Bucharest International Experimental Film Festival 2021

0

Unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film dedicat cinematografiei de avangardă și apropierii sale de artă contemporană revine. Așadar, între 17 și 21 noiembrie 2021, vei putea vedea lungmentraje și filme scurte premiate, în cadrul noii ediţii a Bucharest International Experimental Film Festival. Proiecţiile vor avea loc la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Naţional de Artă al României (Sala Auditorium).

Lungmentraje captivante, venite direct de la Cannes, Veneţia și Berlinale, de văzut la Bucharest International Experimental Film Festival 2021

Anette (Leos Carax)

Ediţia din 2021 a Bucharest International Experimental Film Festival va fi deschisă de noul film al lui Leos Carax, premiat și la Cannes. Este vorba despre filmul hibrid Annette. Noul film al lui Leos Carax îi are pe Marion Cotillard și Adam Driver în rolurile principale.  

Days (Tsai Ming-liang)

Fanii cinematografiei asiatice vor putea vedea, în ultima seară a festivalului, un lungmetraj și un scurtmetraj al apreciatului regizor taiwanez Tsai Ming-liang. Regizorul este considerat un maestru din zona slow cinema. Acesta ne propune în filmele Days și The Night o explorare de o sensibilitate vizuală răvășitoare a intimităţii și a singuratăţii din metropolele Extremului Orient.

A Night of Knowing Nothing (Payal Kapadia)

Tot din Asia vine un alt film prezentat la Cannes, intitulat A Night of Knowing Nothing. Considerat un debut remarcabil, filmul semnat de Payal Kapadia redă straniu o poveste de iubire din mediul universitar indian. Povestea este reflectată prin scrisorile personajului central. În aceste scrisori sunt exprimate graniţele dintre vis, iluzii și realitate, dar și fluiditatea amintirilor.

The Tsugua Diaries (Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes)

Dacă visezi la o vară sub soarele Portugaliei, vei avea o surpriză: proiectarea filmlui The Tsugua Diaries. Regizat de Maureen Fazendeiro și de Miguel Gomes, filmul prezintă aventurile amoroase estivale dintr-un peisaj de vis. Protagoniștii sunt câţiva tineri ce se retrag la o fermă din Sintra. Energia degajată și melancolia se îmbină în candre poetice, transformând sala de cinema într-un răsfăţ vizual.

Scutmetraje inedite, premiate la marile festivaluri, aduse la Bucharest International Experimental Film Festival 2021

Ca-n fiecare ediţie, vei putea vedea și un calup de scurtmetraje premiate la marile festivaluri. Selecţia de anul acest include 5 scurtmetraje câștigătoare ale marelui premiu de la festivalurile de la Veneţia, Berlin și Locarno, dar si de la Oberhausen Film Festival și Rotterdam Film Festival.  De asemenea, vor fi proiectate, într-un alt calup special, scurtmetraje de avangardă prezente în secţiunea Forum Expanded al Berlinalei. Aceste scurtmetraje redau întâlnirea dintre cinematografie și artele contemporane hibride.

Secţiunea competiţională din cadrul Bucharest International Experimental Film Festival 2021

Tema ediţiei din 2021 a BIEFF este legată de întrebarea Ce însemnă să fii uman?. Așadar, cele 34 de scurtmetraje inovatoare intrate în competiţie vor propune o explorare a umanităţii în contextul marilor teme și probleme ale societăţii contemporane.

Scurtmetrajele din competiţia internaţională sunt asemenea unei călătorii în jurul lumii. Ele au fost realizate de regizori ce provin din 20 de ţări și grupate în 7 teme curatoriale. Acestea sunt: Undutiful Daughters, Interior(itie)s, Not Fully Human, Language is Power, Searching for Connections, Our Daily Work, The World Without Us.

Experimentele cinematografice autohtone

România a început să fie din ce în ce mai prezentă în lumea experimentelor vizuale. Astfel de experimente vor putea fi văzute în cadrul secţiunii competiţionale. 13 filme ale unor artiști autohtoni vor putea fi văzute alături de creaţiile grupului arădean kinema ikon. Acest grup avangardist a început să inoveze arta din România încă din anii ’70. Vei putea descoperi o selecţie din creaţia lor întinsă de-a lungul a jumatate de secol. De asemenea, vei avea parte și de un performance avangardist.

Juriul BIEFF 2021

Filmele din competiţie au fost selectate de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, împreună cu Flavia Dima, curator asociat. Juriul care va decide filmele câștigătoare este format din regizorul și artistul vizual Antoine Chapon (ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul unor instituții culturale faimoase precum ZKM|Karlsruhe din Germania, Centre Pompidou și Venice Architecture Biennale), Angelika Ramlow (membră a echipei Berlinale Forum Expanded și manager de proiect la Arsenal Distribution), curatorul  Mathieu Janssen (pre-selecționer pentru festivalul Vienna Shorts și director al secțiunilor competiționale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen).

Spectatorii vor putea să descopere filmele premiate la BIEFF 2021 si în cadrul unei proiecții speciale. Aceasta proiecţie va avea loc în seara de 21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19.00.

Bilete și abonamente

Preţul biletelor variază între 15 și 20 lei. Un abonament costă 80 lei. Biletele pot fi achiziţionate fie înaintea proiecţiei, la intrarea în sala de spectacol, fie online, de pe Eventbook. Acesta este site-ul oficial.

Te invit să descoperi și recenzia filmului The Human Voice, regizat de Pedro Almodovar.

Leave a reply