34 de carti palpitante, de citit in noiembrie 2021

0

Noiembrie 2021 abundă în romane despre niște personalităţi cu povești demne de film. Majoritatea sunt femei cu existenţe tumultuoase, pline de mister și (uneori) tenebroase. Unele sunt eroine demne de un thriller cu final greu de prezis, altele duc o viaţă liniștită (până la un punct).  Noi îţi recomandăm 34 de cărţi palpitante, de citit în noiembrie 2021.

Două povești fabuloase din inima sălbăticiei, de citit în noiembrie 2021

1. Acest tărâm al blândeţii de William Kent Krueger

Cei impresionaţi de imaginile din romanul Acolo unde cântă racii vor dori să descopere și Acest tărâm al blândeţii. Acţiunea se petrece în America perioadei interbelice. Protagoniștii sunt niște copii plecaţi în aventura vieţii lor după ce au evadat de la un internat. La acest internat ajungeau și copiii amerindienilor pentru a fi educaţi în spiritul modernităţii. Abuzurile din internat determină un grup de elevi să ia o canoe pentru a scăpa în inima naturii. Călătorind spre un loc sigur, ei întâlnesc multe personaje dornice de a-și spune povestea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

2. În ghearele câinilor de Thomas Savage

Pe fundalul Vestului Sălbatic se derulează o poveste despre tensiunile dintre fraţi, rivalităţile masculine toxice și o femeie misterioasă a cărei apariţie este năucitoare. În ghearele câinilor cuprinde această poveste dramatică, dură, greu de uitat. Vei citi despre o lume neîmblânzită, a cărei asprime formează niște caractere umane pline de contradicţii si de trăiri extreme.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi pentru admiratorii lui Oliver Sacks

3. Halucinaţii de Oliver Sacks

Oliver Sacks a fost un psihiatru nonconformist, mereu în căutarea unor noi căi spre înţelegerea minţii noastre. L-au pasionat mai ales acele aspecte considerate adesea ciudăţenii. Astfel a început studiul halucinaţiilor. Descoperirile și observaţiile sale ocolesc prejudecăţile și clișeele.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Muzicofilia de Oliver Sacks

Pentru Oliver Sacks, între creier și muzică există o simbioză puternică. În Muzicofilia acesta scrie despre efectele unor tulburări asupra modului în care anumite sunete și compoziţii sunt percepute, dar și asupra impactului pe care îl are muzica în tratamentul unor pacienţi. De asemenea, explorează modul în care anumite afecţiuni favorizează înclinaţia spre muzică.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

5. Şi dumneata cum ești, Dr. Sacks? de Lawrence Weschler

Lawrence Weschler scrie despre Oliver Sacks, dezvăluind multe detalii nebănuite. Vei descoperi un Oliver Sacks aflat într-o perpetuă căutare, încercând în primul rând să se înţeleagă înainte de a-i înţelege pe ceilalţi. Şi dumneata cum ești, Dr. Sacks? este considerată genul de carte pe care nu o vei mai lăsa din mână, dacă vrei să descoperi ce se ascunde în mintea unuia dintre vizionarii în studierea psihicului uman.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane interesante despre adolescenţă și maturizare

6. Geaca lui Kafka de Teodor L. Nedeianu

Câștigător al concursului pentru debuntanţi organizat de Editura Polirom, Teodor L. Nedeianu a îmbinat reflecţia despre istoria artei cu povestea despre maturizarea unui adolescent.

Geaca lui Kafka este un bildungsroman al zilelor noastre. Personajul central trece prin situaţii năucitoare la finalul cărora se va (re)apropia de cei din jur. Își va redefini legătura cu tatăl, cu alţi colegi și cu prezenţele feminine de care se simte atras.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

7. Un băiat ca toţi ceilalţi de Lorenzo Marone

După ce a impresionat cititorii din România prin romanele Tantaţia de a fi fericit și Mâine poate am să rămân, Lorenzo Marone va fi prezent în lista preferinţelor literare ale acestora și datorită unui nou roman tradus de Gabriela Lungu.

Romanul Un băiat ca toţi ceilalţi spune o poveste despre Napoli și ai săi oameni care se încăpăţânează să-și împlinească visurile, să rămână onești până la capăt. Vei descoperi astfel peripeţiile unui preadolescent căruia îi place să înveţe și care visează la gloria lui Maradona, devenit un adevărat sfânt în Napoli. La un moment dat, băiatul Mimi îl va întâlni pe marele jurnalist Giancarlo Siani. Jurnalistul va fi ucis de interlopii care vor dori să domine unul dintre cele mai frumoase orașe din lume.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

Două cărţi la care se întoarce fiecare generaţie de cititori

8. Romulus cel Mare de Friedrich Durrenmatt

Dramaturgul Friedrich Durrenmatt a devenit celebru datorită piesei Vizita bătrânei doamne. Pe lângă această piesă iconică vei mai (re)descoperi și alte două bijuterii incluse în volum: Romulus cel Mare și Fizicienii.

9. Moș Anghel. Căpitan Mavromati de Panait Istrati

Panait Istrati a fost un povestitor devenit celebru peste mări și ţări. A străbătut lumea-n lung și-n lat și a cunoscut Brăila în perioada ei de maximă înflorire cosmopolită. Două dintre scrierile esenţiale au fost republicate în volumul Moș Anghel. Căpitan Mavromati. În aceste scrieri vei citi despre niște personaje fabuloase, devenite la rândul lor niște povestitori cu har.

Poţi comanda volumul de pe Libris

Romane care te vor face să te îndrepţi spre literatura română contemporană, de citit în noiembrie 2021

10. Copia carbon de Sebastian Sifft

Copia carbon este un roman intens despre un cuplu din Bruxelles. Viaţa cuplului este data peste cap de o vacanţă pe ţărmul Mediteranei. Sebastian Sifft îţi propune un roman psihologic plin de tensiuni și evenimente imprevizibile.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

11. Înainte de întuneric (Dan Stanca)

Dan Stanca este considerat unul dintre cei mai bun scriitori contemporani din România. Dacă îţi plac scrierile sale, vei trece pe lista și Înainte de întuneric. Ţi se promit o lectură memorabilă și o poveste inspirată din situaţii reale.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi inedite despre crizele de ieri și de azi

12. Un secol de ceaţă de Matei Vișniec

Un secol de ceaţă este un roman cu personaje a căror poveste a fost influenţată de istoria zbuciumată a secolului XX. Matei Vișniec afirmă că propria familie i-a devenit sursă de inspiraţie în scrierea acestui roman. Vei descoperi niște istorii de viaţă pe care marii dictatori le-ar fi vrut înconvoiate sub forţa copleșitoare a ideologiilor sinistre.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

13. Fizica tristeţii de Gheorghi Gospodinov

Fizica tristeţii este considerat unul dintre cele mai bune romane din spaţiul est-european. Gheorghi Gospodinov îmbină original umorul, sensibilitatea poetică, legendele și observaţiile adânci.  Mica și marea istorie sunt reinterpretate din perspectiva unei vechi legende. Este vorba despre legenda Minotaurului. În Fizica tristeţii, Minotaurul simbolizează toate secretele bine păstrate în priviniţele memoriei (individuale și colective).

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

14. Koba cel cumplit de Martin Amis

Koba cel cumplit este o carte esenţială pentru înţelegerea stalinismului. Martin Amis analizează motivele ce i-au determinat pe mulţi intelectuali occidentali să se declare niște admiratori ai comunismului. Nu-și iartă nici tatăl pentru simpatiile sale comuniste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

15. A șaptea funcţie a limbajului de Laurent Binet

Enigmele elitelor intelectuale din Parisul boem se transformă într-un thriller ce-i au ca protagoniști pe Umberto Eco, Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Michel Foucault, Judith Butler și Julia Kristeva. Romanul A șaptea funcţie a limbajului te poartă într-o lume unde marile idei și viciile se întâlnesc ameţitor. Această lume va fi bulversată de căutarea unui manuscris tainic. Ancheta legată de manuscris devine un periplu printr-un labirint straniu, construit abil de Laurent Binet.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

16. Yoga de Emmanuel Carrere

Yoga este analiza unei crize interioare suprapuse peste crizele sociale sau mai bine zis peste modul în care sunt percepute aceste crize de către scriitorul Emmanuel Carrere. Noua sa carte este un amestec literar interesant. Include ficţiunea, autobiografia, eseu și reportajul incomod.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Feminitate, căutare, identitate

17. Zahăr ars de Avni Doshi

Zahăr ars este unul dintre acele romane despre care presa internaţională vorbește cu mult entuziasm. A fost nominalizat chiar și la Booker Prize 2020. În acest roman, scriitoarea Avni Doshi explorează legătura complicată dintre o mamă și fiica sa. Când una dintre ele începe să își piardă memoria, cealaltă începe să își pună întrebări despre veridicitatea propriilor amintiri.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

18. Arta de a-ţi lua rămas-bun de Ayelat Tsabari

Se poate spune că Ayelat Tsabari are destin de călătoare. Spriritul rebel a purtat-o prin India, Thailanda, Europa, America de Nord și Canada. Însăși identitatea ei ascunde un mozaic. Este israeliană cu strămoși veniţi din Yemen. După ce tatăl său, un important poet și avocat dintr-un orășel de lângă Tel Aviv, moare, Ayelat Tsabari se revoltă împotriva tuturor. Revolta va fi dublată de explorarea identitară. Despre această explorare și despre călătoriile sale a scris în Arta de a-ţi lua rămas-bun.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

19. Darul de Dr. Edith Eva Eger

După ce scris Alegerea, psihiatra Edith Eva Eger a fost încurajată de cititori să mai lanseze o carte. Fiind o supravieţuitoare a Holocaustului, Edith Eva Eger alege să povestească despre temniţele minţii. Acestea pot rămâne multă vreme după elibererea din cele exterioare. În Darul analizează trăirile afective rămase în urma traumei. Noua ei carte va inspira mulţi cititori trecuţi prin evenimente cumplite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi de non-ficţiune despre niște personalităţi captivante

20. Principi și scriitori în Roma Antică de Alexandra Ciocârlie

Împăraţii din Roma Antică se împrieteneau cu marii artiști și filosofi. Sunt celebre prieteniile dintre ei și Ovidiu, Vergiliu, Seneca sau Pliniu cel Tânăr. Despre aceste legături de prietenie scrie și Alexandra Ciocârlie în volumul Principi și scriitori în Roma Antică. Pregătește-te așadar pentru o călătorie inedită în trecut. Vei descoperi unele dintre cele mai interesante legături dintre cei mai puternici oameni și vizionarii care au schimbat memoria colectivă a imperiilor prin scrierile lor.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

21. Niciodată singur de Andrei Şerban

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru, Andrei Şerban, povestește despre întâlnirile sale cu mari artiști. Vei citi, de exemplu, despre cum sunt văzute Maryl Streep sau Pina Bausch prin ochii lui Andrei Şerban. Întâlnirile evocate de regizor ajung să reflecte mentalităţile, aspiraţiile și idealurile unei lumi artistice inovatoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

Romane despre secretele femeilor din înalta societate americană

22. Cei șapte soţi ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid

Lumea actritelor din secolul de aur al Hollywoodului, dominat de vedete precum Marily Monroe și Elizabeth Taylor, a inspirat romanul Cei șapte soţi ai lui Evelyn Hugo. Protagonista este o vedetă ce a strălucit între anii ’50 și ’80 în cetatea filmului american. Ajunsă la apusul carierei, ea începe să își povestească viaţa considerată scandaloasă. O alege astfel pe jurnalista Monique pentru a-i scrie biografia. Actriţa îi povesteste și despre iubirile interzise, până atunci ascunse de ochii presei. La un moment dat, Monique își dă seama că nu doar talentul ei de jurnalistă a contat în momentul în care vedeta și-a ales persoana care să-i scrie biografia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

23. Cele două graţii de Renee Rosen

Cele două graţii te poartă prin saloanele opulente ale înaltei societăţii din New Yorkul anului 1870. Intrigile, rivalităţile dintre milionari și vanităţile sunt analizate din perspectiva femeilor devenite soţiile celor mai influenţi bărbaţi din acele vremuri. Aceste femei doreau să fie admirate cu orice preţ. De asemenea, ele visau la independenţa de care se bucurau bărbaţii lor, cărora li se iertau toate greșelile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro

Cărţi despre femei cu vieţi tenebroase

24. Iubita pictorului de Simone van der Vlugt

În spatele multori pictori de succes au stat niște femei care i-au inspirat. Ele aveau o viaţă plină de povești. Unele au fost nesupuse, revoltate, altele înzestrate cu tact. Despre unele se spunea că atrageau prin istoria de viaţă tumultuoasă, devenită un veritabil arsenal de seducţie. O femeie cu viaţă tumultuoasă a fost și Geertje. Biografia ei s-a intersectat cu viaţa marelui Rembrandt. Geertje i-a devenit iubită, după ce fusese dădaca lui Titus, fiul artistului. Din păcate, legătura cu faimosul pictor i-a adus multă nefericire.

Simone van der Vlugt a căutat documente de arhivă pentru a redescoperi povestea acestei femei acuzate de imoralitate. Povestea ei dezvăluie un episod mai puţin cunoscut din viaţa lui Rembrandt.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

25. Animal de Lisa Taddeo

Cunoscută datorită cărţii Trei femei, foarte citită și în România, Lisa Taddeo revine cu primul său roman. Animal este un thriller incandescent, cu accente feministe. Şochează, te provoacă să-ţi spui întrebări incomode și te ţine cu sufletul la gură. Lisa Taddeo rămâne în lumea femeilor care vor să înfrunte amintirilor dureroase, explorându-și limitele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

26. Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul de Hallie Rubenhold

Despre Jack Spintecatorul s-a tot scris. Totuși, poveștile femeilor devenite victimele sale au fost aproape uitate. Consultând arhive, specialista în istorie Hallie Rubenhold pune cap la cap informaţiile pentru a reuni piesele unor biografii demne de film. Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul demonstrează că poveștile de viaţă ale unor femei considerate decăzute reflectă de fapt prejudecăţile unei epoci.

Thrillere cu personaje feminine pline de nuanţe

27. Casa Gucci de Sarah Gay Forden

Una dintre cele mai faimoase case de modă are și o poveste demnă de film. Casa Gucci este romanul care a stat la baza filmului omonim având-o pe Lady Gaga în rolul principal. Vei descoperi o poveste ameţitoare despre intrigi, succes, frumuseţe, strălucire, gelozii puternice, pe fundalul unor decenii în care plăcerea părea să fie scopul suprem al înaltei societăţi din industria modei. Poveștii nu îi lipsește intensitatea demnă de un thriller și niște personaje imprevizibile.

Poţi comanda volumul de pe Libris

28. Baroana de Hannelore Cayre

Aflat la baza unuia dintre filmele în care Isabelle Huppert uimește datorită ipostezei inedite întruchipate, romanul Baroana, câștigător al European Crime Fiction Prize, îţi promite o lectură palpitantă. Hannelore Cayre îmbină suspansul unui thriller și comedia având accente satirice. Spune astfel povestea unei femei care face multe eforturi pentru a supravieţui economic și psihologic în timp ce-și crește singură două fiice și plătește costurile internării într-un azil al mamei bolnave. Lucrând ca traducătoare pentru Ministrerul de Justiţie, află un pont important. În loc să ajute la capturarea unor traficanţi, le deturnează transportul de substanţe interzise. Vrea astfel să intre în brașa lor. Decizia va duce la o înșirurire de situaţii periculoase, urmate de soluţii ingenioase.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

29. Soţia de la etaj de Rachel Hawkins

Soţia de la etaj este un thriller palpitant, cu personaje pline de secrete. Un astfel de personaj este și un văduv șarmant, dintr-un cartier bogat. În acest cartier, personajul principal feminin ajunge să le fure bijuteriile femeilor neatente. La un moment dat se intersectează cu acest bărbat și încep o frumoasă poveste de iubire. Însă fantoma fostei soţii încă mai bântuie. Fusese o femeie de succes, iar protagonista vrea să se ridice la nivelul ei. Speră că astfel va înlătura amintirea ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane de dragoste, de citit în noiembrie 2021

30. Când amintirile noastre vor veni să danseze de Virginie Grimaldi

Virginie Grimaldi este una dintre cele mai citite autoare din spaţiul francofon. În romanul Când amintirile noastre vor veni să danseze prezintă povestea emoţionantă a unui cuplu. Este o poveste care se derulează din prezent spre trecut, prin intermediul amintirilor intense. Visurile, dezamăgirile, conflictele și reapropierile alcătuiesc istoria unei vieţi comune.

31. 1877. Portretul unei iubiri desăvârșite de Marius Albert Neguţ

Pe fundalul Războiului de Indepedenţă se înfiripă o iubire cu parfum de epocă. Protagoniștii ei sunt domniţa Ileana de la Rucăr și roșiorul Mihai Anastasescu. Ileana făcea parte dintr-o familie de boieri, pentru care nimic nu era mai presus de reputaţia impecabilă a unei fiice. Onoarea ei este vegheată strict și de femeia aprigă ce juca rolul doicii.

1877. Portretul unei iubiri desăvârșite are atmosfera unui film de epocă inspirat de stilul romanelor de dragoste de altădată. Amănuntele istorice sunt privite și prin filtrul sentimental, securizant pentru ambele personaje prinse în tăvălugul vremurilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro

Cărţi despre niște personaje care vor să exploreze secrete de cuplu sau de familie

32. O soţie de poveste de Olga Grushin

Basmul Cenușăresei este reinterpretat printr-o poveste ce te poartă prin mai multe epoci. Ajunsă-n zilele noastre, Cenușăreasa își dă seama că viaţa alături de prinţ i-a adus multă tristeţe. Apelează la tot felul de trucuri pentru a-și salva căsnicia. La un moment dat, amintirile triste o copleșesc și începe să își dorească să scape de cel considerat bărbatul vieţii ei. Noile sale aventuri devin subiectul romanului O soţie de poveste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

33. Despărţirea noastră (Dinah Jefferies)

Malaezia anilor ’50 devine locul unde frumuseţea naturii și luptele pentru putere apropie paradisul de infern. Despărţirea noastră spune povestea unei femei care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu familia ei disparută fără urmă. Căutările îi dezvăluie niște secrete despre soţul acesteia.

Poţi comanda volumul de pe Libris

34. Ultimul mesaj de Laura Dave

O femeie primește un ultim mesaj de la soţul ei. Acesta i-a spus: Protejeaz-o! Se referea la fiica lui, avută cu fosta soţie care murise cu mulţi ani în urmă. Protagonista face orice pentru a-și apăra fiica vitregă, care, din păcate, o urăște. În paralel, va porni propria anchetă legată de secretele soţului ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Leave a reply