematicieni geniali. Informaţiile ce pot părea greoaie pentru cei ce au fugit de cursurile de profil alternează cu portretele insolite ale unor personalităţi demne de un film excentric. Parcurgând paginile despre cei de care se leagă marile descoperiri din fizica cuantică sau din sfera matematicii, ai impresia că vezi un film psihologic din genul celor prezentate la festivalurile de la Cannes, Berlin sau Veneţia. În biografiile acestor oameni de știinţă, revizitate de Benjamin Labatut, se întâlnesc excentricitatea demnă de personajele unui film experimental, obsesiile nelumești, vizionarismul prometeic și enigmele asociate unei minţi geniale, al cărei posesor ajunge atât pe culmile gloriei, cât și ale nebuniei.
Fiecare om de stiinţă a cărui poveste este amintită în această carte avusese o personalitate stranie. Cel puţin așa fusese privită lumea sa prin ochii contemporanilor. De fapt, regăsești în această carte imainea geniului care nu trăiește decât pentru descoperirile sale. Pentru știinţa de care este atât de pasionat. Citind despre vieţile acestor genii, așa cum le prezintă autorul, ai impesia că străbaţi o galerie a obsesiilor. Unele sunt inofensive pentru cei din jur. Altele sunt de-a dreptul luciferice. Deschid o cutie a Pandorei imposibil de închis timp de generaţii de acum în colo.
O invitaţie la reflecţie
Când nu mai înţelegem lumea este și o invitaţie la reflecţie. Benjamin Labatut își îndeamnă cititorul să reanalizeze tot ce știa despre secolul XX. Despre genii si genialitate, despre legătura dintre știinţă și etică. Multe dintre pagini te fac să îţi dorești o apropiere și mai relevantă a știinţei de marile domenii umaniste. Te întrebi dacă nu cumva oamenii de știinţă ar trebui să păstreze o legătură necesară cu aceia care studiază sănătatea psihicului, astfel încât să poată depista din timp dacă marile lor descoperiri pot ajunge în mana unui dictator.
Poţi comanda volumul de pe site-urile Anansi, Libris, Cărturești.
Te invit să descoperi și filmul Os de pește.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Josephine Baker – Memorii
14 iunie 2024 -
Festivalul Filmului Japonez 2022
6 noiembrie 2022 -
10 romane despre dragoste citite in 2024
28 ianuarie 2025
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Indice mediu de fericire – Marile prietenii in timpul crizei
27 noiembrie 2023 -
Festivalul Filmului Japonez 2022
6 noiembrie 2022 -
La promesse d’Annah – O dragoste posibila
23 februarie 2025