Septembrie in Shiraz – Frumusete si teroare
Titlul romanului Septembrie în Shiraz îţi inspiră un vis oriental. Încep să se deruleze în imaginaţia ta imagini cu palate pline de arabescuri, elemente decorative în nuanţe care mai de care mai ispititoare, cum nici nu-ţi închipuiai că există, cupole turcoaz, fântâni care susură discret într-o grădină interioară și coridoare lungi și umbroase ce permit fermecătoare jocuri de lumini și umbre. Nu degeaba Shiraz este una dintre perlele culturii persane. Un oraș al poeţilor, unde versurile sunt adevăratele versete ale sufletului, indiferent de cât de asupritoare ar fi conducerea în raport cu abandonul în placerile efemere. Totuși, acest timp al răgazului este întrerupt brutal de venirea la putere a fundamentaliștilor.
O poveste din realitate
Dalia Sofer a cunoscut Iranul multicultural, devenit mozaic îmbietor de influenţe. S-a născut într-o familie de evrei atașaţi de ţara care a dat lumii o mare bogăţie artistică. A fost însă nevoită să părăsească Iranul odată cu venirea la putere a fanaticilor. La rândul lor, personajele din romanul Septembrie în Shiraz fac parte tot din lumea evreilor ce au contribuit la bogăţia culturală a ţării de adopţie. Totuși, în ciuda iubirii pentru ţara poeţilor, ei sunt consideraţi trădători de către noul regim.
Drama prin care trec locuitorii cosmopoliţi, iubitori de libertate, este redată prin ochii unei familii de bijutieri. Artizanul Isaac, admirat până și de Şahul alungat, devine prizonier. Este bănuit de sabotarea noului regim al terorii.
Ridicat din atelierul lui, Isaac este azvârlit în temniţă. Acuzaţia: colaborarea cu forţe străine potrivnice noului regim. Familia sa va găsi propriile metode pentru a-l scoate. Preţul va fi unul mare: acela de a-și părăsi casa, viaţa clădită de-a lungul unor generaţii de iubitori ai frumosului. Iranul nu mai este un loc sigur pentru această familie devotată lui.
Evadarea familiei lui Isaac este una riscantă. Personajele vor fi nevoite să apeleze la metode clandestinte. De asemenea, își dau seama că vechii prieteni pot deveni peste noapte ochii și urechile fundamentaliștilor. Că sub aparentul respect se ascund ranchiuna, invidia, lăcomia.
Iranul despre care personajele nu știau
Aruncat într-o temniţă secretă, bijutierul Isaac Amin descoperă un Iran necunoscut. O varietate a tipologiilor umane pe care nu o bănuise. Vede cum cei din cartierele sărace, străine lui până atunci, îi devin gardieni. Printre deţinuţi descoperă și oameni pe care altfel nu ar fi avut cum să-i întâlnească.
Spunând povestea lui Isaac, Dalia Sofer lasă de fapt Iranul să se desfășoare. Să își dezvăluie generos istoriile pline de contraste de multe ori dureroase. Îţi permite astfel să înţelegi mai bine cauzele răspândirii fundamentalismului din ţara ei. Să vezi cum sentimentul excluderii, dublat de cel al inechităţii, poate alimenta furia dezlănţuită, folosită de fanatici pentru a o transforma apoi în reacţii explozive dictate de minţile docile, simplificate, care să-i urmeze în schimbul unor beneficii viitoare ce se dovedesc a fi de fapt iluzorii.
Septembrie în Shiraz este un roman ale cărui pagini vor curge precum scenele unui film. Genul de film în care acalmia descrierilor inspirate de un oraș istoric alternează cu suspansul care se înteţeste spre final. Este un roman care te va face să te documentezi cu privire la istoria recentă a Orientului. Totodată, vei dori să afli mai multe și despre epocile de maximă înflorire culturală a Persiei. Mai ales că romanul surprinde un Iran fremătător, plin de influenţe suprapuse.
Mizând pe o scriitură dinamică, pe scene când alerte, când molcome precum o abandonare în candoare și melancolie, Dalia Sofer îţi oferă un roman pe care să nu-l mai lași din mână. Va rămâne multă vreme în memoria ta, făcându-te conștient de zbaterile pentru libertare ale unei lumi îndepărtate, dar pe care o simţi în același timp extrem de aproapiată de tine datorită atașamentul pe care îl simţi faţă de personaje. Vei avea astfel parte de o lectură care îţi va îmbogăţi cunoșţintele despre o ţară aflată încă sub teroare.
Poţi comanda romanul de pe site-urile Corint, Libris, Cărturești.
Te invit să descoperi o bijuterie a cinematografiei iraniene, Chess of the Wind.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Anora – Farmecul invinge privirea libidinoasa
29 octombrie 2024Les Films de Cannes a Bucarest 2024
25 octombrie 2024Ochelarii cu rama de aur – Ferrara unui medic diferit
25 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Zilele Caleido 2022
23 august 2022 -
Inside the Yellow Cocoon Shell – Vraja cinematografiei asiatice
12 septembrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Targul de Craciun 2021 de la Fundatia Calea Victoriei
25 noiembrie 2021 -
Moco – noul muzeu de arta moderna si contemporana din Barcelona
30 octombrie 2021