Festivalul Anonimul 2023 – retrospectiva de la Bucuresti

0

Cei ce nu ajung în Delta Dunării, pentru a vedea în premieră unele dintre cele mai bune filme independente la Festivalului Anonimul, pot veni la retrospectivele organizate în mai multe orașe. La București, scurtmetrajele și lungmetrajele din competiţie pot fi văzute între 7 și 10 septembrie la ARCUB (Hanul Gabroveni) și la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez).

Lungmetraje apreciate la marile festivaluri

Printre filmele prezentate la Festivalul Anonimul incluse în retrospectiva se numără și Terrestrial Verses, marele câștigător al trofeului. Filmul explorează prin umorul absurd interacţiunile unor personaje cu normele stricte din ţările în care liderii religiosi vor să deţină controlul asupra laicului. Trailer.

Din program fac parte și noile filme ale unor cineaști consacraţi precum Marco Bellocchio și Catherine Breillat. Filmele acestora au fost prezentate și în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

În noul sau film, Kidnapped, regizorul Marco Bellocchio amintește de antisemitismul din secolele trecute. Personajul central este un băiat dintr-o familie de evrei. El este răpit pentru a fi convertit la catolicism. Filmul este inspirat dintr-un caz real și prezintă încercarea părinţilor de a-și recupera fiul. Trailer.

Tot de la Festivalul de la Cannes vine și noul film al lui Catherine Breillat. Intitulat L’ete dernier (Last Summer) filmul explorează o relaţie tabu. Relaţia se înfiripă între o femeie ce luptă pentru drepturile copiilor și ale adolescenţilor vulnerabili și fiul vitreg, la rândul său un adolescent aflat într-o situaţie de risc. Trailer.

Dacă îţi plac filmele portugheze, vei fi interesat și de Legua. Plasată într-o zonă pitorească, povestea din film reflectă prietenia dintre femei și atașamentul faţă de un anumit loc. De asemenea, filmul abordează și teme nevoii de stabilitate. Trailer.

Tot despre nevoia de stabilitate este vorba și în filmul The Quarrel. Vei descoperi o poveste despre un cuplu format din doi oameni care tocmai s-au despărţit de foștii parteneri. Întâlnirea lor va duce la o serie de evenimente impredictibile. Trailer.

Relaţia cu proriile amintiri dureroase, dar și nevoia de adaptare la o nouă viaţă sunt explorate în Fremont. Acest film prezintă încercarea unei femei de a se regăsi după ce se întoarce de pe frontul din Afganistan. Trailer.

Pentru cei ce prefară filmele despre adolescenţă, prima iubire și maturizare a fost selectat și filmul Stella In Love. Pe fundalul Parisului din anii ’80, adolescenta Stella își caută drumul în viaţă, dansează, se îndrăgostește și încearcă să-și gestioneze sentimentele dupa ce află că părinţii ei divorţează. Trailer.

Poţi afla mai multe detalii despre bilete și program de pe Eventbook.

Leave a reply