Eldorado – Cealalta perspectiva
Eldorado ar putea deveni scenariul transformat într-un nou film regizat de Matteo Garrone. Un film care să lărgească perspectiva expusă într-una dintre cele mai emoţionante pelicule realizate în ultimii ani – Io Capitano. Scris cu aproape două decenii înaintea filmului distins cu Leul de Argint la Veneţia în 2023, romanul semnat de Laurent Gaude deschide o ușă către lumea celor ce salvează migranţii fugiţi din calea foametei și a războiului sperând să găsească bunăstarea pe malurile mai prospere ale Mediteranei.
Un astfel de salvator este și căpitanul Salvatore Piracci din Catania. El conduce una dintre navele pazei de coastă. Patrulează noapte de noapte. În timpul navigării, îi este dat să vadă chipurile disperării, dar și ale recunoștinţei.
Fisurile îndoielii
Când și-a început cariera în slujba ţării, lui Salvatore i s-a spus că trebuie să apere zidurile cetăţii. Şi-a făcut datoria. Şi faţă de semenii abandonaţi în larg de cei pe care îi plătiseră cu sume exorbitante pentru a-i duce în Europa, dar și faţă de cei ce l-au angajat…până în ziua în care începe să își pună întrebări despre datoria sa faţă de ţară, despre umanitate, etică.
Îndoiala ce apare în mintea lui Salvatore cu privire la modul în care percepea propria datorie faţă de oameni apare când întâlnește doi migranţi: o femeie prinsă în conflictele din Orientul Mijlociu și un tânăr ce îi cere să îl ascundă în cabina sa. Femeia nu îi cere adăpost. Ea reușește să își continuie viaţa odată ajunsă în Catania. Femeia misterioasă îi cere lui Salvatore un alt tip de ajutor.
Apariţia personajului feminin îi dă romanului tensiunea unui thriller. Femeia de care Salvatore este fascinat îi cere un pistol. Vrea să se razbune pe bărbatul lacom despre care ea spune că i-a distrus viaţa.
Viaţă bifurcată
Intersectarea cu poveștile unor oameni ajunși pe coastele Italiei bifurcă viaţa lui Salvatore. Iar firul narativ reflectă această bifurcaţie. De fapt, Salvatore ajunge să trăiască între vieţi. Viaţa de căpitan respectat, bazată pe certitudini, și viaţa celui marcat de îndoieli.
Certitudinile încep să îl abandoneze. Simte că pierde direcţia, până când ia decizia de a pleca și el din propria ţară. Vrea să traverseze la rândul său Mediterana după o discuţie avută cu un bărbat apărut de nicăieri. Barbatul enigmatic avea replicile unui înţelept atemporal. După ce îl ascultă, Salvatore nu își mai poate continua viaţa așa cum o trăise până atunci.
În paralel cu existenţa lui Salvatore se derulează povestea unui tânăr din Sudan. Acesta vrea să ajungă în Europa. Traversează deșertul, străbate Libia, Algeria și Marocul, de unde speră să ajungă în Spania. Periplul său marcat de pericole, de realism magic și de solidaritate amintește de traseul tumultuos al eroului din Io Capitano. Lipsesc doar acele detalii dure, expuse de Matteo Garrone ca-ntr-un thriller sud-american.
O lectură intensă
Microromanul Eldorado devine o lectură intensă, ce lasă urme în memorie. Dramele migranţilor sunt expuse imersiv, solicitant. Le sunt descrise atât de bine trăirile, încât ai impresia că te afli și tu pe ambarcaţiunea ce traversează Mediterana. În ciuda acestei tristeţi sfâșietoare, nu vei lăsa cartea din mână.
Laurent Gaude este cunoscut și datorită calităţii sale de povestitor abil. Apelează la mit, la atemporal, dar mai ales la acea alternanţă între disperare și speranţă. Plutești pe mările impredictibile ale poveștii sale, între acalmie și furtună. Între infern și ţărmul compasiunii apărute când te aștepţi mai puţin. Descoperi astfel un roman în care frumuseţea nu este alungată de lispa de speranţă. De tristeţea care începe să strige din străfundurile unei vieţi nedrepte.
Lectura acestui roman seamănă cu niște braţe tandre întinse peste niște personaje fragile. Acele braţe care pot salva în ultima clipă. Oricând salvatorul și naufragiatul își pot schimba rolurile între ei. Unul caută un ţărm unde să înceapă o nouă viaţă. Celălalt vrea să plece în căutarea sensului vieţii. Acel sens în absenţa căruia nu mai poate simţi privilegiile date de nașterea într-o ţară sigură.
Poţi găsi romanul la librăria franceză Kyralina.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Cheia din Smirna – Drumul spre amintiri vechi de secole
8 noiembrie 2024Tacerea Seherezadei – Povesti din Smirna cosmopolita
7 noiembrie 2024Anora – Farmecul invinge privirea libidinoasa
29 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
La rivale – Maria Callas prin lentila invidiei
10 ianuarie 2024 -
Cel mai mic zoo din lume – Acrobatiile imaginatiei
7 aprilie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Intoarcerea acasa – Crima, secretele de familie si pitorescul Australiei
18 octombrie 2023 -
France – Un personaj plin de magnetism
31 mai 2022