Haide, zboara odata – Un festival de povesti surprinzatoare

0

Devoratorii de proză scurtă abia așteptă noile cărţi scrise de Etgar Keret. Scriitorul israelian le-a confirmat mereu așteptările. Folosește sofisticat umorul tipic evreiesc, nedezlipit de compasiunea faţă de cei ce trec prin momente dificile. În România, Etgar Keret a fost descoperit datorită volumului de proză scurtă Şi, deodată, cineva bate la ușă. Impresionaţi de inventivitatea sa în devierea cotidianului spre neobișnuit, cititorii vor dori să descopere încă un volum. Volumul a fost tradus în limba română de Ioana Petridean. Este vorba despre colecţia de proze Haide, zboară odată. Şi nu vor fi dezamăgiţi!

Acrobaţiile inventivităţii

Haide, zboară odată este o înlănţuire de acrobaţii ale inventivităţii. Acea inventivitate care face dintr-un scriitor un magician al prozei scurte. Unul capabil să scoată din cea mai simplă situaţie de viaţă o întâmplare plină de tâlcuri sau pe care pur și simplu să o iei ca atare, înotând în propria-ţi perplexitate.

Povestirile te fac să râzi. Te invită la reflecţii, la redescoperirea unor dorinţe negate sau ascunse. Sau poate îţi oglindesc amintiri. Anumite povestiri te conving să te abandonezi stranietăţii. Altele cer descifrări, dar te și determină să-i dai o șansă ambiguitatii în sporirea plăcerii datorate unor povești cu final deschis, pe cititorii să le continue entuziasmaţi cu propriile opinii despre ceea ce trăiesc personajele sau ar fi vrut să trăiescă ei însiși dacă ar fi fost în locul lor.

Intensitatea unor scurtmetraje în proză

Cele 22 de proze scurte incluse în acest volum oferă un spectacol. Spectacolul unei existenţe condensate în câteva pagini. Existenţa poate fi una familiară cititorului, dar cu o mică zvâcnire de imprevizibil. Sau, dimpotrivă, poate fi una ce provoacă stupefacţie prin contorsiunile imaginaţiei debordante. De fapt, Etgar Keret ar fi putut fi la fel de bine un multipremiat realizator de scurtmetraje. Are aceeași ingeniozitate în concentrarea nonconformistă a unei povești intense în doar câteva minute.

Prozele din Haide, zboară odată îţi dau impresia că asiști la un festival de scurtmetraje. Asemenea unui regizor premiat la marile festivaluri de profil, Etgar Keret surprinde, amuză, te zguduie sau propune o nouă direcţie de interpretare a unei povești ce ar fi riscat să devină un clișeu. Nu numai că descoperă noi abordări ale unor situaţii banale, dar mai și stăpânește diversele stiluri irezistibile. Ba le mai și amestecă exuberant și (de cele mai multe ori) subversiv!

Varietatea povestirilor

Volumul Haide, zboară odată are de toate pentru toţi. Şi umor strecurat în povesti sentimental-tandre, și comedii amare ori de-a dreptul înţepător de sarcastice, și povesti de dragoste imposibilă, și mesaje social-politice explozive însă dezamorsate prin empatie, și povești în care pompează o doză generoasă de suspans, de absurd ori de fiori stârniţi de acele povestiri ce par mai degrabă un thriller distopic deloc măgulitor la adresa omenirii.

Personaje cu abordări neconvenţionale

Etgar Keret se simte în largul său abordând aproape orice gen. Își adaptează creativitatea nu numai la un anumit stil impus de genul literar de care se apropie, ci mai ales la evenimentele incomode pomenite de vocile personajelor. Inventivitatea îi este apreciată datorită modului provocator în care oglindește realităţile ţării sale. Nu face referiri precise la situatia politică, la tensiunile din Orientul Mijlociu. Îl preocupă mai mult existenţele individuale. Parcă ar vrea să ne invite să-i descoperim acel Israel care nu apare la știri. Un Israel unde rezilienţa înseamnă umor și unde oamenii sunt mai interesaţi de propriile visuri, legături de cuplu, familie, decât de războaie.

Ce-i drept, lui Etgar Keret îi place să își pună la încercare personajele în evenimentele din viaţa de zi cu zi. În cărţile sale, marile bătălii, confruntări, negocieri, dezamorsări de situaţii explozive au loc în relaţiile interumane (nicidecum la întâlnirile de la nivel înalt), încât ai impresia că fiecare povestire este de fapt despre ce strategie neconvenţională a mai găsit fiinţa umană pentru a obţine ce își dorește în cuplu, pentru a scăpa teafară din punct de vedere psihologic dintr-o întâmplare absurd-angoasantă ori pentru a-și apăra micul teritoriu afectiv, devenit ultimul refugiu în faţa unui haos ce promite să-i măture precum un torent mai toate certitudinile.

Haide, zboară odată este de fapt despre inventivitatea oamenilor atunci când vor să se apare emoţional. Când vor să își menajeze propria fragilitate ori să își îndure mai ușor neputinţa. Multe dintre personajele create de Etgar Keret se apără în faţa surmenării afective, devenind ei înșiși creativi prin mecanismele defensive alese. Deși unele soluţii par a fi ridicole, nebunești ori de-a dreptul halucinante, datorită lui Etgar Keret nu mai vezi penibilul, dezechilibrul, ci marea nevoie de afecţiune a personajelor. Şi tocmai această sete de afecţiune, care le pune uneori în situaţii riscante, în care pot pierde totul, le salvează fărâma de umanitate și, odată cu ea, demnitatea.

Poţi comanda această carte de pe LibHumanitas.

Te invit să descoperi și cartea Aceeași mare.

Leave a reply