BalKaniK Festival 2023 – editie aniversara

0

BalKaniK Festival 2023 readuce ritmurile vibrante în Grădina Uranus din București, între 8 și 10 septembrie. Va fi o ediţie aniversară. Venind, vei putea descoperi și alte culturi prin muzica unor formaţii ce îmbină influenţele mai multor secole. Aceste influenţe sunt adaptate la stilurile actuale. În pauzele dintre concerte vei putea participa la ateliere, vei avea șansa de a te bucura de niște delicii culinare, dar și de lucrările unor artizani.

BalKaniK Festival 2023 invită pe aceeași scenă muzicieni din Armenia, Franţa, Italia, Turcia, Serbia și Polonia. Nu vor lipsi nici faimoșii artiști autohtoni ce duc mai departe o artă veche de sute de ani. Alături de Taraful de Caliu, Paulina, Ovidiu Lipan-Ţăndărică si Fanfara din Zece Prăjini vor concerta Wernyhora (Polonia), Ufuk Coșkun & Friends (Turcia-România), Kristijan Azirovic Orchestra (Serbia), Extraliscio (Italia), Smadj Balkan Project (Franţa-Tunisia), Papiers d’Armeniens cu Dan Gharibian (Armenia-Franţa).

Descoperirea unor artiști internaţionali

Kristijan Azirovic Orchestra impresionează prin magia creată de instrumentele de suflat și percutie. Este considerată una dintre cele mai bune fanfare sârbe, nelipsită de la festivalurile lumii.

Folclorul anatolian ajunge și în Grădina Uranus prin muzica artistului Ufuk Coșkun. Acesta cântă de peste 20 de ani la baglama (saz). Artistului turc îi place să îmbine muzica Anatoliei și genurile actuale. Invită astfel la dialoguri între epoci.

La muzica Turciei se adaugă folclorul grec și armean datorită compoziţiilor oferite de Papiers d’Armeniens. Cântecele armenilor din Achroughs se intersectează cu influenţele romanţelor din Georgia și Anatolia. Călătoria muzicală ajunge și în vechile mahalale din Salonic și Atena, unde grecii și armenii alungaţi din Turcia anilor ’20 își cântau nostalgia, iubirile pătimașe, regretele, dând naștere muzicii Rebetiko.

Tot despre legătura dintre actualitate și trecut ne cântă și muzicianul francez de origine tunisiană Jean-Pierre Smadja (Smadj). A fost influenţat de genurile ascultate încă din copilărie, printre care soul, funk, brazilian, folk, la care adaugă ritmurile orientale. A contribuit și la coloana sonoră a filmului Muro.

Muzica de la graniţa polono-ucraineană este adusă de Wernyhora. Formaţia din Polonia explorează și muzica din Carpaţi, mai ales de la regiunea Lemko până la Hutsul.

De la festival nu lipseste nici una dintre cele mai bune formaţii italiene, Extraliscio.  Condusă de muzicianul Mirco Miriani (care poate cânta la mai multe instrumente), formaţia a devenit celebră și datorită filmului Extraliscio – Punk da Balera. Si ballera finche entra la luce dell’alba.

Mai multe detalii despre artiști, bilete și program poţi gasi pe site-ul oficial (sursa informaţiilor din articol).

 

Leave a reply