Coeur tambour – Africa femeilor din legende

0

Coeur tambour este un roman ce îi prinde în mreje pe cititori așa cum face și cântăreaţa misterioasă Prinsca (personajul principal) cu admiratorii săi în timpul concertelor în care ea pare să intre într-o transă.

Descoperirea unei scriitoare din Rwanda

Cititorul este invitat să cunoască lumea Africii mitice, atemporale, pline de legende ce interferează cu evenimentele secolului XX. Datorită acestui roman o vei descoperi pe una dintre cele mai apreciate scriitoare actuale, Scolastique Mukasonga. Aceasta alege limba franceză ca punte de legătură între Europa și poveștile ţării sale – Rwanda.

Când auzi vorbindu-se despre Rwanda, îţi vin in minte evenimentele cumplitului genocid din anii ’90, ce a divizat ţara si a marcat generaţii întregi. Totuși, în această carte evenimentele pline de cruzime nu sunt pomenite. Sunt pomenite în schimb femeile din miturile locale, printre care și regina Kitami.

Spriritul reginei Kitami alege să intre în corpul și în mintea unei copile pe nume Prisca, devenită peste ani o renumită cântăreaţă africană. Preotul catolic ajuns misionar în satul ei o încurajează să-și continue studiile. Tot el îi spune că are o voce compatibilă cu jazzul. Însă când în timpul unui concert Prisca începe să cânte de parcă ar fi o vrăjitoare intrată-n delir, preotul o îndepărtează de muzică. Totuși, ea ajunge să descopere o tobă magică despre care se spune că ar fi conţinut sufletul poporului din care face parte.

Zeiţa eliberatoare

Devenită o cântăreaţă faimoasă, urmașa reginei Kitami este considerată atât o vrăjitoare, cât și o zeiţă eliberatoare. În timpul concertelor pare să oficieze un ritual. Să recite incantaţii africane. Spectatorii africani sunt euforici deoarece se reconectează la rădăcinile culturale și la folclor. În schimb, autorităţile o cred o manipulatoare periculoasă. La un moment dat, cântăreaţa dispare. Povestea ei va fi derulată de singurul jurnalist care avea acces în culisele turneelor sale.

Povestea cântăreţei se intersectează cu ale celor trei muzicieni ce o descoperă. Ei veneau din lumea celor marginalizaţi, dar cărora muzica le-a dat șansa de a se exprima. Poveștile celor din formaţia din care făcea parte și Kitami sunt uși deschise către istoria legăturii dintre jazz, reggae și urmașii sclavilor africani. Această istorie este impregnată de mitologie în Coeur tambour. Personajul central feminin având numele de scenă Kitami (cel al reginei legendare) descoperă toba sacră ascunsă de prima femeie care s-a răsculat împotriva colonizatorilor.

Toba devine piesa centrală în concertele prin care Prisca își captivează publicul. Totodată, acest instrument străvechi este folosit la contruirea legendei din jurul cântăreţei poreclite Kitami. Odată cu povestea acestei tobe vei descoperi trimiteri la tradiţiile africane și la ritualurile aduse de sclavi în ţinuturile jamaicane, cubaneze sau braziliene.

Mitul luptătoarelor de neînvins

Coeur tambour îi va cuceri mai ales pe cititorii îndrăgostiţi de realismul magic. Stilul scriitoarei Scholastique Mukasonga ne amintește de oralitatea sud-americanilor când transpun alegoric vechea lor cultură. Asemenea scriitorilor sud-americani, aceasta integrează cu sens miturile și credinţele arhaice în realitatea din prezentul personajelor.

Prisca își trage forţa din legenda reginei Kitami. Se lasă absorbită în totalitate de lumea legendelor ce se pierd în timp. Dar nu este scufundarea în bezna primitivismului a superstiţiosului neșcolit. Dimpotrivă, ea este o elevă cu potenţial. Se apropie de universul mitului când se simte ameninţată de violenţa segregării etnice. Sau de capcana patriarhatului necruţător. Mitul îi dă putere. La fel și legendara Kitami.

Semnificaţiile atribuite mitului sunt integrate în mesajele de eliberare. Acele mesaje pe care Prisca și le transmite în absenţa altei femei din familie care să o apere. Legendara Kitami ia locul simbolic al mamei călăuzitoare. Acea mamă de care protagonista nu are parte.

Din lumea mitului, regina Kitami o ghidează simbolic prin mesajul transmis de legenda ei. Îi spune când este momentul să își ia viaţa în propriile mâini. Iar pentru a fi în sfârșit stăpâna propriei vieţi, Prisca trebuie să își urmeze vocaţia.

Poţi comanda acest roman de la librăria franceză Kyralina.

Te invit să descoperi și cartea Travesti. Identităţi fluide.

Leave a reply