La lunga strada di sabbia este una dintre cărţile preferate ale cinefililor ce visează la o vacanţă italiană. Cine altcineva dacă nu un regizor iconic, devenit și un mare scriitor, le poate deveni cel mai bun ghid în ţara lăsată pentru a fi în primul rând privită.
Vara italiană
Când scrie despre un road trip de-a lungul litoralului italian – de la Nord la Sud – Pier Paolo Pasolini parcă și-a luat camera de filmat cu el. Nu ai niste pagini scrise, ci o derulare de imagini de care nu te mai saturi. Sunt imaginile verii italiene, așa cum o vezi un clasicele filme alb-negru: fremătătoare, plină de muzică senină, de pulsaţia vieţii, de acei ragazzi di vita, de contraste, de peisaje, de vile burgheze sau de cartiere populare forfotitoare, dar și de locuri unde te poti regăsi într-o luminoasă reverie solitară.
Cartea La lunga strada di sabbia poate fi considerată și declaraţia de iubire a lui Pasolini pentru acea parte a Italiei pe care o descoperise pentru prima oară. La rândul tău, descoperi o cronică de călătorie pe care o vei lua în orice vacanţă italiană. Chiar dacă paginile au fost scrise la finalul anilor ’50, rămân la fel de seducătoare. De fapt, este genul de carte despre care spui că trece proba timpului. Asemenea filmelor sale, impresiile de călătorie ale lui Pasolini se păstrează în arhiva personală a fiecărui cinefil.
Farmecul orașelor istorice
În această carte, Pasolini reușește ceea ce își doresc mulţi scriitori: să te ia din spaţiul tău. În fiecare pagină găsești o evadare din lumea ta în lumea Italiei din anii ‘50. Paginile devin scene de film. Se aude muzica decadei pe fundal. Sunt surprise priveliști ce-ţi taie răsuflarea, din Capri, Sorrento sau Ravello. Descoperi și astmosfera orașelor despre care Pasolini declara că sunt cele mai bune pentru el (în afară de Roma și Ferrara): Siracusa și Livorno.
Încă de la primele pagini ai impresia că ţi-ai făcut și tu bagajele alături de Pasolini. Că te-a invitat să te așezi în dreapta lui, în timp ce străbate litoralul italian. Din iunie până-n august traversezi Liguria, cu al ei Portofino, ajungi până-n Napoli, cu ale sale seri pline de exuberanţă, înţelegi de ce Pasolini s-a îndrăgostit de Ischia, vezi plaje mai puţin cunoscute din Sicilia și admiri eleganţa orașelor balneare din Abruzzo, printre care și faimosul Pescara.
Pasolini știe cum să îţi arate atât insulele și zonele unde mulţi visează să se retragă ori să își construiască niște vile de vacanţă când or deveni milionari, dar și plajele unde se adună oamenii pe care i-ai vedea mai degrabă în filmele neorealiste. Nu uită nici de pasiunea ta pentru artă. Veti face un mic popas unde este și casa de vacanţă a lui Alberto Moravia, dar și unde filmează marele Fellini una dintre capodoperele sale.
Ritmul locului
Asemenea unui film în care atmosfera contează mai mult decât acţiunea, cartea surprinde simbioza dintre momentele verii și ritmul locurilor vizitate. Există un ritm al începutului de vară petrecut în Liguria, când localnicii sunt mai vizibili decât turiștii. Acel ritm al zilelor în care ai impresia că devii stăpânul timpului regenerat. Că ai tot regatul verii în faţă. O vară ce-ţi dă iluzia recuperării poftei de viaţă. Urmează timpul din mijlocul verii, când totul e acaparat de mulţimi pestriţe. De sunetele entuziasmului si ale aglomeraţiei ce se revarsă prin cafenele și prin porturi. Călătoria se încheie cu zilele unui august petrecut în orășelele din Puglia, din Abruzzo și în labirintul veneţian.
Ce te va atrage la această carte este și talentul lui Pasolini de a crea o familiaritate între tine și el. Sau între tine și prietenii faimosi pe care îi are. Capeţi iluzia sfidării limitelor temporale. Parcă te-a și luat cu el pe o plajă din Siracusa pentru a te prezenta unei bune prietene devenite actriţă. Asiști la revederea lor și la scena în care această actriţă întoarce privirile burghezilor cuminţi datorită costumului ei de baie îndrăzneţ, purtat cu dezinvoltura din reclamele marca Peroni.
La lunga strada di sabbia nu este doar o succesiune de orașe, de sătucuri pitorești, de nuanţe ale mării. Este și o călătorie prin mintea lui Pasolini. Odată cu aceste pagini dezvăluie modul în care privește lumea. Dar mai ales Italia, cu ale ei schimbări postbelice.
În unele pagini întâlnești un Pasolini ce deplânge transformările nefaste. În altele devine un critic acid al conaţionalilor lipsiţi de perspective. Totuși, aceste pagini sunt mai rare decât acelea în care pur și simplu își exteriorizează o mare poftă de viaţă. Pasolini se bucură de vară și de orașele vizitate pentru prima oară asemenea unui adolescent. Nu se mai satură de plimbările nocturne pe străduţele pustii sau printre cartierele aristocraţiei refugiate în vilele vechi de sute de ani. Entuziasmul său devine molipsitor. Te convinge și pe tine să vezi o lume de o inepuizabilă frumuseţe.
Poţi cumpăra volumul de pe Libristo.
Îţi recomand și articoluldespre filmul Viaggio in Italia.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Anora – Farmecul invinge privirea libidinoasa
29 octombrie 2024Ochelarii cu rama de aur – Ferrara unui medic diferit
25 octombrie 2024The Seed of the Sacred Fig – Curajul femeilor iraniene
22 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Le livre des soeurs – Confirma talentul lui Amelie Nothomb
14 ianuarie 2023 -
51 de carti interesante care anunta o toamna abundenta
5 octombrie 2023 -
12 carti asteptate cu nerabdare la Bookfest 2022
15 mai 2022
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Stapanele Lunii – O calatorie in Oman
15 ianuarie 2024 -
Nordic Film Festival 2022
22 august 2022 -
52 de carti pentru ultimele zile din toamna lui 2023
22 noiembrie 2023