Malta Hanina – O insula cat o mare istorie

0

Malta Hanina le oferă o lectură plină de voluptate celor ce au cunoscut deja captivanta insulă și îi va ademeni pe cei ce nu s-au gândit încă la Malta ca la viitoarea lor destinaţie.

Deși este scrisă de fostul ambasador francez în Malta, care este și un reputat jurnalist și călător pasionat de ţările mediteraneene, având deja publicate cărţi dedicate orașelor din Egipt, Liban sau Tunisia, nu simţi un ton protocolar. Când a scris Malta Hanina, fostul ambassador Daniel Rondeau a preferat ipostaza călătorului împătimit și introspectiv. A celui care s-a lăsat fermecat de o insulă aflată la confluenţa dintre culturi. Unele dintre cele mai vechi.

Insula imperiilor

 

Malta a fost încă din Antichitate râvnită de marile imperii. Până să devină insula Cavalerilor Ioaniţi, puși să păzească Mediterana de sultanii otomani care și-o doreau doar pentru ei (insula s-a dovedit a fi de necucerit, împiedicând planurile sultanului), Malta a fost a romanilor, cartaginezilor, fenicienilor, bizantinilor, arabilor, normanzilor. Ioaniţilor le-au urmat francezii conduși de Napoleon (care a modernizat administrativ insula, oferindu-i primul cod civil, ale cărui principii stau și azi la baza legilor moderne). Apoi, după ce au plecat soldaţii lui Napoleon, Malta a trecut sub administraţia britanică. Avea să rămână sub coroana britanică până la obţinerea independenţei, în 1964.

Tot britanicii au transformat Malta într-un portavion pentru Aliaţi. De aceea Malta a fost considerată insula-erou în Al Doilea Război Mondial. A fost bombardată timp de trei ani, pentru a fi pedepsită aspru, deoarece a jucat, încă o dată, rolul central în apărarea spaţiului mediteraneean și a întregii civilizaţii occidentale.

Cheia înţelegerii istoriei din spaţiul mediteraneean se află în Malta. Această insulă stâncoasă a fost folosită, începând din Antichitate, ca loc de refugiu pentru navele ce aveau pasageri bolnavi. Cavalerii nu au facut decât să consolideze faima de insulă primitoare pentru cei aflaţi în nevoie. De altfel, și azi Malta se bucură de o reputaţie excelentă în domeniul medical, iar localnicii sunt consideraţi unii dintre cei mai ospitalieri oameni.

Malta cea plină de povești

Cartea lui Daniel Rondeau este intensă precum un roman. Te surprinde prin erudiţia autorului și prin accesibilitatea informaţiilor valoroase. Daniel Rondeau știe cum să îmbine istoria cu amintirile despre oamenii locului. Pleacă de la anomimii întâlniţi pe străzile malteze sau în locurile unde se află traditionalele bărci pentru pescuit (luzzu), ajunge până în cercurile unde este întâmpinat de personalităţile ce au marcat istoria recentă, apoi din prezentul acestora coboară secolele până ajunge la personalităţi ale trecutului.

Asemenea unui romancier, știe cum să culeagă din biografiile unor cavaleri faimoși acele detalii picante, dar care te fac să înţelegi mai bine mentalităţile unei epoci. De asemenea, te surprinde cu detalii despre intersectări culturale între musulmani, creștini și cei aparţinând religiei iudaice în perioade în care aceste interacţiuni erau strict supravegheate sau chiar interzise de către Inchiziţia care își întinsese cleștii torturii și până-n micuţa insulă, spre supărarea cavalerilor ce se încăpăţânau să citească în limbile celor consideraţi păgâni pentru a-și îmbogăţi cunoștinţele de lingvistică sau medicină.

Citind despre Malta vei descoperi cât de reală este zicala Esenţele tari se ţin în esenţe mici. Mica ţară insulară are o istorie vastă. Primele construcţii au fost realizate acum mai bine de 5000 de ani. Parcul arheologic Hagar Qim conţine ruinele unor temple comparate cu faimoasele construcţii megalitice. Însă cel mai mult impresioneză mozaicul cultural și confluenţele. Realizezi cât de bine își comunicau ideile marilor civilizaţii din bazinul mediteraneean analizând istoria insulei și limba malteză (malteza este un amestec între arabă, italiană și influeneţele feniciene).

O intersectare de culturi

Citind paginile despre istoria limbii malteze, îţi dai seama că nu ai doar o carte despre Malta. Scriind Malta Hanina, fostul ambasador Daniel Rondeau își declară iubirea pentru Mediterana. Malta Hanina este de fapt despre mozaicul de culturi întrepătrunse pe malurile Mediteranei.

În Malta medievală, arabii și evreii convieţuiau pașnic. Abia când Malta a intrat sub inflenţa regilor adepţi ai Inchiziţiei s-a încercat distrugerea mozaicului cultural. Maltezii, care sunt majoritari catolici, au păstrat influenţa arabă asupra limbii lor. Deși araba era limba oficială asociată unei religii în numele căreia sultanii revendicau stăpânirea lumii, ameninţând chiar și Malta, cel ce a insistat asupra importanţei limbilor semitice asupra maltezei a fost tocmai un cleric catolic, pasionat de arheologie. Este vorba despre Jean-Jacques Barthelemy, ce a corespondat cu un conte născut în Valletta, Giovanni Antonio Ciantar, la rândul său pasionat de arheologie. Descoperirile celor doi au dus la înţelegerea limbii feniciene, analizând o traducere în limba greacă a unor inscripţii feniciene. În Malta se vorbește așadar singura limbă semitică scrisă cu alfabet latin. Malta este de fapt singura ţară din Europa în care vorbește o limbă din familia semitică.

Pe insula Comino din arhipelagul maltez s-a refugiat un mare mistic și învăţat evreu. Este vorba despre faimosul cabalist medieval Abraham Abulafia. Cavalerii au venit însoţiţi de greci din Rhodos. Saul, devenit Sfantul Paul, simbolul Maltei, a găsit o lume cosmopolită. Deși relaţia cu sultanii otomani era tensionată, în Istanbul existau si ambasadori maltezi, iar otomanii de vază se lăsau pictaţi de artiști maltezi. Așadar, în ciuda conflictelor între regii occidentali catolici și conducătorii musulmani, maltezii au păstrat marele mozaic al Mediteranei.

O carte multistratificată

Te va impresiona și multistratificarea detaliilor din Malta Hanina. Istoria povestită captivant și ordonat de autor este însoţită de niște descrieri vii. Daniel Rondeau îţi dezvăluie și cum trăiește maltezul obișnuit. Vei afla detalii despre viaţa cotidiană în Malta. Te vei bucura de pasajele descriptive ale orașelor cu farmec sicilian și ale satelor pitorești. Vei ajunge astfel să pui pe harta viitoarelor ţărmurile unde apele de un albastru schimbător potolesc dogoarea unor locuri unde arhitectura barocă se îmbină cu simplitatea caselor cubice specifice ţărilor magrebiene, iar străduţele înguste șerpuind printre zidurile de culoarea mierii (datorită pietrei devenite simbolul maltez, folosită de mii de ani în construcţii) devin refugiul celor aflaţi în căutarea unor locuri umbroase.

Malta descrisă în aceasta carte, în urma unei vaste documentări precizate și în secţiunea dedicată bibliografiei, este o insulă surprinzătoare. Pare liniștită. Scufundată în acel timp ce picotește în amiezile de vară mediteraneeană, când ai impresia că ai orașul doar pentru tine, după ce localnicii s-au refugiat în casele având obloanele colorate închise. Totuși, insula ascunde multe povești demne de romanele trepidante, greu de lăsat din mână. Influenţa siciliană și arabă este asociată cu sângele fierbinte al maltezilor. Insula mustește de povești despre cavaleri libertini, mari maeștri având slăbiciuni pentru frumuseţile epocii, despre urmașii familiilor nobiliare ce ascundeau pasiuni tumultuoase, despre corsari, pictori aventurieri ce l-au sfidat, seducându-i amantele, chiar pe conducătorul insulei, nimeni altul decât Marele Maestru, căruia i se supuneau toţi bravii cavaleri ce puseseră pe fuga mari armate.

Malta simţurilor

Malta Hanina este o carte imersivă. Se citește cu toate simţurile. Miroase a grădini cu portocali și iasomie. Şi a marea spre care duc umbroasele străduţe înguste. Are pagini zgomotoase precum o festa malteză, unde localnicii te invită să iei parte la euforia lor săltăreaţă. Asemenea unei ţări meridioanele, îţi trezește pofta de viaţă. Totuși, Malta este in primul rând vizuală. Îţi stimulează retina cu arhitectura ei.

La fiecare colţ de stradă se iţește ademenitor un element decorativ. O ușă în nuanţe dezinvolte, cu un lacăt ce amintește de bijuteriile marilor orfevrării. Un balcon tradiţional colorat. Vezi o casă specifică mai degrabă Magrebului sau un palat de inspiraţie siciliană ce-ţi acaparează întreaga atenţie. Satele impresionează prin pitorescul de inspiraţie arabă, peste care se revarsă nuantele vibrante ale florilor precum un paravan peste casele cubice. Orașele istorice, precum Mdina, devin o capsulă de splendoare. Te farmecă mai ales datorită efectelor pe care îl are lumina amiezii mediteraneene asupra zidurilor de culoarea mierii.

Citindu-l pe fostul ambasador Daniel Rondeau, cei ce au vizitat Malta vor avea impresia că au avut cea mai intensă conversaţie despre insula de care s-au îndrăgostit. Că au făcut un schimb preţios de impresii cu Daniel Rondeau. Acesta le-a confirmat anumite percepţii, îmbogăţindu-le cunoștinţele si prin trimiterile captivante spre cărţile unor mari scriitori maltezi.

Cei ce nu au vizitat insula încă vor avea la ce să viseze. Își dau seama că Malta are de toate, fiind generoasă cu pasionaţii de istorie. Aici sunt și locurile perfecte pentru cei ce vor să cutreiere străzile orășelelor meridionale, și cele ale petrecerilor exuberante, localurilor cu farmec tradiţional și ale procesiunilor care nu devin decât un alt pretext pentru a scufunda orașul într-o frenezie tipică unui film de Fellini, când trece un alai carnavalesc, molipsitor prin pofta de viaţă transmisă.

Deși este o ţară cu multe biserici, departe de maltez încrâncenarea habotnicului. Până și statuile sfinţilor au ceva ghiduș în privire, iar sărbătorirea sfântului devenit patronul unui anumit oraș ori sat se transformă într-o veritabilă festa în timpul căreia localnicii te fac să te simţi unul de-al lor. Așadar, Malta Hanina este de fapt o declaraţie de dragoste pentru un spaţiu unde marile civilizaţii au avut în comun, în primul rând, nevoia de a simţi frenezia vieţii. De a renaște de fiecare dată pentru a sărbatori ceea ce le-a dat amplasarea geografică mai frumos.

Puteţi găsi cartea Malta Hanina la librăria franceză Kyralina.

Leave a reply