50 de carti bune de citit in noiembrie 2022 (si nu numai)
Deși este asociată cu zilele ce anunţă frigul iernii, noiembrie este o lună ce ne aduce multe povești care să ne încălzească fie prin candoarea lor, prin efervescenţa demnă de un thriller. Te invit să călătorești din Roma lui Fellini până-n Japonia, India sau oazele din deșert. Îţi recomand 50 de cărţi bune de citit în noiembrie 2022 (și nu numai).
Confesiuni
1.Jurnalul lui 66 de Alexandra Furnea
Jurnalul 66 este mărturia Alexandrei Furnea, supravieţuitoare a cumplitului incendiu din clubul Colectiv. Descrie nu numai ce a trăit în noaptea de 30 octombrie 2015, ci toate schimbările apărute în viaţa ei. De la observaţiile privind sistemul medical până la cele despre etapele fizice și psihologice ale recuperării, paginile sunt o mărturie necesară, ce ar putea împiedica alte tragedii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
2. Friends, iubiri și marele lucru teribil de Matthew Perry
Când aud numele lui Matthew Perry, multora le vin în minte scene din serialul Friends. Actorul își povestește viaţa în Friends, iubiri și marele lucru teribil. Vorbește cu multă francheţe și despre evenimentele dureroase din biografia sa, despre lupta cu dependenţele și cu teama de singurătate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
La graniţa dintre ficţiune și dezvăluire
3. Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei de Annie Ernaux
Câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în 2022, Annie Ernaux împletește ficţiunea cu autodezvăluirea. Unele dintre cele mai apreciate cărţi ale sale au fost reunite în volumul Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei. Vei citi despre două relaţii în care pasiunea este legată vital de conștiinţa de sine. Annie Ernaux explorează legătura dintre sexualitate și memorie în revizitarea unor etape ale devenirii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
4. Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul de Charles Bukowski
Cititorii lui Charles Bukowski vor găsi ultimele sale însemnări în volumul Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul. Nu-i lipsește umorul. Bukowski este un sarcastic dezinhibat atunci când privește spre lume.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane despre cupluri
5. Abisuri personale de Gianfranco Calligarich
După ce ne-a sedus prin romanul Ultima vară în oraș, Gianfranco Calligarich ne ademenește cu o altă poveste intensă. Este tot o poveste despre un cuplu, relatată de un jucător de cărţi. Povestea cuplului pare o adaptare a romanelor lui Fitzgerald la atmosfera din Roma anilor ’60.
Personajele ce formează cuplul din Abisuri personale sunt doi urmași ai unei aristocraţii decăzute. Ambele duc în spate secrete și amintiri dureroase, dar sunt unite de visul unui nou început în strălucitoarea Romă a lui Fellini.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
6. Demonii vântului de Daniela Zeca-Buzura
Cei ce preferă poveștile de iubire plasate în ţinuturi îndepărtate pot alege și romanul Demonii vântului. Povestea de iubire este dublată de acţiunea palpitantă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
7. Fericirea lupului de Paolo Cognetti
Fericirea lupului este un roman despre un cuplu format într-o zonă montană căutată de cei dornici de a se regăsi pe sine în inima naturii. Protagoniștii se retrag din agitaţia lumii pentru a încerca să dea o altă direcţie vieţii lor. Fausto are 40 de ani și vrea să lase în urmă trecutul. Silvia are 27 de ani și vrea să plece în lumea largă. Întâlnirea lor are loc în același timp în care mica așezare de munte este vizitată din nou de un lup de care se leagă multe povești.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
8. a.normal de Andrei Velea
a.normal este povestea unui cuplu ajuns în impas. Totodată, este povestea unei generaţii hrănite cu speranţele în schimbarea socială și a clasei politice. Descoperi un roman pe mai multe voci. Vei citi atât perspectiva bărbatului ce îţi lasă impresia că nu-și mai recunoaște soţia – idealista curajoasă de care se îndrăgostise iniţial, cât și perspectiva celei devenite amanta lui.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
9. Brocart de toamnă de Teru Miyamoto
Brocart de toamnă este unul dintre cele mai sensibile și totodată sfâșietoare cărţi despre cuplul destrămat. Vei descoperi povestea unui cuplu distrus în urma unei infidelităţi descoperite în urma unui eveniment tragic, prin care a fost compromisă reputaţia unuia dintre parteneri. După zece ani de la divorţ, foștii parteneri se intersectează întâmplător. Își fac destăinuiri cu maturitatea șlefuită de provocările vieţilor derulate separat. Încep să își descrie unul celuilalt despre greutăţile prin care au trecut, reușind să vadă altfel greșelile, dar mai ales regretele rămanse după scurtul trecut comun.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
10. Bărbaţi în situaţia mea de Per Petterson
Bărbaţi în situaţia mea este un roman despre cuplu și despre o reapropiere neașteptată. Scriitorul Arvid, personajul central, a divorţat de soţia lui. În mintea lui, ea este vinovată de relaţia tensionată dintre el și fiicele sale. După ani de la divorţ, soţia îl sună pentru a-i cere ajutorul. Arvid va încerca astfel să se reapropie de ea și de fiicele sale.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
11. Cortina de Fier de Vesna Goldsworthy
După ce a revizitat lumea lui Gatsby in Marele Gorsky și povestea tragică din cel mai cunoscut roman al lui Tolstoi, Vesna Goldsworthy revine cu povestea Milenei, fiica unui nomenclaturist dintr-o ţară comunistă. Îndrăgostită de un poet din Occident, aceasta fuge cu el. Ajunge în efervescenta Londră, unde cunoaște multiplele sensuri ale unei libertăţi neînchipuite. Însă relaţia cu poetul pare să fie ameninţată de sensurile diferite pe care fiecare le acordă libertăţii personale.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
12. Un roman natural de Gheorghi Gospodinov
Un roman natural este o carte precum un labirint. Personajul central este un scriitor bulgar dornic de a scrie un roman în stil avangardist. Romanul lui ar fi spus povestea unui bărbat care decide să divorţeze după ce află că soţia lui a rămas însărcinată cu amantul ei. Însă povestea acestui bărbat se intersectează cu a unui personaj devenit dublura lui și care are legătură cu perspectiva anarhică asupra existenţei. Un roman natural continuă invitaţia de a-l descoperi pe Gheorghi Gospodinov, cunoscut în România și datorită romanului Fizica tristeţii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
13. Spuma zilelor de Boris Vian
Spuma zilelor este unul dintre cele mai iubite si stranii romane despre iubire.Pare un basm modern scris de un admirator al Suprarealimsului. Alături de personaje, vei păși într-o lume unde fantezia devine ghid.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Redescoperirea scriitorului japonez Osamu Dazai
14. Demoni chipeși și tutun și alte proze scurte autobiografice de Osamu Dazai
Osamu Dazai face parte din rândul scriitorilor ce au revoluţionat literatura japoneză din secolul XX. Vei descoperi o Japonie a nonconformiștilor și a legăturilor de familie influenţate de conflictele dintre oameni având mentalităţi opuse, citind volumul Demoni chipeși și tutun și alte proze scurte autobiografice.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
15. Florile bufoneriei. Testamentul lui Oba Yozo de Osamu Dazai
Florile bufoneriei este un roman îmbibat de umor negru, în care sunt analizate stările și iubirile unui adolescent confruntat cu ura de sine și cu despresia. Romanul este însoţit în acest volum și de scrisoarea adresată lui Osamu Dazai lui Yasunari Kawabata, un alt scriitor emblematic pentru literatura japoneză modernă.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
Povești între Orient și Occident
16. Ce care cumpără stele de Anca Muzumschi
Romanul Cei care cumpără stele este scris pentru devoratorii poveștilor din O mie și una de nopţi. Îi va purta în ţinuturi îndepărtate, în alte timpuri, unde vor întâlni personaje stranii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
17. Seducătoarea din Florenţa de Salman Rushdie
Când a scris romanul Seducătoarea din Florenţa, Salman Rushdie a devenit echivalentul literar al unui ţesător migălos. Covorul de povești abundă în detalii ramificate. Te va duce din palatele Imperiului Mogul în Florenţa ranascentistă. Personajele sunt o prinţesă misterioasă, considerată una dintre cele mai frumoase din lume, o tânără damnată și un luptător care își caută trecutul. La un moment dat, apar și nodurile transgeneraţionale.
Romanul mai este si o invitaţie la reinterpretarea istoriei. Mai ales a evenimentelor ce au legat două spaţii asociate cu influenţe culturale uneori contradictorii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
18. Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr
Cetatea cucului din nori este un roman despre un manuscris din Grecia antică. Acest manuscris unește trecutul cu prezentul și viitorul datorita foamei de povești a personajelor. Vei călători prin Constantinopol, prin America zilelor noastre și într-un viitor posibil.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Pentru cei îndrăgostiţi de muzică
19. Vă place Opera? de Luminiţa Constantinescu
Vă place Opera? este o carte dedicată cititorilor dornici de a cunoaște mai multe despre universul Operei din România. Vor putea citi despre personalităţile ce au încântat generaţii prin vocile memorabile.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
20. Omul muzical. O istorie a vieţii pe Pământ de Michael Spitzer
Melomanii vor încerca să afle mai multe și despre cartea Omul muzical. Ei vor citi despre istoria omenirii din perspectiva legăturii omului cu muzica. Vor afla și cum au apărut primele instrumente și primele cântece, dar și despre cum a evoluat această relaţie puternică dintre fiinţa umană și sunetele devenite cântece menite să bucure, să vindece.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi speciale
21. A murit eternitatea mea. Opera poetică de Cesar Vallejo
După ce ne-a apropiat de lumea lui Pessoa, poetul și traducătorul Dinu Flămând ne aduce versurile lui Cesar Vallejo. Acestea sunt emblematice pentru modernismul sud-american, dar și pentru legătura acestuia cu avangarda pariziană. Cesar Vallejo s-a născut în Peru și a cucerit Parisul alături de generaţia lui Neruda. În versurile sale apar temele inspirate din mozaicul de culturi din ţara natală.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
22. Când nu mai înţelegem lumea de Benjamin Labatut
Când nu mai înţelegem lumea este o călătorie fascinantă prin mintea unor oameni de știinţă care ne-au invitat să descoperim mai bine Universul. Este o incursiune și în enigmele naturii. Autorul Benjamin Labatut amestecă mai multe genuri literare. Stilul amintește de romanele lui W.G. Sebald.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romanele unor scriitori originali
23. Generation P de Viktor Pelevin
Viktor Pelevin este considerat unul dintre cei mai originali scriitori contemporani. Generation P este o satiră cu tentă suprarealistă despre lumea Europei de Est. Personajele sale oscilează între pofta de a încerca orice li se pare modern și mentalităţile primitive rămase din perioada stalinistă.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
24. Manaraga de Vladimir Sorokin
Un alt scriitor contemporan apreciat pentru originalitatea sa este Vladimir Sorokin. În romanul Manaraga ne propune o satiră transformată într-o distopie înfricoșătoare, cu accente din Orwell și Houellebecq. Personajele romanului se trezesc într-o lume ostilă, unde cărţile sunt interzise. Nimeni nu mai gândește cu propria minte. Toţi folosesc în schimb implanturi oferite de tehnologie.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane despre teroarea din regimul comunist
25. Cazul tovarășului Tulaev de Victor Serge
Cazul tovarășului Tulaev este tradus pentru prima oară în limba română de către Doru Mareș. Romanul subversiv al lui Victor Serge devine o descriere incomodă a universului stalinist. Trecând de la birocraţia diabolică la mecanismele de apărare, descrierile sunt considerate un veritabil document literar pentru cei pasionaţi de istorie.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
26. Întuneric la amiază de Arthur Koestler
Întuneric la amiază este considerat unul dintre cele mai bune romane despre teroarea instaurată în timpul regimului comunist. În roman este analizat mecanismul răului la nivel colectiv.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi devenite omagiul adus unor mari scriitori
27. Încântec de Ali Smith
În romanul Încântec, scriitoarea Ali Smith le aduce un omagiu celor ce au inspirat-o. Este un roman despre pasiunea pentru lectură. Personajele sunt captivate de operele unor autori precum Sebald, Shakespeare, Katherine Mansfield, Colette sau Boris Pasternak.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
28. Jumătate de secol cu Borges de Mario Vargas Llosa
Jumătate de secol cu Borges devine reverenţa făcută de Mario Vargas Llosa în faţa unuia dintre marii scriitori ce l-au inspirat. De fapt, cartea este o întâlnire între doi mari autori ce și-au marcat generaţia. Viaţa și opera lui Borges au fost revizitate de Mario Vargas Llosa într-o carte de neuitat pentru iubitorii literaturii sud-americane.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Amintiri din călătorii
29. Jurnale de călătorie de Albert Camus
În 1946, Albert Camus petrece trei luni în Statele Unite ale Americii, iar în 1949 vizitează și America de Sud. Impresiile sale au fost reunite în Jurnale de călătorie. Vei călători și tu alături de acesta, din New York până-n metropolele din Brazilia, Argentina, Uruguay sau Chile.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
30. Scrisoare din Tenerife de Cătălin Cioabă
Una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă devine sursa reflecţiilor profunde legate de relaţia cu timpul personal, cu autenticitatea unor locuri devenite clișee turistice, dar mai ales de modul în care poţi cunoaște cu adevărat o destinaţie. Scrisoare din Tenerife li se adresează celor capabili să descopere ineditul profund într-o destinaţie despre care li s-a tot povestit…până la saturaţie.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Povești ramificate
31. Povestea lui Casey Han de Min Jin Lee
Dacă ţi-a plăcut și romanul Pachinko, vei dori să afli cum este noul roman al lui Min Jin Lee. În Povestea lui Casey Han vei citi despre alegerile și despre compromisurile făcute de o tânără dintr-o familie de imigranţi coreeni. Confruntată cu discriminarea și cu inechitatea, ea nu va da înapoi. Va obţine o diplomă în economie de la Princeton și va intra în lumea elitelor din Manhattan. Doar că aici descoperă alte obstacole, mai ales că mulţi din această lume sunt încă destul de conservatori, ţinându-se departe de urmașii imigranţilor asiatici.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
32. Să nu uiţi numele lor de Simon Stranger
Câștigător al Premiului Librarilor Norvegieni în 2018, romanul Să nu uiţi numele lor este inspirat din povestea a patru generaţii marcate de istoria ţării lor. Acestea păstreaza foarte bine secretele din familie, până când unul dintre personaje le descoperă. El devine unul dintre cei mai temuţi criminali din istoria Norvegiei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
33. Lucarna de Jose Saramago
Lucarna este romanul redescoperit după dispariţia lui Saramago. Are soarta manuscriselor pierdute care odată regăsite au milioane de cititori. Acţiunea se petrece într-un imobil vechi din Lisabona. Locatarii devin personaje pline de povești intense. Fiecare poveste reflectă schimbările de mentalitate sau perpetuarea celor arhaice, retrograde.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi de proză scurtă
34. Ce preferi? de Dan Coman
Ce preferi? este un volum de proză scurtă în care personajele își explorează propriile dorinţe. Aflate în relaţii de cuplu, ajung să-și pună întrebări despre motivele din spatele actracţiei. Senzualitatea și nostalgia se îmbină în aceste povestiri incluse în noua carte a lui Dan Coman.
35. Gene dominante de Ştefania Mihalache
Dacă preferi prozele scurte, poţi alege și volumul Gene dominante.Povestirile incluse ne invită să ne punem întrebări legate de problemele care se repetă de la o generaţie la alta. Or fi genele de vină, sau incapacitatea fiinţei umane de a se distanţa de moștenirea lăsată de marele trecut sau de a înţelege că nu totul este fatalitate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
36. Povestiri din garaj de Goran Mrakic
O parte din micile istorii ale Timișoarei pot fi citite în Povestiri din garaj. Prozele scurte descriu Timșoara anilor ’90, cu ale sale influenţe din cultura sârbilor, a șvabilor și a maghiarilor. Sunt povești ce retrezesc nostalgii, dar și niste amintiri despre acea parte întunecată a societăţii românești acaparate de găinari.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Amintiri din România regală
37. Corespondenţa de la București de Emile Picot
Emile Picot a fost primul secretar al Regelui Carol I al României. Așadar, a putut avea acces la culisele evenimentelor ce au modernizat Principatele ce aveau să alcătuiască actualul teritoriu al României. Despre aceste evenimente vei citi și în Corespondenţa de la București. Vei vedea această parte de lume prin observaţiile făcute de un tânăr francez, observaţii legate nu numai de obiceiurile și de istoria românilor. Emile Picot a fost preocupat și de istoria Casei Regale de Hohenzollern.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
38. Simona Lahovary – Pagini de jurnal. Volumul II (1931-1936)
Ca doamnă de onoare a Reginei Maria, Simona Lahovary a fost o martoră importantă a unor ani ce au schimbat istoria României. Din ultimele pagini ale jurnalului său apar portretele unora dintre cei mai influenţi politicieni interbelici. Vei citi niște rânduri pline de ironie fină și de analize incisive.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Călătorii în Antichitate
39. Războiul care a creat Imperiul Roman de Barry Strauss
Cei pasionaţi de istoria Antichităţii sunt interesaţi și de cărţile lui Barry Strauss. În Războiul care a creat Imperiul Roman te face să te întrebi ce s-ar fi întâmplat dacă tabăra lui Antonius și Cleopatra ar fi devenit mult mai influentă, mutând capitala de la Roma la Alexandria.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
40. Lupanarul de Elodie Harper
Lupanarul este un roman care te poartă în anticul Pompeii.În centrul romanului se află tânăra Amara. Ea ajunge sclavă în celebrul stabiliment numit Sălașul Lupului. Pentru a evada, Amara își va folosi tenacitatea. În ajutor îi vor veni și câţiva oameni influenţi, dar și niște femei cu povești dramatice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane pline de suspans
41. Cujo de Stephen King
Fanii lui Stephen King vor putea găsi pe raftul librăriei preferate și romanul Cujo. Vor descoperi o poveste din genul celor dătătoare de fiori. Este povestea unui câine inofensiv și loial stăpânilor sai. Însă într-o zi se aveturează într-o grotă unde este mușcat de un liliac. Își pierde minţile și va atrage și comunitatea în vârtejul nebuniei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
42. Imagini ascunse (Jason Rekulak)
Recomandat și de Stephen King, romanul Imagini ascunse promite mult suspans. În centrul romanului este o femeie care abia ieșită de la dezintoxicare ajunge să fie o babysitter extrem de apreciată. Copilului de care ea are grijă îi place să deseneze. Într-o zi, acesta realizează un desen ce ar putea indica o crimă. Personajul feminin principal va demara propria anchetă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
43. Încredere de Hernan Diaz
Romanul Încredere este plasat in New Yorkul anilor ’20. O lume care dansa dezinhibat pe ritmurile de jazz și iubea opulenţa. Personajele romanului se bucură din plin de această lume descătușată. Este el un magnat ce pare să ţină Wall Street în palmă. Ea este fiica unor excentrici din înalta societate. Modul în care ei ajung să facă averi scandalizează lumea bună, după apariţia unui roman. Actualul roman Încredere este și o replică dată celui ce le-a distrus reputaţia. Așadar, vei avea parte de o lectură de tip puzzle, precum o anchetă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
44. Luca de Adrian Lustig
Dacă preferi un thriller psihologic, poţi alege și cartea Luca. Vei citi despre aventurile din New York ale unui imigrant roman. Lucrează ca șofer de taxi, dar se visează star de cinema. Drumul spre visul său este plin de capcane. La un moment dat, un mafiot va pune un preţ pe capul lui.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
45. Crima de pe podul Garibaldi de Radu Ţuculescu
În dimineata celei mai lungi zile dintr-un an, doi pescari găsesc trupul unei femei sub podul Garibaldi. Anchetarea crimei aduce împreună doi exploratori ai orașului. Căutarea asasinului îi va ghida spre zona locuită de personaje pline de culoare. Unele par ireale, de o excentricitate greu de crezut. Altele înspăimântă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
46. Amurgul fiarelor de Marc Levy
Amurgul fiarelor este cel de-al doilea volum din seria Grupul 9. Marc Levy adaptează reţeta unui thriller la realitatea dominată de tehnologie. Pe această tehnologie vor să pună mâna niște personaje influente, pentru a crea haos la nivel global. Dar eroii din Grupul 9 nu îi vor lăsa.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi bune ce ar merita să fie traduse în limba română
47. Black Vodka (Deborah Levy)
În România, Deborah Levy este cunoscută mai ales datorită romanelor sale, apreciate datorită subtilităţilor psihologice din relaţiile dezvoltate de personaje. În frazele simple ascunde multe sensuri, ce se pot schimba de la un paragraf la altul. Dar scriitoarea are același talent sofisticat atunci când scrie proză scurtă. O dovedeste cel mai bine volumul de povestiri Black Vodka. Sunt zece povestiri ce au ca temă relaţiile de cuplu. Fiecare povestire are ca fundal un alt oraș devenit o destinaţie la care multi visează când se gândesc la vacanţe. Poţi citi și recenzia aici.
48. Agua quemada de Carlos Fuentes
Carlos Fuentes este un alt mare scriitor ce a excelat și când a scris proză scurtă. Povestirile din Agua quemada reflectă istoriile și transformările capitalei Ciudad de Mexico. Fiecare personaj devine simbolul unei metamorfoze din istoria zbuciumată a capitalei. Povestirile amintesc de gloria orașului, dar și de cei marginalizaţi. Aceste povestiri au intensitatea unor filme neorealiste. Poţi citi și recenzia aici.
49. Coeur tambour de Scholastique Mukasonga
Limba franceză a fost aleasă de mulţi scriitori pentru a ne spune povești din ţinuturi considerate îndepărtate. Scriitoarea Scholastique Mukasonga îmbină realitatea și realismul magic pentru a ne povesti despre artiștii ţării sale Ruwanda. Din rândul lor face parte și Prisca, personajul feminin al romanului Coeur tambour. Ea cântă de parcă ar intra în transă. Își ia numele de scenă Kitami. Este și numele unei regine africane pomenite în miturile din satul ei.
Mitul reginei o inspiră pe adolescenta Prisca deoarece vorbește despre femeile curajoase. Iar acest personaj feminin are nevoie de curaj pentru a scăpa de o viaţă pe care nu o dorește. Reușește să devină o artistă internaţională, în jurul căreia se ţes legende. Povestea cântăreţei este de fapt o incursiune în folclorul african datorită simbolurilor atribuite instrumentului muzical preferat de protagonistă. Poţi citi recenzia aici.
La lunga strada di sabbia de Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini este unul dintre zeii cinefililor. Dar Pasolini a fost și un talentat scriitor. La finalul anilor ’50 a cutreierat Italia, alegând orașele și anumite sate de la malul mării. Din eleganta și liniștita Ligurie până-n fremătătorul Sud, Pasolini a descris o Italie cu scene vii (uneori și melancolice). La lunga strada di sabbia pare o succesiune de scene filmate, având farmecul celebrelor filme clasice. Totodată, este bijuterie la care se întoarce orice îndrăgostit de Italia. Poţi citi și recenzia aici.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
17 de carti acaparante citite in vara lui 2024
6 septembrie 2024Punk requiem – Timisoara visatorilor obraznici
29 august 2024Pericolul de a fuma in pat – Povesti ciudate
28 august 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
UrbanEye Film Festival 2021 – Filme despre arhiectura si urbanism
28 octombrie 2021 -
Austrian Movie Time 2024
1 iulie 2024 -
36 de carti interesante, de cautat in februarie 2022
3 februarie 2022