48 de carti noi de citit in sezonul toamna-iarna 2021-2022

0

Sezonul toamnă-iarnă se anunţă bogat în povești memorabile. Sunt povești despre secretele unor cupluri, despre călătoriile unor aventurieri, despre istoria recentă, despre femei care înfruntă această istorie. Nu lipsesc nici scrierile autobiografice. Va invit să descoperiţi 48 de cărţi noi de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022. Să aveţi poftă de citit!

Romane despre niște personaje care înfruntă istoria, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

1.Trenul spre Samarkand de Guzel Iahina

Una dintre cele mai apreciate scriitoare din spaţiul rus are o nouă carte. Admiratorii ei din România vor pune Trenul spre Samarkand pe lista cărţilor de neratat. Guzel Iahina abordează și în acest roman subiecte mai puţin cunoscute din istoria Estului. Unul dintre aceste subiecte este legat de călătoria unor copii orfani spre Asia Centrala. Trenul care îi poartă spre magnificul oraș Samarkand, aflat pe Drumul Mătăsii, este considerat noua arcă a lui Noe. Îi va salva de la înfometare. Însă mulţi copii din tren au rămas orfani tocmai din cauza măsurilor luate de bolșevicii deveniţi acum salvatorii lor. Printre aceștia este și Deev. El încă mai crede în binele promis de comuniști.

Trenul spre Samarkand este și o extraordinară galerie de tipologii umane ce formează mozaicul de la graniţa Rusiei cu Asia. Fiecare duce o poveste proprie, din care nu lipsesc marile iubiri, aventurile, speranţele.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

2. Spiritul focului de Wilbur Smith

India colonizată și lupta pentru putere dintre europenii ce râvnesc la comorile Asiei devine lumea unde încearcă să își găsească locul doi fraţi rămași orfani. Deși ei trăiesc în lumea coloniștilor privilegiaţi, ajung să cunoască adevăratele drame ale ţării de adopţie. Ambii vor avea un rol important în luptele pentru putere din India.

Romanul lui Wilbur Smith îmbină istoria cu suspansul asociat unui roman de aventuri. Spiritul focului te va ţine cu sufletul la gură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

3. Marele vestiar de Romain Gary

Marele vestiar este un roman care îţi promite o poveste cu multe răsturnări de situaţie. Totodată, este unul dintre cele mai bune scrise de Romain Gary. În centrul romanului se află un grup de adolescenţi adoptaţi de un bărbat implicat în afaceri pe piaţa neagră din Parisul anilor ’40.

Unul dintre personajele principale este fiul unui luptător din Rezistenţă ucis de naziști. Adolescentul ajunge să fie crescut de acest bărbat având un istoric tenebros. Când nu participă la escrocheriile bărbatului, adolescenţii visează să fugă în America. Vor să ducă și ei viaţa extravagantă și aventuroasă a gangsterilor din filmele în vogă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Omul timpului meu (Dalia Sofer)

După ce a impresionat prin romanul Septembrie în Shiraz, scriitoarea Dalia Sofer a revenit în atenţia publicului din România datorită unei povești la fel de puternice, inspirate de aceeași istorie recentă a Iranului.

În centrul romanului este un bărbat care își reanalizează opţiunile în timpul unei călătorii din Teheran în New York. De meserie interogator, acesta începe să fie bântuit de remușcări atunci când se întâlnește cu niște rude fugite din Iran în Statele Unite. Omul timpului meu este un roman despre forţa amintirilor, despre puternicul devotament din interiorul unei familii și mai ales despre conflictele interioare ale celor dornici de a supravieţui sub un regim totalitar.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

5. Voi merge pe urmele pașilor tăi de Care Santos

Care Santos revine cu o nouă carte. Voi merge pe urmele pașilor tăi este continuarea întâmplărilor din romanul Tot binele și tot răul. După ce își salvează fiul și căsnicia afectată de o escapadă amoroasă, Reina are parte de alte evenimente intense. Aceste evenimente sunt declanșate de scrisoarea unui anonim. Străinul anonim îi oferă indicii despre moartea tatălui ei. Se pare că acesta nu s-a sinucis. El a fost ucis după instaurarea dictaturii lui Franco. Pentru a descoperi adevărul, Reina pleacă pe urmele tatălui său, ajungând într-un sat izolat din Pirinei.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

6. Întoarcerea din război de Erich Maria Remarque

Romanul Pe frontul de vest nimic nou l-a făcut celebru pe autorul Erich Maria Remarque. Continuarea întâmplărilor din acest roman-cult este prezentată în romanul Întoarcerea din război. Dezamăgirile personajelor întoarse de pe front, schimbările sociale, vinovăţiile, secretele sau remușcările mascate oferă o cheie importantă de înţelegere a motivelor care au dus la ascensiunea extremismului în Europa interbelică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi interesante despre călătorii și rezilienţă, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

7. Sub punte de Sophie Hardcastle

Sub punte este un romanintens,palpitant, despre aventurile de peste mări și ţări ale unei femei care vrea să își vindece rănile provocate de o traumă. Sydney, Marea Coralilor, Londra și Antarctica sunt punctele principale de pe harta rătăcirilor sale. În timpul călătoriei va întâlni oameni care îi vor schimba perspectiva asupra trecutului încărcat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

8. O croazieră de la Viena la Constantinopol de Constantin Ardeleanu

Călătorii pasionaţi de istorie vor citi și volumul O croazieră de la Viena la Constantinopol. Paginile cărţii analizează modul în care societatea a receptat schimbările fără precedente din perioada avântului tehnologic. Secolul al XIX-lea a marcat începutul unor reflecţii îndelungate despre legătura dintre conștiinţa și efectele sociale asociate dezvoltării tehnologice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

9. Ereditate de Miguel Bonnefoy

Ereditate este romanul care te va face să descoperi un scriitor talentat. Rădăcinile sale sunt în Venezuela, dar scrie în franceză. Miguel Bonnefoy spune povestea unei familii care pleacă din Franţa pentru a prospera în Chile. Iubirile, trădările și conflictele dintre generaţii reflectă și marile schimbări sociale. Fiind o poveste din America Latină, vei descoperi și pagini pline de farmecul realismului magic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

10. Această splendidă mare pestriţă (David Biro)

Această splendită mare pestriţă este povestea unui copil dintr-un sătuc aflat în nordul Italiei. Personajul trebuie să călătorească tocmai în America pentru a-și întâlni salvatorul – un rabin care își pune la îndoială propria credinţă.

Cum îl poate ajuta rabinul? Donându-i măduvă osoasă, deoarece copilul italian suferă de leucemie. Între copil și rabin există o legătură taincă, descoperită de asistenta medicală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

11. Ţinutul nomazilor de Jessica Bruder

Sigur ai auzit de premiatul film Nomadland, al regizoarei Chloe Zhao. Filmul a fost inspirat de cartea Ţinutul nomazilor, scrisă de Jessica Bruder. Autoarea a călătorit alături de personajele sale prin toată America. Reușește astfel să ne spună povestea unor oameni vulnerabili, care și-au mutat viaţa într-o rulotă. Ajungând la vârsta la care un loc de muncă se găsește mai greu, ei devin forţa de lucru ieftină pentru companiile prospere care oferă și joburi sezoniere.

Ţinutul nomazilor este o lume unde tristeţea se transformă în lecţii despre solidaritate și prietenie. Frumuseţea peisajelor pe fundalul cărora se derulează poveștile aduce un licăr de speranţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane despre femei care înving drame, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

12. Femei și sare de Gabriela Garcia

Cuba și femeile sale puternice devin personajele fascinante ale romanului Femei și sare. Gabriela Garcia relatează o poveste care se întinde de-a lungul mai multor generaţii. Începe în secolul al XIX-lea, cu prima femeie cubaneză angajată într-o fabrică de trabucuri. Este o femeie care își depășește condiţia. Nu numai că ajunge să-și câștige independenţa financiară, dar merge și la școală pentru a se alfabetiza. Învinge astfel prejudecăţile unei societăţi conservatoare. Stră-strănepoata îi va afla secretele pentru a-și înţelege propria mamă, la rândul ei plină de secrete.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

13. Lebedele sălbatice. Trei fiice ale Chinei de Jung Chang

Dacă îţi plac romanele în care istoria unei ţări este reflectată de poveștile transgeneraţionale spuse de femei, te va atrage și cartea Lebedele sălbatice. Romanul derulează istoriile de viaţă a trei femei care devin martorele unei Chine mereu în schimbare. Poveștile acestor personaje feminine reflectă evenimentele din China secolului XX.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

14. Insula de la răsărit de Jenny Ashcroft

Exoticul și cameleonicul Singapore va deveni fundalul unor povești încărcate de secrete și de rivalităţi. Personajele centrale sunt niște gemene criticate din cauza proastei reputaţii a mamei lor și un bărbat șarmant. Povestea gemenelor va fi redescoperită peste decenii de fiica uneia dintre ele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

15. Parcul pentru câini de Sofi Oksanen

O femeie seducătoare urmărește, pe ascuns, plimbările unei familii într-un parc din Helsinki. Este legată de această familie printr-un secret. Dezvăluirea treptată a secretului este legat de trecutul femeii misterioase. Cândva locuise în Ucraina și, pentru a scăpa de sărăcie, a lucrat pentru o clinică destinată unui tratament controversat de combatere a infertilităţii.

Parcul pentru câini este un roman în care Sofi Oksanen îmbină elementele unui thriller și istoria Estului postsovietic. Vei citi un roman tulburător, care te va ţine cu sufletul la gură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane fascinante despre cuplu, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

16. Fericirea conjugală de Tahar Ben Jelloun

Unul dintre cei mai buni povestitori ai timpului nostru a impresionat și prin romanul Fericirea conjugală. În romanul lui Tahar Ben Jelloun vei citi două versiuni diferite asupra aceleiași căsnicii ajunse într-un impas. Prima versiune îi aparţine unui pictor de succes, aventurier și admirat de femei. Versiunea lui este scrisă într-un jurnal secret ce devine alinarea lui după ce sănătatea îi este afectată de un atac cerebral. A doua versiune îi aparţine soţiei. Ea se simte nedreptăţită și indignată în urma confesiunilor făcute de artistul mult prea libertin ce i-a fost soţ. Confesiunea feminină începe după ce este descoperit jurnalul secret al pictorului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

17. Monogamie de Sue Miller

Tot despre perspectivele diferite din interiorul unui cuplu este vorba și în romanul Monogamie. Romanul spune povestea unei văduve care descoperă niște secrete nebănuite despre soţul considerat marea ei iubire. Aceste secrete îi vor da peste cap toate certitudinile referitoare la mariajul perfect și la sentimentele partenerului ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

18. Viaţa de apoi a poetului de Andrei Crăciun

Douăzeci de femei povestesc despre același bărbat, considerat marea lor iubire. Îl cheamă Alexandru și a fost călător, jurnalist, poet și profesor. Însă, mai presus de toate, a fost un bărbat plin de secrete. Fiecare femeie va deforma și va reface portretul sau. Amintirile fostelor iubite devin paginile romanului Viaţa de apoi a poetului. Te va atrage cu forţa asociată romanelor despre marile iubiri care lasă amintiri de nesters, dublate de întrebări profunde.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

19. Bărbatul sentimental de Javier Marias

Triunghiul amoros, misterele și frumuseţea orașelor istorice se întâlnesc în romanul Bărbatul sentimental. De data aceasta, Javier Marias te îndeamnă să începi o călătorie de la Paris la Madrid pentru a descoperi niște povești memorabile. Sunt poveștile unui cuplu și ale unui străin care ajunge să schimbe acest cuplu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane despre lumea lui Coco Chanel și a lui Dior

20. Mademoiselle Coco și parfumul iubirii de Michelle Marly

Călătoria la Veneţia și zilele de căutare dinaintea apariţiei unuia dintre cele mai dorite parfumuri devin subiectul unui roman având calităţile unui film de epocă despre femei emancipate. Mademoiselle Coco și parfumul iubirii ne propune o călătorie în perioada interbelică. Ne invită să ne-o imaginăm pe Coco Chanel în timp ce alege ingredientele pentru celebrul său parfum. În paralel, aceasta își va rememora marile iubiri, dar și primele dezamăgiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

21. Modelul din Paris de Alexandra Joel

Pasionaţii de istoria modei vor trece pe listă și romanul Modelul din Paris. Vor descoperi o lume unde luxul, creativitatea artiștilor din avangardă, Parisul și intrigile sunt năucitoare. În această lume ajunge și o tânără devenită unul dintre cele mai apreciate modele care defilează pentru casa Dior. Ajunsă-n efervescentul Paris, ea va întâlni personalităţi marcante precum Pablo Picasso, Julia Child sau presedintele Kennedy. Însa cel ce va ajunge la inima ei este un bărbat șarmant, dar enigmatic. Trecutul sau este un păienjeniș de minciuni, în care ea va fi prinsă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane cu povești greu de uitat

22. Viaţa asta îţi aparţine de Tatiana de Rosnay

Viaţa asta îţi aparţine este o poveste emoţionantă despre forţa prieteniei. Cele două personaje centrale din romanul Tatianei de Rosnay vin din lumi diferite.Unul este fiul adolescent al unei familii înstărite, celălalt este o femeie rămasă fără adăpost. Deși dramele lor nu se pot compara, ambii au în comun drama însingurării. Împreună vor învăţa cum să înfrunte niște drame din trecut.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

23. Goana nebună a lumii de Colum McCann

Goana nebună a lumii este un portret polifonic al orașului New York. Vei descoperi metropola din perspectiva unor personaje aparţinând unor lumi diferite. Un acrobat ce vrea să sfideze teama de înălţime, niște mame care își plâng fii căzuţi în Vietman și o femeie vulnerabilă îţi vor arăta o lume babilonică, deopotrivă copleșitoare și fascinantă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

24. Prietena mea Natalia de Laura Lindstedt

Prietena mea Natalia explorează feminitatea incandescentă așa cum o facea și Anais Nin. Scris de una dintre cele mai importante scriitoare finlandeze, romanul îmbină erotismul cu pasiunea pentru artă. Această pasiune pentru artă îi unește pe Natalia, o tânără care vrea să își rezolve problemele de cuplu, și pe terapeutul ei, un psihanalist erudit. Romanul Laurei Lindstedt abundă în dialoguri neconvenţionale despre capodopere.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

25. Toate păcatele noastre de Mihail Victus

Toate păcatele noastre este un roman bazat pe o poveste intensă. Mihail Victus îmbină temele tabu cu psihologia traumei pentru a denunţa ipocrizia colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

26. Translucid de Ligia Pârvulescu

Translucid este debutul în proză al poetei Ligia Pârvulescu.Dacă vrei să explorezi literatura română contemporană, poţi trece și acest roman pe listă. Îţi promite o lectură acaparantă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi despre autoanaliză în mijlocul unor peisaje uimitoare

27. Iernile sufletului de Katherine May

Iernile sufletului este o carte despre legătura unei femei cu natura. De la natură, aceasta învaţă lecţia regenerării. Îmbinând mitologia, istoria literaturii și amintirile personale, Katherine May scrie despre depășirea marilor temeri și despre forţa interioară.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

28. U de la uliu de Helen Macdonald

Tot despre vindecare în mijlocul naturii este vorba și în cartea U de la uliu. Pentru a trece peste trauma provocată de moartea tatălui ei, naratoarea călătorește in lumea păsărilor. Se va apropia de o pasăre de pradă. Legătura omului cu natura devine pentru ea o reflecţie despre vindecarea la care se ajunge după înţelegerea unei lumi sălbatice, guvernate de fiinţe aparent ostile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi precum niște discuţii acaparante, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

29. Conversaţie la Catedrala de Mario Vargas Llosa

Catedrala este numele unui bar mizer din Lima anilor ’60. Aici se întâlnesc doi prieteni din medii opuse. Cei doi încep să rememoreze momente importante din trecutul personal, dar și al ţării natale. În Conversaţie la Catedrala, scriitorul Mario Vargas Llosa reușește să redea unul dintre cele mai importante portrete nu doar ale ţării sale, Peru, cât și ale Americii Latine prinse în tumultul schimbărilor din anii ’60.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

30. Testamente trădate de Milan Kundera

Testamente trădate reflectă analizele lui Milan Kundera asupra artei, mai ales asupra muzicii și a literaturii. Milan Kundera pune întrebări legate de modul în care operele unor mari artiști ajung să fie receptate și reinterpretate, aceste reinterpretări îndepărtându-se de mesajul iniţial. De asemenea, lansează întrebări despre modul în care informaţiile referitoare la biografia unui artist ajung să influenţeze sensurile date operei sale.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane stranii, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

31. Poliţia Memoriei de Yoko Ogawa

Yoko Ogawa este una dintre autoarele japoneze care au reușit să își câștige foarte mulţi admiratori în spaţiul occidental. Cititorii săi din România se vor putea bucura de romanul îndrăzneţ Poliţia Memoriei. Nominalizat la mari premii literare și ales pentru a fi ecranizat de Amazon Studio, romanul este o distopie. Acţiunea se petrece pe o insulă pustie. Locuitorii acestei insule încep să fie terorizaţi de niște instituţii care vor să îi adâncească într-o amnezie colectivă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

32. Viscolul de Vladimir Sorokin

Vladimir Sorokin este unul dintre cei mai citiţi autori contemporani din Rusia.Îmbină ingenios absurdul, halucinantul, satira și accentele distopice. Romanul Viscolul este una dintre cărţile sale reprezentative. Vei citi despre călătoria bizară a lui Kozma printr-un ţinut stăpânit de iarnă. Periplul său este demn de un film experimental suprarealist.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Clasici apreciaţi de fiecare generaţie

33. Amintiri din copilărie. Povești. Povestiri de Ion Creangă

Proza lui Ion Creangă va bucura fiecare generaţie prin umorul și prin frumuseţea unor cuvinte vibrante. Imaginea copilăriei din prozele sale reflectă creativitatea, soluţiile ingenioase, isteţimea copilului și dorinţa de a-și găsi propriul drum în lumea adulţilor și de a-și (re)negocia graniţele.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

34. Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl de Adalbert von Chamisso

Adalbert von Chamisso a fost un scriitor plin de originalitate și un om de știinţă vizionar, pasionat de botanică. Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl devine strania relatare despre un om care și-a vandut umbra Diavolului. Când își da seama că pierde și iubirea femeii adorate, va încerca să își recupereze umbra.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

35. Cazacii. Doi husari de Lev Tolstoi

Cazacii și Doi husari sunt două dintre cele mai iubite opere ale lui Tolstoi. Ambele descriu o Rusie a nobililor idealiști, care aleg să lase confortul pentru aventurile în ţinuturile îndepărtate ale imperiului ţarist. Iubirile, iluziile și deciziile acestora sunt mereu actuale, indiferent de epocă. Nu întâmplător scrierile marelui clasic atrag fiecare generaţie de cititori.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi fascinante de non-ficţiune

36. O scurtă istorie a minţii de William H. Calvin

O scurtă istorie a minţii este o introducere fascinantă în lumea neurobiologiei. Vei citi despre modul în care a evoluat mintea, despre cum s-au dezvoltat legăturile neuronale, de la primate la fiinţele umane sofisticate din zilele noastre.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

37. Două lecţii despre Infernul lui Dante de Galileo Galilei

Unul dintre cei mai fideli cititori ai lui Dante a fost vizionarul Galileo Galilei. Modul în care Dante și-a imaginat lumea a produs multe revelaţii despre spaţiul cosmic, de care Galileo Galilei a fost atat de atras. Aceste revelaţii și alte întrebări ale omului de știinţă fascinat de literatură au fost lăsate moștenire și republicate în volumul Două lecţii despre Infernul lui Dante.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi de proză scurtă

38. Haide, zboară odată de Etgar Keret

Etgar Keret este unul dintre cei mai buni autori de proză scurtă din literatura contemporană. Noul său volum tradus în limba română, Haide, zboară odată, include povești care te vor ţine cu sufletul la gură. Lectura îţi va activa toată gama de trăiri afective. Cartea include povestiri despre cupluri, familie, singurătate, prietenie, supravieţuire psihologică.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

39. Staţii de Ramona Gabăr

Staţii include unsprezece povestiri ale caror personaje trăiesc evenimente memorabile în tren, autobuz sau tramvai. Vei călători alături de personaje în Ucraina, Turcia, România sau Cehia. Poveștile relatează povești despre dragoste, prietenie și legăturile din familie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Thrillere foarte bune, de citit în sezonul toamnă-iarnă 2021-2022

40. Haosul din urma ta de Carlos Montero

Vrei să citești un thriller plin de enigme și răsturnari de situaţie? Dacă răspunsul este afirmativ, poţi trece pe listă și romanul Haosul din urma ta. Romanul lui Carlos Montero a stat la baza unui succes marca Netflix.

În centrul romanului se află o profesoară care începe să investigheze moartea suspectă a predecesoarei sale, despre care se spune că fost victima unei hărţuiri. Iţele anchetei personale se complică din momentul în care anumite indicii duc nu doar spre secrete școlii din zona idilică a Spaniei, ci și spre soţul protagonistei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

41. Bestiarro (Dan Perșa)

Într-un mare oraș de la malul mării, o frumoasă adolescentă dispare. Este fiica unui preot respectat. Ancheta se complică din momentul în care se află despre legătura ei cu fiul primarului.

Bestiarro este un roman despre slăbiciunile omenești, despre corupţie, dar și despre oamenii care se încăpăţânează să fie de partea binelui. Totodată, este considerat o satiră bine ancorată în societatea autohtonă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

42. Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări de Igor Bergler

Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări este un roman ce îmbină fiorii unui thriller cu amănuntele istorice reinterpretate. Secretele Renașterii, intrigile din jurul Vaticanului și comploturile alcătuiesc o naraţiune labirintică, plină de suspans.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane ce îmbină umorul cu drama

43. Eu sunt Suveran de Nicola Barker

Eu sunt Suveran este un roman aparte despre întâlnirea unor personaje stranii. Acestea se intersectează în urma vânzării unui apartament. Apartamentul îi aparţine unui bărbat considerat inadaptat. Acesta este pasionat de confecţionarea ursuleţilor de pluș. Agenta imobiliară va încerca să îl controleze în timpul vizionării apartamentului, astfel încât el să nu se facă de râs în faţa a două cliente importante – o mamă și o fiică având o legătură complicată. Nicola Barker impresionează prin îmbinarea dintre umor și originalitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

44. Omul cu marioneta de Jostein Gaarder

Devenit faimos datorită cărţii Lumea Sofiei, scriitorul Jostein Gaarder vrea să ne încânte spunându-ne o altă poveste emoţionantă. Omul cu marioneta este un roman despre un bărbat pasionat de limbile indo-europene. Considerat un singuratic, acesta ajunge să se redescopere emoţional după o întâlnire neașteptată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Amintiri, confesiuni, scrisori

45. Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929

Cei pasionaţi de istorie nu pot rata confesiunile Reginei Maria. Volumul Însemnări zilnice este un document preţios. Te ajută să înţelegi mașinaţiunile politice interbelice, ritualurile de la Curte, îndatoririle unei suverane și modul în care această regină curajoasă, nonconformistă, găsește echilibrul între libertatea personală și îndatoririle impuse de eticheta rigidă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

46. Viaţa mea de Charles Chaplin

Charles Chaplin a trăit o viaţă demnă de un roman, într-o epocă memorabilă pentru cinematografie. A fost înconjurat de oameni la fel de captivanţi și a înfruntat evenimente istorice tumultuoase. În autobiografia intitulată Viaţa mea îţi povestește despre sursele de inspiraţie, despre trecerea de la copilăria plină de lipsuri la viaţă de celebritate și despre femeile care i-au oferit surse de inspiraţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

47. Mozart. Scrisori

Scrisorile marelui compozitor Mozart sunt pline de culoare și dezinvoltură. Vei avea în faţă o imagine diferită a compozitorului. Acesta nu își reţine nici o emoţie atunci când se destăinuie în scris.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Comorile din natură

48. Ierburi uitate (Mona Petre)

Dacă unul dintre parfumurile tale preferate include mirosul plantelor folosite pentru gătit, s-ar putea să îţi aloci timp și pentru lectura cărţii Ierburi uitate. Vei redescoperi bucătăria autohtonă din perspectiva bogăţiei din natură. Mona Petre te va invita într-o călătorie spre arheologia culinară. Poveștile plantelor și istoria culinară se îmbină în paginile ce oferă informaţii inedite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invit să descoperi și articolul despre cartea Black Vodka.

Leave a reply