Festivalul Filmului European 2024

0

Unele dintre cele mai bune filme europene care au făcut deja turul marilor festivaluri internaţionale în ultimii doi ani pot fi văzute, în mai multe orașe din România, începând cu data de 9 mai, în cadrul Festivalului Filmului European 2024. Ediţia din București va avea loc în perioada 9-15 mai. Filmele rulează la Sala Luceafărul, Cinema Elvira Popescu (din cadrul Institului Francez), la Cinemateca Eforie și la Cinema Union.

Ce filme vei putea vedea la Festivalul Filmului European 2024

Selecţia de anul acesta include atât lungmetraje, inclusiv debuturi promiţătoare, cât și scurtmetrajele noii generaţii de regizori. Vei putea vedea filme ce fac o punte între Est și Vest. Poveștile reflectă realităţi din Italia, Franţa, Belgia, Portugalia, Serbia, Ucraina, Belarus, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Croaţia, Slovacia, Ungaria sau Cipru. Peste 20 de filme noi te așteaptă cu povești memorabile și personaje bine conturate. Unele abordează problemele actuale apelând la comic sau la absurd. Altele rămân ancorate într-un realism ce te invită la reflecţii adânci.

Un astfel de film realist este și cel ales pentru a deschide festivalul. Este vorba despre Lecţiile Blagăi/Blaga’s Lessons (trailer), venit din Bulgaria. Filmul prezintă încercarea unei femei de a face rost de o sumă consistentă de bani, pentru a recupera pierderea suferită în urma unei înșelătorii telefonice, din categoria celor avându-i ca ţintă pe oamenii consideraţi vulberabili odată ce depășesc vârsta de 60 de ani. Blaga va urma propriul plan de supravieţuire într-o societate nemiloasă cu pensionarii.

Din festival nu vor lipsi nici filmele despre adolescenţi sau despre lupta celor din Est împotriva inechităţilor sociale. Dacă preferi filmele ce abordează nonconformist subiectele tabu, vei avea parte de un debut ce a impresionat la Berlinale (trailer). Așadar, așteaptă-te la niște filme ce prezintă o perspectivă diversificată asupra realităţii actuale din ţările europene.

Programul Festivalului Filmului European 2024 poate fi găsit pe site-ul oficial. Biletele se pot cumpăra și online, de pe Eventbook.

Leave a reply