Travesti. Identitati fluide – Istoriile redescoperite

0

Cititorii fideli (și nu numai) așteaptă nerăbdători cărţile scrise de Aurora Liiceanu. Se întreabă care vor fi noile povești scoase din cufărul istoriei. Despre ce personalităţi feminine curajoase, emancipate, vizionare și rebele va scrie. Prin ce romane le va întâlni și spre ce noi lecturi ne va ghida. Noul volum, Travesti. Identităţi fluide, nu ne dezamăgește. Descoperim alte povești impresionante. Povești despre niște personalităţi feminine care uimesc și ne inspiră prin curajul de a fi ele însele sau măcar de a muta puţin mai departe graniţele rigide ale societăţii în care se născuseră.

Dramele mamei vitrege

Istoriile de viaţă din Travesti sunt aduse în lumea noastră prin fineţea analizei psihologice și prin darul unui povestitor care știe cum să-și prindă în mreje cititorii. Aurora Liiceanu îi dedică prima parte a cărţii unei femei anonime din zilele noastre. Îi spune povestea cu talentul unei scriitoare atente la analiza psihologică. Este povestea unei femei îndrăgostite de un bărbat cultivat, șarmant, considerat perfect pentru o dragoste târzie ce promite stabilitatea afectivă. Se căsătorește cu acesta. Simte că a găsit în sfârșit relaţia armonioasă la care visa. Însă fiica bărbatului (văduv) o primește cu ostilitate.

Adolescenta rămâne distantă, indiferentă la încercările femeii de a se apropia de ea. Fiica reușește (poate inconștient) să acapareze toata atenţia tatălui. Mai mult, zilnic pune în scenă tabieturile mamei dispărute, nelăsând spaţiu pentru acele ritualuri cotidiene iniţiate inofensiv de noua parteneră a tatălui.

Din prezent spre trecutul civilizaţiilor

Povestea femeii din zilele noastre are mai multe ramificaţii. Un fir duce spre zona analizei psihologice sofisticate legate de trauma pierderii unui părinte, de teama de singurătate, de rivalităţile feminine mai puţin conștientizare, sub care se ascunde un labirint de stări complicate și de mituri despre cuplu, datorie, mama vitregă, familia perfectă și doliu.

O altă ramificaţie devine o incursiune în istoria civilizaţiilor prin legătura dintre artă și mitologie. Atât soţul, cât și fiica adolescentă a mamei vitrege sunt pasionaţi de lectură și de istoria culorilor. Această pasiune devine un prilej folosit de Aurora Liiceanu pentru a ne îmbia cu legendele și vastele simboluri din jurul purpurei. Din prezent aluneci spre orașe impresionante, fondate acum mii de ani.

O posibilă sursă de inspiraţie pentru Coco Chanel

Paginile din Travesti îţi dau impresia că sunt uși ce permit o trecere nu numai de la o poveste captivantă la alta, ci și de la un secol la altul. Ajungi și în lumea aristocraţiei britanice din secolul al XIX-lea. Aici o întâlnești pe rebela Anne Lister, care adopta scandalos (pentru vremurile ei) articole vestimentare masculine.

Refuzând căsătoria de ochii lumii și preferând femeile în locul bărbaţilor pentru legaturile de cuplu, Anne Lister a sfidat cutumele nu numai în alcovul vieţii amoroase. Ea își expunea chiar și în spaţiul public preferinţele considerate în lumea ei condamnabile. Nu s-a temut să poarte haine bărbătești în plimbările sale prin zonele frecventate de nobilimea conservatoare. Dacă s-ar fi apucat de modă, ar fi devenit sursa de inspiraţie pentru Coco Chanel. De asemenea, și-a asumat cu nonsalanţă, pasional, toate legăturile amoroase interzise în epoca ei. Şi a suferit când femeia considerată marea ei iubire nu a făcut la fel.

Anne Lister a devenit și o martoră a epocii ei. A călătorit, a citit enorm și a scris la fel de mult. Peste 20 de volume de jurnal, în ale căror pagini detaliile erotice și analiza intimitaţii cameleonice se deschid spre observaţii despre societate.

După viaţa lui Anne Lister, așa cum este consemnată în jurnalele recuperate, s-ar putea face un întreg serial viral. Unul care să incite la discuţii necesare despre o reprezentare a feminităţii și despre femeia considerată bărbat doar pentru că îndrăznește să se aventureze în marea lume și să-și asume sexualitatea. Însă nu povestea lui Anne Lister oferă cele mai interesante pagini din Travesti. Mult mai mult ajung să te impresioneze albanezele numite burrnesha.

Legendarele burrnesha din Albania

Din vremuri străvechi, burrnesha renunţau la expunerea feminităţii în public. Erau obligate de comunitate, prin jurământ, să fie precum un bărbat. Erau neîngrădite, scăpând astfel de obligaţia de a fi supuse, de a suporta abuzuri, de a deveni sclave. În schimb, păstrau jurământul de castitate până la finalul vieţii. Odată devenite burrnesha, erau nevoite să poarte ceea ce poartă bărbaţii. Adoptau gesturi masculine și puteau fi investite cu aceeași autoritate masculină în familia din societatea patriarhală.

Când a scris despre burrnesha, Aurora Liiceanu a povestit și despre istoria sângeroasă ce a influenţat societatea în care acestea s-au format. Despre cutumele terifiante, despre legile aspre, mereu împotriva femeilor. De menţionarea acestor cutume străvechi și care îţi fac pielea de găină se leagă si motivele ce stau în spatele alegerii unei vieţi de burrnesha.

Noi expediţii literare

Având ca fundal secolele în care fenicienii cunoașteau prosperitatea datorită comerţului cu purpură pe Mediterana și evocând lumi considerate mai greu accesibile, neîmblânzite, cu propriul cod, poveștile din Travesticer alte călătorii prin imensa bibliotecă a umanităţii. Te vor invita la documentare, la noi expediţii literare pentru căutarea unor comori.

Asemenea tuturor cărţilor dedicate de Aurora Liiceanu femeilor considerate atipice, Travesti îţi mărește biblioteca datorită viitoarelor călătorii prin librăria preferată. Vei căuta paginile scrise de Anne Lister, dar și noi informaţii despre varianta albaneză a unei amazoane.

Rămâne la fel de irezistibilă abilitatea Aurorei Liiceanu de a traversa epoci întregi de la o pagină la alta. De a găsi tunele în timp, corespondenţe inedite, unind lumea eleganţei din conacele britanice de femeile aprige, nevoie să supravieţuiască într-o lume cotropită atât din exterior, prin invazii succesive, cât și din interior, prin acceptarea și menţinerea transgeneraţională a unui cod tribal ce legitima cruzimea și de care ele fugeau deghizându-se tocmai în cei ce le asupreau de secole.

Poţi comanda volumul de pe site-urile Polirom, Libris, Cărturești.

Te invit să descoperi și articolul despre 10 scriitoare italiene talentate.

Leave a reply