Diotime et les lions – Nostalgia vechilor mituri

0

Unele cărţi au fost scrise pentru e ne reaminti că nu vom fi niciodată suficient de bătrâni încât să nu se mai impresioneze poveștile cu parfum de mituri. O astfel de carte este și Diotime et les lions. În mai puţin de 60 de pagini Henry Bauchau reușește să te farmece. Prin cartea lui te ţine cu sufletul la gură, așa cum doar grecii antici puteau.

Între Grecia și Orient

Acţiunea povestirii Diotime et les lions se petrece într-un mic regat imaginar. Ar fi putut fi unul real, aflat la graniţa dintre lumea grecilor antici și Orientul ce avea alte legi. Este de fapt povestea unei maturizări. În centrul povestii este Diotime, fiica unui rege ce pretindea că se trăgea de fapt din cei mai neînfricaţi lei. Soţia lui era grecoaică. Tot din lumea grecilor vine și cel ce o va seduce pe Diotime.

Diotime încalcă toate regulile și devine prima femeie care participă la vânătoarea anuală de lei. Era o vânătoare importantă precum un ritual. Prin acest ritual se reconsolida legătura ancestrală a celor din regat cu leii, consideraţii stramoșii lor.

Curajoasa prinţesă Diotime nu vrea să devină asemenea femeilor din familia ei. Ea ar vrea să străbată vastele teritoriil în galopul calului, să întâlnească leii. Să îi înfrunte, alături de tatăl ei și de cei mai curajoși bărbaţi ai regatului.

Deși încalcă multe reguli prin dorinţa ei de a participa la vânătoare, problemele nu vor apărea în viaţa lui Diotime din cauza celor din regat. Abia când se îndrăgostește își dă seama că provocările sunt legate de conștientizarea diferenţelor de mentalitate dintre cei din regatul ei și oamenii din lumea celui de care se îndrăgostește.

Proba de curaj

Iubitul lui Diotime provine din lumea grecilor, pentru care vânătoarea de lei și venerarea acestora sunt asociate popoarelor barbare. Totuși, el acceptă să înveţe să vâneze lei pentru a i se permite să se însoare cu Diotime. Nunta nu poate avea loc până când iubitul lui Diotime nu va trece proba supremă: vânarea leului ales chiar de rege și de înţelepţii regatului. Această încercare va da și nota de suspans poveștii.

Scriind Diotime et les lions, unul dintre cei mai importanţi scriitori din spaţiul francofon, Henry Bauchau, ne reamintește de legătura duală, de tip atracţie-teamă, a vechilor greci, numiţi părinţii civilizaţiei europene, și popoarele de la graniţele lumii lor. Diotime vine dintr-o lume ce îi provocase pe vechii greci să își pună mereu întrebări despre limitele lumii lor, despre teama de necunoscut, de posibilele invazii care să le nimicească lumea armonioasă. De asemenea, povestea cu tentă mitologică ne reamintește de rămășiţele unor credinţe ancestrale în raportarea la necunoscut.

Lumea lui Diotime, asociată necunoscutului, simbolizează și legătura cu natura sălbatică. În timp ce lumea din care provine iubitul ei pune mare preţ pe învăţăturile înţelepţilor, lumea lui Diotime crede în directa confruntare cu pericolele din natură. Forţa ei se trage tocmai din legătura cu sălbaticii lei. Ei sunt adevăraţii înţelepţi din lumea lui Diotime. De fapt, ajungi să te întrebi dacă nu cumva Henry Bauchau exprimă alegoric relaţia complicată dintre partea ordonată a psihicului și acea parte instinctuală și abisală, gata să preia puterea în situaţiile în care pericolele și haosul își fac simţită prezenţa.

Poţi comanda volumul de la librăria franceză Kyralina.

Te invit să citești și despre romanul Coeur tabour.

Leave a reply