Festivalul Filmului Francez 2024

0

Unele dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an se pot vedea și la Festivalul Filmului Francez 2024, între 21 și 31 martie. Festivalul se va desfășura în mai multe orașe. Acestea sunt: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Braila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș. Filmele selectate au fost deja aplaudate la festivalurile de la Cannes, Veneţia, Berlin sau Locarno. Proiecţiile din București vor avea loc la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez). Trailerul festivalului poate fi văzut aici.

Ce filme vei descoperi la Festivalul Filmului Francez 2024

Tema festivalului de anul acesta este Vertige. Tema este legată de perspectiva artei cinematografice în explorarea unei lumi incerte, în continuă schimbare. Vei putea vedea thrillere, filme despre cupluri, despre legăturile familiale, despre problemele sociale, precum și filme ce pun accentul pe experimentul cinematografic.

Competiţia tinerelor talente

An de an, festivalul te invită să descoperi noua generaţie de cineaști din spaţiul francofon. La ediţia din 2024 poţi vedea filmele Ama Gloria (trailer), Paula (trailer) și Nimic de pierdut/Rien a perdre (trailer) ce abordează legătura dintre copii și adulţii de care sunt atașaţi, dar și filmul Câine rău/Chien de la case (trailer) despre maturizare și marginalizare în contextul unui triunghi amoros.

Din secţiunea dedicată noilor cinești nu lipsesc nici scurtmetrajele. Această secţiune include cinci filme scurte, ce reflectă subiecte precum depășirea anxietăţii, secretele trecutului, maturizarea și nevoia de apropiere.

Secţiunea Panorama

Filmele ce au făcut turul marilor festivaluri îţi sunt prezentate și în secţiunea Panorama. Unul dintre cele mai așteptate filme vine de la Festivalul de la Veneţia. Este vorba despre Bestia/La Bete (recenzie). Filmul prezintă o poveste despre dragoste, pierdere și memoria afectivă ce străbate secolele până în era tehnologiei avansate și în care Lea Seydoux face unul dintre cele mai sensibile roluri ale sale.

Tot în această secţiune vei putea vedea filmul Regnul animal/Le Regne animal (trailer). Scenariul plasează spectaculos relaţia tată-fiu într-o parabolă ce frizează suprarealismul.

În secţiunea Panorama a fost inclus și filmul ce deschide festivalul, Un an dificil/Une annee difficile (trailer). Este o comedie despre niște tineri ce aleg să se infiltreze în interiorul unei organizaţii ecologiste sperând că vor scăpa de falimentul personal.

Problemele sociale și politice, dar și cele privind sănătatea psihică sunt abordate în filmele Cartea cu soluţii/Le livre des solutions (trailer), Procesul Goldman (trailer) și Yannick (trailer), despre un tânăr ce întrerupe un spectacol pentru a oferi propria versiune.

Pentru cei ce preferă filmele ce explorează relaţiile de cuplu, organizatorii au selectat niște povești pline de sensibilitate. Filmele alese abordează teme precum infidelitatea, pierderea, asumarea identităţii.

Aceste filme sunt: Cronica unei relaţii efemere/Chronique d’une liaison passagere (trailer), despre legătura dintre o mamă singură și un bărbat căsătorit, Timpul iubirii/Le temps d’aimer (trailer), despre un triunghi amoros din Franţa postbelică, Extrasezon/Hors-saison (trailer), despre regăsirea unor foști iubiţi, pe fundalul unei zone pitorești de pe malul mării, din vestul Franţei, și Așa e iubirea/Simple comme Sylvain (trailer), despre legătura extraconjugală dintre o profesoară de filozofie și un tâmplar.

Secţiunea Mouvais Genres

Cea mai îndrăzneaţă secţiune este Mouvais Genres. Vei descoperi șase abordări spectaculoase ce experimentează la graniţa dintre stiluri. Spectacolul vizual se îmbină cu elemente de fantasy, SF, horror și film noir. Vedeta secţiunii este filmul Conann (trailer), o bijuterie al genului horror, prezentat la Cannes 2023. Filmul spune povestea unei tinere care trece dintr-un secol în altul. Străbate epoci marcate de violenţa extremă, fiind condamnată la moarte, la finalul fiecărei vieţi. Speră că se poate elibera de ciclul violenţei și al unei morţi anunţate. La finalul proiecţiei va fi o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de regizorul Bertrand Mandico.

La graniţa dintre realitate și fantastic sunt plasate filmul de animaţie Mars Express (trailer) și filmul Să moară Vincent!/Vincent doit mourir (trailer). Problemele sociale sunt abordate în filmele pline de adrenalină: Fiii lui Ramses/Goutte d’Or (trailer), despre un bărbat inzestrat cu puteri supranaturale ce se implică în războiul dintre bandele de cartier, Bandiţii din Bois du Temple/La gang des Bois du Temple (trailer), despre un fost soldat care află despre planul găștii de cartier de a jefui un prinţ extrem de bogat și Salem (trailer) despre iubirea interzisă dintre tinerii ce aparţin unor găști rivale.

Dacă vrei să mergi la film alături de copii, poţi alege Nina (trailer), Sirocco (trailer) și Whale Nation (trailer).

Mai multe despre filme și program poţi afla accesând site-ul oficial. Biletele se pot cumpăra și online, de pe Eventbook.

Leave a reply