Femeia-urs – O poveste ascunsa in alta poveste
Când dai peste Femeia-urs, ai impresia că librăria devine brusc un cufăr plin de comori. Îţi stârnește curiozitatea asemenea oricărei povești ce plutise în uitare, așteptând să fie redescoperită, re-șlefuită și povestită într-o nouă cheie a interpretării.
Redescoperirea unei povești uluitoare
Ediţia din limba română (cu traducerea semnată de Ovi Olaru) are o copertă ce te intrigă asemenea femeilor din picturile celor doi Lucas Cranach. Femei pe al căror straniu chip se întâlnesc senzualitatea, misterul, patimile și aluziile tenebroase. Așa este și protagonista romanului scris de Karolina Ramqvist: precum un tablou renascentist ce ascunde povestea unei femei atipice pentru vremurile ei și trecute prin multe peripeţii ce au strârnit interesul contemporanilor, înainte de a se scufunda în secole de uitare.
În Femeia-urs găsești o poveste de viaţă excepţională, dintr-o epocă unică, de la care ne-au rămas multe comori. Iar viaţa personajului central duce spre o altă femeie aflată înaintea epocii ei, care ne-a oferit generos o bijuterie literară.
Eroina romanului este Marguerite de la Rocque. Ar fi rămas o nobilă ca oricare alta. Una măritată devreme, fără a ști că orice om are dreptul de a-și lua destinul în propriile mâini. Doar că Marguerite are o poveste ce ar putea fi derulată într-un film spectaculos, cu buget generos, ce ar umple sălile de cinema.
Marguerite s-a îmbarcat pe una dintre corăbiile plecate să cucerească America, Lumea Nouă. La bordul navei s-a îndrăgostit. Unii spun că de un simplu marinar. Alţii, în schimb, pariază pe originea aristocrată a iubitului ei. Însă idila nu le-a picat bine celor ce aveau drept de viaţă și de moarte asupra echipajului. Astfel ajunge Marguerite să fie pedepsită. Sa fie aruncată cât colo, pe prima insulă ce se ivește în zare. O insulă pustie, cu a ei natură greu de îmblânzit. Dar Marguerite supravieţuieste. Nici urmă de ifosele celor născute-n puf când trebuie să înfrunte sălbăticia feroce.
Trei povești intersectate
Povestea lui Marguerite este demnă de un film hollywoodian cu mesaj feminist și scene dramatice. Un film plin de intrigi și de aventuri, care să te ţină cu sufletul la gură. Doar că scriitoarea Karolina Ramqvist alege varianta unui labirint sofisticat, mult mai captivant pentru cei dependeţi de povești ce se deschid pentru a dezvălui o altă poveste. Între ficţiune și o metaficţiune irezistibil de bine construită, scriitoarea suedeză nu ne spune o singură poveste.
Femeia-urs include trei povești. Prima este povestea lui Marguerite de la Rocque. Dar supravieţuirea lui ei în memoria colectivă se leagă de povestea altei Marguerite. Este vorba despre Marguerite de Navarre, sora lui Francisc I, un rege cunoscut datorită rolului său în atragerea artiștilor din Renaștere în Franţa (inclusiv a lui Leonardo Da Vinci).
Marguerite de Navarre s-a încumetat să-i dea replica lui Boccaccio. A lasat în urma ei bijuteria literară denumită Heptameronul, inspirată fiind și de faimoasele povești din capodopera Decameronul, un bestseller printre cititorii din Renaștere. În Heptameronul apare și povestea lui Marguerite de la Rocque. A iubirii ei tragice.
Heptameronul ajunge și în mâinile unei scriitoare contemporane aproape copleșite de oboseala primelor luni după naștere. Povestea supravieţuirii lui Marguerite începe să o bântuie. O vede pe insula pustie, cum încearcă să-i ţină piept necunoscutului ameninţător asociat naturii.
Scriitoarea se simte din ce în ce mai aproape de Marguerite. Devine precum un visător ce își lasă lumea personală să alunece în spirala fanteziei trezite de imaginea unei femei din alte vremuri, care-l prinde în mreje când acesta vede un tablou sau citește un roman înconjurat de haloul unor legende ce se contrazic. La fel se contrazic și variantele despre istoria de viaţă a supravieţuitoarei Marguerite. Dar tocmai aceste variante ce par să se bată cap în cap devin terenul fertil pentru o scriitoare aflată în căutarea perpetuă a unei noi surse de inspiraţie.
Un roman despre o imaginaţie acaparată
Femeia-urs devine dintr-o poveste despre o femeie cu o putere de supravieţuire ieșită din comun o poveste despre o scriitoare acaparată de personajul său. O vor înţelege cel mai bine cei ce se lăsa prinși în vârtejul unei povești. De fapt, Femeia-urs devine o reflecţie asupra mecanismelor ce ne fac să ne simţim mai apropiaţi de un anumit personaj. Să avem impresia că ne leagă de el un fir invizibil, ce sfidează limitele temporale.
Redescoperim astfel forţa alegorică a unei povești ce ajunge să ne trimită în adâncurile propriului psihic. Dintre toate personajele, Marguerite de la Rocque ajunge să o bântuie cel mai mult pe scriitoarea devenită personaj. Pe măsură ce întoarce pe toate părţile sursele (uneori contradictorii) despre viaţa lui Marguerite de la Rocque, scriitoarea-personaj își oglindește propriile obsesii, frici și relaţii afective.
Totodată, Femeia-urs este și un roman despre limitele și capcanele întinse unui scriitor contemporan ori de câte ori acesta vrea să redea existenţa unui personaj din altă epocă. Ajungi să îţi pui întrebări despre posibilitatea de a înţelege cu mintea omului din prezent codurile afective ale celui de acum sute de ani. Sau despre posibilitatea de a reda cât mai veridic și fidel atmosfera și estetica unei anumite epoci.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Anansi, Libris, Cărturești.
Te invit să citești și despre cartea Invenţiile ocazionale.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Emilia Perez – Perspectiva unui regizor cameleonic
17 ianuarie 2025Pierderea judecatii – Mama fugara
15 ianuarie 2025Schimbul de noapte – Ancheta insomniacilor
6 ianuarie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Pictures of Fidelman – Un pictor american la Roma
21 decembrie 2022 -
CineMasca 2024
4 iulie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Diotime et les lions – Nostalgia vechilor mituri
19 aprilie 2023 -
Ultima vara in oras – Roma unor ani unici
29 iunie 2024 -
Pioniere ala cinematografiei – proiectii la Cinema Elvire Popesco
26 noiembrie 2021