3 carti prin care sa o descoperi pe scriitoarea Genevieve Damas

0

Este suficient să citești o carte scrisă de Genevieve Damas pentru a le căuta și pe celelalte. Are talentul povestitoarei sensibile bine ancorate în realitatea noastră și empatia care o ajută să le dea glas celor adesea vulnerabilizaţi și marginalizaţi, cărora le deschide o portiţă de speranţă, în cărţile sale, datorită legăturilor de prietenie. Îţi recomand trei romane în care accentul cade pe apropirea dintre oameni venind din medii sau culturi despre care unii spun că ar fi incompatibile.

Patricia

Patricia poate fi considerat unul dintre cele mai sensibile romane având ca temă apropierea dintre un imigrant african și o femeie occidentală. Cei doi se întâlnesc la un hotel lângă cascada Niagara. El este un centrafrican fără acte, dornic de a-și aduce familia într-o ţară unde nu se aud focurile de armă ce pot anunţa oricând pericolul unui nou război civil. Ea este o femeie a cărei existenţă a fost marcată de pierderi. La finalul vacanţei, Patricia îi face rost de acte false imigrantului, pentru a-l putea lua cu ea la Paris.

Ajuns la Paris, bărbatul centrafrican reușește să se apropie de cei din ţara natală. Așa reușește să afle că soţia și cele două fiice, despre care nu îi spusese nimic Patriciei, decid să străbată clandestin Mediterana, pentru a putea ajunge în Marsilia. Această decizie va schimba vieţile tuturor. Deși tema este des întâlnită, romanul Patricia îţi dă impresia că ai în faţă o poveste cu final greu de anticipat. Recenzia, aici.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

Bluebird

Bluebird este un roman despre adolescenţă și vulnerabilitate. Vei pătrunde în gândurile unei adolescente rămase însărcinată. Ea vrea să îi lase viitorului copil o scrisoare, pe care acesta o va primi când va împlini optsprezece ani. Prin scrisoare vrea să îl ajute să înţeleagă motivele din spatele deciziei de a-l trimite la un centru de adopţii.

Confesiunea este de fapt o călătorie prin viaţa adolescentei. Ea povestește despre femeile din familia ei. Va povesti mai ales despre o mamă fugită de acasă când era încă o adolescentă, pentru a scăpa de sărăcia dublată de violenţa paternă, despre generoasa bunică paternă și despre vecina acesteia, o femeie trecută prin multe, dar care și-a păstrat încrederea în umanitate. Recenzia, aici.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

Fericire

Fericire este un roman polifonic. Reflectă mozaicul societăţii franceze prin intersectarea unor personaje din medii și culturi aparent incompatibile. Deși fac parte din lumi considerate diferite, personajele sunt unite de aceeași nevoie de afecţiune. Ele sunt aduse împreună de o femeie pe nume Anita.

Anita vine din partea selectă a orașului. Ea va accepta rugămintea unei prietene de o înlocui în activităţile de voluntariat. Ajunge astfel să îi ajute la teme pe niște copii dintr-un cartier de la periferie. Când rebelul clasei ajunge în vila ei după ore, alte personaje încep să își facă loc în povestea Anitei. Copilul rebel ajunge, fără să vrea, să unească vieţi frânte de propriile drame nedepășite. Recenzia, aici.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

Leave a reply