32 de carti precum niste calatorii in jurul lumii, la Gaudeamus 2023
Un târg de carte este și o călătorie. La Gaudeamus 2023 vei descoperi multe povești din toate colţurile lumii. Așadar, între 22 și 26 noiembrie, la Romexpo, Pavilionul A (Central), vei găsi și aceste cărţi recomandate. Gaudeamus 2023 este deschis între orele 10:00 – 20:00, în fiecare zi, intrarea fiind liberă. Îţi recomand 32 de cărţi precum niște călătorii în jurul lumii.
Călătorii prin istoriile unor familii
1. Cuibul din inima ei de Doina Jela
Cuibul din inima ei este o călătorie transgeneraţională în inima Dobrogei. Povestea unei familii este influenţată de captivantul mozaic al culturilor din aceasta regiune. În cartea Doinei Jela, întâlnire a oamenilor având obiceiuri diferite, dar armonizate unele cu altele, transformă realitatea în fabulos.
2. Valentina de Angela Martin
Valentina te poartă între Arad și Viena, prezentându-ţi evoluţia unei familii de-a lungul a trei generaţii. Este un roman istoric, reflectând și devenirea unei tinere care se emancipează într-un mediu cosmopolit.
3. A opta viaţă pentru Brilka de Nino Haratischwili
Scriitoarea georgiană stabilită în Germania, Nino Haratischwili a scris povestea unei familii trecute prin multe. Povestea se întinde de-a lungul unor epoci zbiciumate din istorie Estului. Derularea poveștii începe cu dorinţa unei tinere emancipate de a deveni balerină la Opera din Paris. Aceasta fuge cu un rus ce s-a opus ascensiunii bolșevice. Cuplul ajunge la Berlin, iar din acest moment istoria familiei se schimbă. Această istorie va fi povestită de următoarele generaţii, care vor descoperi secretele bunicilor.
4. Cum să–ţi iubești fiica de Hila Blum
Relaţiile transgeneraţionale pot fi complicate, dar și pline de revelaţii. Așa simt și protagonistele romanului Cum să–ţi iubești fiica. Una dintre ele își rememorează viaţa în timp ce își privește nepoatele. Viaţa i-a fost marcată și de înstrăinarea de fiica sa.
5. Întoarcerea acasă de Kate Morton
Însorita Australie devine fundalul pentru un nou roman scris de Kate Morton. Vei regăsi aceeași pasiune a scriitoarei pentru casele vechi și pentru istoriile transgeneraţionale. Întoarcerea acasă este un roman despre legăturile de familie, despre secrete și despre anchetarea unei crime. Decenii de-a rândul s-a crezut că nu a fost vorba despre un asasinat, ci despre o sinucidere. Recenzia cărţii poate fi citită aici.
Incursiuni în Turcia marilor autori
6. Neliniște de Zulfu Livaneli
Unul dintre cei mai iubiţi scriitori turci, Zulfu Livaneli, îţi aduce o poveste de dragoste înfiripată între oameni veniţi din culturi diferite. Protagoniștii sunt un turc pe nume Hussein și o refugiată de origine yazidită, Meleknaz. După ce Hussein moare, prietenul său cel mai bun, jurnalistul din Istanbul Ibrahim, va încerca să afle adevărul despre sfârșitul tragic al acestuia. Neliniște este un roman ce trimite la istoria Levantului.
7. Doamna Hayat de Ahmet Altan
O altă poveste de dragoste intensă este prezentată și în romanul Doamna Hayat. Povestea se înfiripă între un student sărac și o femeie misterioasă având trăsături de odaliscă. Ea nu va fi singura dragoste a studentului. El se va apropia și de o colegă pasionată de literatură. De fapt, romanul analizează complexitatea relaţiilor dintr-un triunghi amoros pe fundalul unei context social apăsător.
Ferestre spre Japonia
8. Civilizaţie japoneză de Anca Focșăneanu
Cei îndrăgostiţi de Japonia pot alege și cartea scrisă de Anca Focșăneanu, al cărei nume le este familiar datorită numeroaselor traduceri semnate de aceasta. După ce a tradus romane reprezentative pentru literatura niponă, îţi oferă o incursiune in istoria vechii Japonii. Civilizaţie japoneză este o carte de neratat de cei dornici de a înţelege cum s-a format și arta japoneză, admirată azi în toată lumea.
9. Vieţile secrete ale culorilor de Laura Imai Messina
Laura Imai Messina este îndrăgostită de Japonia. A intrat în bibliotecile cititorilor din România prin romanul Ce încredinţăm vântului. A doua carte a scriitoarei, tradusă în limba română de Cristina Gogianu, prezintă povestea unei femei înzestrate cu o vedere specială, datorită căreia poate distinge mai multe nuanţe decât un om obișnuit. Ea îi va descrie aceste nuanţe unui bărbat care nu le poate distinge. Apropierea dintre cei doi încurajează și schimburi despre povești personale.
10. Fotograful amintirilor pierdute de Sanaka Hiragi
Tot în Japonia se petrece și acţiunea romanului Fotograful amintirilor pierdute. Personajul central este un colecţionar de vechi aparate de fotografiat. El își deschide și un studio unde ajung oameni din toate clasele sociale. Intrând în acest studio, vor începe sa deruleze amintiri uitate. Rememorarea este stimulată de fotograf datorită unor intenţii greu de anticipat.
11. Kanashibari de George Moise
Kanashibari include povestirile pline de mister și de umor ale unui roman stabilit în Japonia. Diferenţele culturale sunt o continuă sursă de inspiraţie pentru George Moise. Experienţa sa îţi va fi ghid într-o lume considerată de mulţi stranie.
Călătorii în Italia
12. Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Ghepardul este unul dintre marile romane care te ajută să înţelegi mai bine o societate. Este așadar indispensabil pentru înţelegerea societăţii meridionale și a tranziţiei de la o epocă la alta din istoria Italiei. Romanul surprinde apusul unei lumi. Lumea nobilimii siciliene îţi trăiește ultimele clipe de glorie și de fast. Aproape faliţi, nobilii nu mai au decât nostalgia și privirea îngrijorată asupra noilor îmbogăţiţi, lipsiţi de maniere, hrăpăreţi și vulgari.
13. Portretul căsătoriei de Maggie O’ Farrell
Cei ce au descoperit-o pe Maggie O’Farrell datorită cărţii Hamnet vor căuta și alte romane istorice ale acesteia. Așadar, vor trece pe listă și Portretul căsătoriei. Romanul îi va duce în perioada Renașterii, la curtea ducelui de Ferrara, Alonso d’Este. Aici ajunge și Lucrezia, adolescenta ce va deveni partenera ducelui.
14. Sora Mariei Antoaneta de Diana Giovinazzo
Sora Mariei Antoaneta este un roman istoric pentru cei fascinaţi de Italia meridională. În această parte a Italiei ajunsese nimeni alta decât sora faimoasei regine Maria Antoaneta. Maria Carolina Charlotte devine soţia celui ce stăpânea și Napoli. Romanul dedicat ei îţi promite o lectură acaparantă precum un film de epocă.
15. Aici mă regăsesc de Jhuma Lahiri
Tot în sudul Italiei te poartă și Jhumpa Lahiri prin cartea Aici mă regăsesc. Paginile reflectă interesul scriitoarei pentru cultura italiană. Îndrăgostită mai ales de limba italiană, își împărtășește experinţele care au conectat-o la altă cultură.
Poveștile unor orașe emblematice, la Gaudeamus 2023
16. Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt
Provocarea Ierusalimului îmbină impresiile de călatorie, observaţiile umaniste și invitaţia la reflecţie despre umanitate și convieţuire. Eric-Emmanuel Schmitt pendulează între un timp biblic și între picturile în cuvinte având o frumuseţe atemporală și o actualitate plină de tristeţe sfâșietoare, da și de licăre de speranţă. Poţi citi recenzia aici.
17. Povestea Vienei de Jean de Cars
Povestea Vienei este și istoria evoluţiei artei. De la Klimt la construcţiile Secession și la creaţiile marilor compozitori clasici, străbaţi o Vienă plina de oameni creativi, dar și de convulsii ce au schimbat hărţile unui continent.
18. Epoca inconștientului de Eric R. Kandel
Epoca inconștientului este o călătorie prin Viena psihanaliștilor și a pictorilor nonconformiști. Cei pasionaţi de artă și de psihologie vor descoperi o abordare multidisciplinară. Istoria se îmbină cu teoriile despre psihicul uman și despre legătura lui cu arta.
19. Ultimul Tango la Buenos Aires de Justina Irimia
Justina Irimia deschide o fereastră spre Buenos Aires. Îţi povestește despre istoria orașului, despre cartierele emblematice, despre arhitectura și mai ales despre oamenii săi. Cartea Ultimul tango la Buenos Aires este o incursiune captivantă pentru cei ce visează să viziteze Argentina.
Povești din Nordul Africii, la Gaudeamus 2023
20. Hoţul și câinii. Cafeneaua Al-Karnak de Naghib Mahfuz
Fiecare oraș are scriitorii săi. Acei scriitori care îi păstrează memoria. Cairo îl are și pe Naghib Mahfuz. Două dintre scrierile sale importante sunt Hoţul și câinii și Cafeneaua Al-Karnak. În Hoţul și câinii descoperi o poveste despre răzbunare, cu accente de crime thriller. Paginile din Cafeneaua Al-Karnak te invită într-un Cairo al tinerilor subversivi.
21. Tăcerea zeilor de Yahia Belaskri
Dacă îţi plac romanele în care se îmbină istoria și realismul magic, poţi alege și romanul Tăcerea zeilor. Este scris de un autor originar din Oman, dar preocupat de istoria Algeriei. În Algeria se petrece și acţiunea romanului. Personajele trăiesc într-un sat ce pare idilic până la apariţia unor pericole.
Poveștile și confesiunile unor femei nonconformiste
22. Vocile deșertului de Nelida Pinon
Vocile deșertului este un roman inspirat din povestea Şeherezadei. O poveste revizitată incandescent de una dintre cele mai mari autoare sud-americane pe nume Nelida Pinon. Scriitoarea braziliană propune o variantă extrem de îndrăzneaţă a poveștii. Romanul include perspectiva celebrei povestitoare orientale.
23. Povestiri despre femei de Ivo Andric
Se spune că nu poţi înţelege Balcanii fără a-l citi și pe Ivo Andric, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Unele proze ale acestuia au fost incluse în volumul Povestiri despre femei. Personajele feminine trăiesc în Bosnia otomană. Fiecare vrea să își traseze propria viaţă, încălcând niște cutume, și va suferi în felul ei, dar se va și revolta. De la amanta unui pașă la femeia care visează la o iubire ideală, Ivo Andric încearcă să redea o lume feminine fremătătoare, însetată de libertate.
24. Tânărul. Fotojurnal de Annie Ernaux
Annie Ernaux își devoalează relaţiile pentru a le da un sens prin scris. Volumul Tânărul. Fotojurnal includ experienţe considerate de unii tabu, precum relaţia avută cu un student ce era cu trei decenii mai tânăr decât aceasta.
25. I love you, my Marie
I Love you, my Marie include corespondenţa secretă dintre Regina Maria și Barbu Stirbey. Au corespondat aproape trei decenii. Scrisorile devin oglinda unei epoci, a schimbărilor fără precedent petrecute în societate.
Martorii unor schimbări
26. Centrul nu se mai susţine de Vasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu
Unii călătoresc explorând ideilor celor ce au trăit alte schimbări decât ei. Vasile Ernu a fost martorul unor mari schimbări din Est. În corespondenţa avută cu scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu scrie despre cum și lumea noastră poate ajunge în mijlocul altor convulsii.
27. Anul 1000 de Valerie Hansen
Anul 1000 este o carte despre cum s-a schimbat istoria. Schimbările au fost posibile datorită navigatorilor, deschiderii unor noi rute comerciale și schimbului de idei. Totodată, a fost un an în care s-a intensificat și comerţul cu sclavi. Cartea lui Valerie Hansen este și portretul unei umanităţi aflate între extinderea cunoașterii și lăcomie.
28. Să tai în piatră vie de Abraham Verghese
Să tai în piatră vie este o intersectare între mica și marea istorie. Vei citi povestea unor fraţi a căror mamă a fost o călugăriţă indiană, iar tatăl, un medic englez. Părinţii s-au întâlnit în timpul unei misiuni umanitare din Etiopia. Imediat după naștere, gemenii rămân orfani. Vor trece prin multe evenimente, inclusiv cel de eliberare al Etiopiei. Se vor pierde, se vor regăsi și vor iubi aceeași femeie.
29. Biroul de elucidare a destinelor de Gaelle Nohant
Biroul de elucidare a destinelor este o călătorie de restituire. Tânăra Irene trebuie să dea înapoi obiectele confiscate de naziști. Căutând supravieţuitorii Holocaustului, ea va ajunge din Berlin până-n Salonic și Argentina.
Artă, călătorii și mister
30. Viaţa estetică de Laurent Jenny
Viaţa estetică este o împletire a erudiţiei cu obervaţiile despre viaţa cotidiană. Impresiile despre operele marilor artiști influenţează percepţia asupra evenimentelor cotidiene. Aceasta pare a fi ideea de bază a cărţii dedicate de Laurent Jenny celor dependenţi de artă.
31. Adevărul despre vacanţe de Cătălin Pavel
După ce ne-a purtat prin toată lumea, pe urmele marilor civilizaţii aduse la suprafaţă de arheologi, Cătălin Pavel ne trimite în alte călătorii, de data aceasta prin intermediul ficţiunii. Volumul de proză scurtă Adevărul despre vacanţe explorează legăturile umane dintr-o perspectivă adâncă din care nu lipsește analiza sofisticată. Propune astfel o arheologie a intimităţii emoţionale.
32. Dă noaptea de-o parte de Monique Proulx
Dă noaptea de-o parte este un roman precum un basm modern. În mijlocul unui mare oraș canadian, personajele create de Monique Proulx încep să treacă graniţa dintre cotidian și fantastic. Romanul este și o parabolă a societăţii actuale.
Poţi afla mai multe detalii despre Gaudeamus 2023 consultând site-ul oficial.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Anora – Farmecul invinge privirea libidinoasa
29 octombrie 2024Les Films de Cannes a Bucarest 2024
25 octombrie 2024Ochelarii cu rama de aur – Ferrara unui medic diferit
25 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Festivalul Filmului European 2023
14 mai 2023 -
Festivalul de film Cinefemina 2023
7 mai 2023 -
48 de carti noi de citit in sezonul toamna-iarna 2021-2022
8 noiembrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Mon Maroc – Devenirea unui scriitor
6 iulie 2023 -
52 de carti pentru ultimele zile din toamna lui 2023
22 noiembrie 2023 -
La rivale – Maria Callas prin lentila invidiei
10 ianuarie 2024