Asemanarea dintre o cutie de vioara si un sicriu – Curaj incandescent si compasiune inepuizabila
Tennessee Williams a excelat și în scrierea de proză scurtă. Citindu-i cele nouă povestiri incluse în volumul Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu, ai o singură părere de rău. Că nu a dedicat mai mult timp miniaturilor epice. Regăsești același fler în a dibui mecanismele întortocheate ale psihicului, abisurile sufletului, ce-l apropie de profunzimea unui psihanalist situat cu mult înaintea vremurilor, interesul pentru manifestările stranii ale dorinţei și mai ales talentul de a suprinde acele tipologii care nu se pot încadra în rigorile conservatoare.
Când scrie proză, Tennessee Williams este pe atât de curajos pe cât este de sofisticat. Nu s-a ferit să abordeze dezinhibat niște subiecte considerate în epoca lui tabu. Își alege personajele din lumea celor ce refuză cu ostentaţie adaptarea ce le-ar fi cerut marele preţ: libertatea de a dispune de propriul corp, de propria identitate, de propria viaţă intimă ca formă supremă de autenticitate într-o societate sufocată de prejudecăţi.
Subiecte ce scandalizau
Majoritatea prozelor din Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu scandalizau. Pentru deceniile în care au fost publicate, aceste proze aveau forţa unei grenade. Grenada privirii lucide, considerată o mare nerușinare. Tennessee Williams a scris despre bărbaţi atrași de alţi bărbaţi, despre nașterea impetuoasă a dorinţei precoce, despre fantezii interzise, despre o fiică de pastor ce decide să trăiască hedonist în cartierul distracţiei din New Orleans, lăsând în urmă orășelul natal, și a sondat toate acele cotloane unde se ascund secretele privind sexualitatea considerată multa vreme inacceptabilă.
În ciuda dezinvolturii prin care abordează subiectele tabu, Tennessee Williams nu are avântul teribilist al celui ce vrea să răstoarne regulile, ci mai degrabă compasiunea inepuizabilă a celui ce ar vrea să îndrepte lumea. O îndreptare bazată pe înţelegerea abisurilor, pe explorarea plină de empatie, nicidecum prin asanarea acelei părţi mlăștinoase din inconștient.
Scriitorul nu s-a temut de adâncurile obscure. Nu a vrut să le cureţe. A vrut mai degrabă să-l facă pe cititor să le cerceteze. Să devină el însuși conștient de ele, fără frica nevroticului. Demersul său literar seamănă cu marea curiozitate a psihanalistului. Nu întâmplător Tennessee Williams este considerat unul dintre marii autori capabili să înţeleagă psihicul uman în cheie modernă.
Portretul unei lumi
Deși au fost scrise cu zeci de ani în urmă, prozele lui Tennessee Williams își păstrează prospeţimea. Sunt asemenea fotografiilor emblematice realizate de un artist al sudului american, care surprinde niște personaje ce impresionează prin acel amestec al contrariilor. Vezi pe chipul lor și fragilitate, și forţă, și frumuseţe, și ruină, și erotism incandescent explicit, și mister inaccesibil, și obrăznicia sfidării, și strigătul după salvarea din partea cuiva duios care tot întârzie. O lume a sudului ce mustește de pofte năpustite hulpav asupra interdicţiilor izvorâte din bigotismul îndelungat.
Datorită acestui interes pentru zvâcnirea dorinţei la graniţa dintre eliberare, vulnerabilitate și tabu rămâne Tennessee Williams un clasic peste care nu se așterne praful. A documentat o lume cu forţa analizei psihologice, dar fără a-i perturba misterul și acea dezinvoltură sălbatică, de neîmblânzit, precum pantera din visele interzise, ce exprima simbolic toată dorinţa unui tânăr pastor pentru o persoană damnată.
Poţi comanda volumul și de pe site-ul Editurii Art sau de pe Libris, Cărturești.
Te invit să citești și articolul despre prozele scurte scrise de Pedro Almodovar, adunate în volumul Ultimul vis.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024Bucharest International Film Festival 2024
13 septembrie 2024A Good Place – Un debut straniu
12 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Retrospectiva TIFF 2022 la Bucuresti
7 iulie 2022 -
Bucharest Short Film Festival 2023
15 iunie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Intoarcerea acasa – Crima, secretele de familie si pitorescul Australiei
18 octombrie 2023 -
Exist, exist, exist – Corpul povestește
21 noiembrie 2023 -
51 de carti interesante care anunta o toamna abundenta
5 octombrie 2023