Bluebird – Ce ii povesteste o mama copilului nenascut inca

0

Bluebird este una dintre cele mai sensibile (și sfâșietoare) cărţi despre meternitatea în adolescenţă. Este confesiunea unei adolescente ce nu are prea mult timp la dispoziţie pentru a lua hotărârea de a-și trimite sau nu copilul la centrul pentru adopţii. Confesiunea ei pare și o scrisoare pentru cel ce urmează să se nască dintr-un moment în altul. Scrisoarea pe care o va primi de la centrul de adopţii, după ce ascesta va deveni major.

Între familie și un sistem civilizat

Ai fi tentat să spui că adolescenta din Bluebird suferă mai puţin. Doar s-a născut într-o ţară din lumea civilizată. Prin urmare, se va putea întâlni cu familia care îi va adopta copilul pentru a fi sigură că micuţul va ajunge pe mâini bune. De asemenea, sistemul civilizat îi va permite copilului să ia legătura cu mama după majorat, înregistrând riguros toate informaţiile necesare localizării acesteia peste ani. Directorul școlii este și el înţelegător cu eleva-model. Păstrează discreţia cu privire la sarcina ei, asigurând-o că își poate finaliza studiile, că viaţa ei nu se oprește într-o fundătură. Totodată, sistemul public îi permite accesul la consiliere psihologică pe toata durata sarcinii. Singurii care par deconectaţi de la drama ei sunt părinţii.

Mama adolescentei, o est-europeană surmenată, fugită de acasă pentru a scăpa de violenţa paternă și de exploatare, vede în sarcina fiicei un eșec de nedepășit. Un copil născut în adolescenţă îi va răpi timpul alocat studiului pentru a deveni o doctoriţă de renume. O va condamna la sărăcie pe viaţă. Mama imigrantă ar fi vrut pentru fiica ei viaţă stabilă, inaccesibilă până atunci femeilor din partea est-europeană a familiei.

Tatăl adolescentei devine absent. Este preocupat mai degrabă de viitoarea familie întemeiată alături de noua parteneră. Totuși, ca-n alte romane semnate de Genevieve DamasPatricia și Fericire – salvarea nu întârzie să apară. Vine de la persoanele a căror blândeţe a supravieţuit dincolo de traumele greu de dus. Acestea sunt bunica paternă și vecina congoleză a bunicii. Ambele sunt înzestrate cu un tact, o rezilienţă și o răbdare ieșite din comun. Sunt singurele care nu îi fac reproșuri, nu o judecă, nu îi întreţin sentimentul inadecvării, al respingerii, al izolării.

Poveștile unor supravieţuitoare

Pe măsură ce adolescenta își derulează confesiunea, povestea se ramifică. Descoperi astfel istoriile de viaţă ale altor femei nevoite să facă alegeri dureroase. Să înoate împotriva curentului pentru a nu se dezumaniza, pentru a depăși evenimentele traumatizante. Pe măsură ce vei afla despre legăturile adolescentei, despre întâlnirea cu tânărul ce va deveni tatăl copilului ei și despre relaţia acesteia cu mama și cu bunica paternă, îţi dai seama că romanul este de fapt o pledoarie pentru salvarea prin întâlnirea unor oameni cu multe provizii de compasiune. Cei disponibili emoţional sunt, în Bluebird, și punctele centrale în scenele ce te împiedică să abandonezi lectura din cauza poveștii citite cu un nod în gât.

Lăsând naraţiunea la persona I să curgă natural, Genevieve Damas îţi oferă și o fină analiză psihologică. Prin cuvintele adolescentei reușește să redea mecanismele psihologice, motivele din spatele evenimentelor ce i-au marcat dezvoltarea și problemele transgeneraţionale. De asemenea, știe să strecoare niște raze de speranţă în poveste, fără a părea de un optimism tâmp, artificial.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

Leave a reply