Pericolul de a fuma in pat – Povesti ciudate
Mariana Enriquez este o acrobată a salturilor dezinvolte în imaginarul bizar, morbid, întunecat. Li se alătură altor scriitoare sud-americane, cum ar fi Samantha Scweblin și Fernanda Melchor (Sezonul uraganelor), capabile de a metamorfoza realitatea dură a țărilor de origine într-o lume halucinantă. Periplul delirant în care se transformă experienţele banale ale personajelor nu face decât să oglindească și mai lucid problemele acute ce le tot dau târcoale.
O scriitoare care nu te menajează
În cele douăsprezece proze scurte din cartea Pericolul de a fuma în pat, Mariana Enriquez transformă psihopatiile, fetișurile, singurătățile, fricile ancestrale și dramele sociale într-o galerie de compoziții horror cu tentă absurdă, metaforică. Adolescente răzbunătoare sau dispărute, personaje ce mai cred în poveștile cu fantome și case bântuite, atracții înfricoșătoare și defense aberante populează niște povestiri ce amintesc de filmele bune ce debordează de originalitate, dar și de groază.
Când își lasă imaginarul să se dezlănțuie, Mariana Enriquez nu te menajează. Îți oferă doze-șoc de realitate înfulecată în coșmaruri. În ciuda coșmărescului, nu lași cartea din mână. Scriitoarea are darul povestitoarelor ce te fac să-i devorezi paginile.
O povestitoare cu fler de reporter
O vei considera pe Mariana Enriquez o povestitoare desăvârșită cu simţul unui reporter curajos. Pescuiește niște povești de viaţă spectaculoase, unele scandaloase, altele greu de crezut. Odată prinse în năvodul imaginarului, aceste povești se joacă abil cu propriile tale graniţe. Este vorba despre graniţele pe care le ridică fiecare între ceea ce este dispus să accepte ca fiind real și ceea ce i se pare neverosimil. Mariana Enriquez te forţează să muţi aceste graniţe, dar nu într-un mod ostentativ. Îţi dai seama că le-ai mutat abia când descoperi că te sperie genul acela de turnură a poveștii ce te-ar fi amuzat prin ridicol și pe care ai fi asociat-o cu un horror slăbuţ rezultat dintr-o însăilare de elemente penibile, nicidecum capabile să te arunce direct în partea întunecată a psihicului, unde se strâng fricile, angoasele.
Relaţia cu propriile frici
Acolo unde un jurnalist cu fler ar vedea o serie de întâmplări năucitoare și relevante pentru cei ce vor să capteze degradarea unei societăţi, Mariana Enriquez vede mai degrabă un teren fertil care duce dincolo de realitate. Denunţă astfel tot ceea ce nu funcţionează în societăţile sud-americane sau asociate cu ţările cu democratie fragila, sărăcite de corupţie, folosind o ficţiune insolită. Prin recurgerea la bizar îţi amintește de atracţia exercitată de poveștile care de obicei speriau. Acele povești ce îţi contraziceau (mai ales în copilărie) percepţia despre lume. Îţi venea să le despici, să le derulezi iar și iar în minte, resimţind și fiorii treziţi de frică. Aceeași frică pe care mizează și Mariana Enriquez când nu vrea să rateze. Ştie foarte bine că ne-am păstrat relaţia ambivalentă cu frica. Vrem să o stăpânim, dar să ne și lăsăm treziţi din amorţeala predictibilului.
Când o citim pe Mariana Enriquez devenim de fapt precum vânătorii de stupefacţii. Nu dăm înapoi nici dacă știm că putem descoperi o umanitate de nerecunoscut.
Poţi comanda volumul de pe site-ul Editurii Art.
Te invit să citești și despre cartea Asemănarea dintre o cutie de vioarăși un sicriu aici.
Asemanarea dintre o cutie de vioara si un sicriu – Curaj incandescent si compasiune inepuizabila
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024Bucharest International Film Festival 2024
13 septembrie 2024A Good Place – Un debut straniu
12 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Josephine Baker – Memorii
14 iunie 2024 -
Malta Hanina – O insula cat o mare istorie
26 septembrie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Estambul otomano – Declaratia de iubire a unui clasic spaniol
18 aprilie 2023 -
Alcarras – Ultima vara in livada
22 iulie 2022