Hoinar. Carnaval 2024

0

Muzica clasică, elementele multimedia și teatrul se îmbină într-unul dintre cele mai frumoase festivaluri din București. Este vorba despre Hoinar. Carnaval 2024. Evenimentul va avea loc între 10 și 14 mai la Teatrul Act și la Ateneul Român. Festivalul reunește 15 artiști cunoscuţi la nivel internaţional și include 4 spectacole-incursiune.

„Anul acesta am reușit să reunim lucrări muzicale pe care le-am avut în minte de mult timp. Unele dintre ele în primă audiție în România (Songs of the Clown), altele poate prea puțin interpretate (Vocea umană). Pe măsură ce am pus piesele de puzzle cap la cap, am întrezărit așa-zisul șlagăr muzical: Carnavalul Animalelor. Și tot așa și conceptul umbrelă: avem clovni, avem basme, avem măști și povești. Cum să îi spunem altfel oare?”, a declarat Daria Tudor, coordnatoarea Festivalului.

Surprizele festivalului Hoinar. Carnaval 2024

Ediţia de anul acesta aduce împreună muzica, fantezia și poveștile copilăriei în spectacolul Carnaval. Spectacolul va avea loc pe data de 14 mai, de la ora 19:00, la Ateneul Român. Este un spectacol ce reunește mai multe arte. 11 muzicieni și o actriţă vor urca pe scenă pentru a spune tot atâtea povești.

Carnaval îmbină sonatele lui Brahms și muzica lui Saint-Saens, inclusiv compoziţia intitulată Carnavalul animalelor. Spectacolul va include și texte ilustrative semnate de autori precum George Topârceanu, Ion Pillat și Mihai Eminescu, intepretate de actriţa Alexandrina Halic.

Iubitorilor de teatru li s-a pregătit reinterpretare a celebrei piese Vocea umană, semnată de Jean Cocteau și adaptată cinematografic atât de Rossellini, cu Anna Magnani în rolul principal, cât și de Pedro Almodovar, cu Tilda Swinton în prim-plan. Pe 12 mai, la Teatrul Act, de la ora 19:30, soprana Sarah Gabriel, alături de pianistul Florian Mitrea, va oferi o nouă perspectivă asupra piesei Vocea umană, într-un spectacol regizat de Richard Williams, pe muzica lui Francis Poulenc.

Artiștii invitaţi

Muzicienii care vor construi universul fascinant al Carnavalului sonor sunt: Andrei Ioniță („violoncelist de o măiestrie și o imaginație muzicală superbe și devotat muzicii timpului nostru” – Gramophone), Daria Tudor (pianistă cu o carieră cu adevărat internațională, remarcându-se în apariții în cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer – Bad Kissingen, Festivalul Internațional George Enescu – București, Encuentro de Musica din Santander și ca solistă a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia și România), Anna Hashimoto (clarinetist principal invitat în orchestre de renume din Marea Britanie și Orchestra de Cameră din Japonia, membru fondator al cvintetului Atéa), Florian Mitrea (pianist dublu laureat la Competițiile Internaționale de Pian de la Glasgow, Hamamatsu și München – ARD și descris de renumita pianistă Martha Argerich ca fiind „cu adevărat un tânăr pianist extraordinar”), Valentin Șerban (unul dintre cei mai apreciați violoniști români, câștigător al secțiunii Vioară la Concursul Internațional George Enescu 2020-2021), Elisabeta Nedelciu (violonistă stabilită la Berlin, unde colaborează cu ansambluri precum Neue Philharmonie și Operngruppe), Alexandru Spînu (violonist, student la Univesität der Künste Berlin, discipolul violistului Răzvan Popovici), Vlad Silaev (contrabasist membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din București, colaborator al unor ansambluri simfonice printre care Camerata Regală, Orchestra Simfonică București și Orchestra Metropolitană București), Ioana Balașa (flautistă în orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu din București, parte din proiectul de muzică otomană veche Battements de L’Orient, co-fondatoare a ansamblului Limite), Ilinca Lorenț (membră a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din București, dar și a Orchestrei Române de Tineret, colaboratoare a partidei de percuție a Operei Naționale București) și Bogdan Constantin (percuționist, membru în Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu din București, colaborator cu numeroase ansambluri, printre care Camerata Regală, Orchestra Simfonică București, Traffic Strings și Romanian Brass).

Poţi afla mai multe despre festival, artiști, program sau bilete accesând site-ul oficial.

Leave a reply