30 de carti pline de povesti memorabile, de citit in decembrie 2021
Ultima lună din 2021 aduce multe cărţi pline de istorii de viaţă care să te invite să explorezi lumea largă. Vei cunoaște personaje care te vor inspira, din Coreea, Maroc, New Yorkul interbelic, Amazonia, Istanbul sau Barcelona. Unele au vieţi intense precum un thriller, altele par desprinse dintr-un film de epocă. Îţi recomand 30 de cărţi pline de povești memorabile, de citit în decembrie 2021.
Cărţi memorabile scrise de poete contemporane din România
1. Cartea plantelor și animalelor de Simona Popescu
Poeta Simona Popescu revine. După 15 ani de așteptare, admiratorii săi pot citi noi versuri. În Cartea plantelor și animalelor explorează teme precum: feminitatea, prietenia, vulnerabilitatea, depresia, pasiunea pentru artă și căutarea de sine. Așadar, nicio temă actuală nu îi este străină Simonei Popescu.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
2. Cronica Akasha de Stefania Mihalache
Cronica Akasha este o explorare a pierderii și a trecerii peste durerea emoţională. O fiică redă metaforic întrebările ce apar după ce își pierde tatăl. Ce rămâne în urma unei existenţe? Cum se transformă amintirile și conștiinţa după o pierdere? Sunt câteva întrebări ce te ghidează prin lumea unei recuperări oglindite de Ştefania Mihalache.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
3. Gravitaţie de Svetlana Cârstean
Gravitaţie este o altă plonjare un sinele adânc prin intermediul poeziei. Svetlana Cârstean te invită să o însoţești în această adâncire.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
4. Floarea de menghină de Svetlana Cârstean
Floarea de menghină este un volum care te face să îţi pui întrebări despre libertate și limite. Svetlana Cârstean descrie modul în care percepem constrângerile și cum le gestionăm. Folosind poezia, redă o confesiune menită să provoace altele în rândul cititorilor.
Romane pline de povești memorabile pentru cei pasionaţi de muzică
5. Greutatea unui pian de Chris Cander
Greutatea unui pian este o intersecţie de povești de viaţă intense, al căror martor mut este un instrument muzical. Unul dintr-un lemn aparte, găsit în pădurile din Transilvania. Poveștile care gravitează în jurul pianului ascund iubiri imposibile, secrete, amintiri negate și perpetue căutări identitare. Le vei descoperi citind romanul lui Chris Cander.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
6. Confiteor de Jaume Cabre
Tot un instrument muzical devine martorul istoriei și în romanul Confiteor. Vioara îi povestește răbdător personajului central însingurat despre istoria Europei. Acest personaj călătorește din perioada inchizitorilor până în anii marilor conflicte din secolul XX. Confiteor va fi și pe gustul celor pasionaţi de obiecte vechi. Unul dintre personaje vine chiar din lumea anticarilor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi autobiografice
7. Imagini de album de Martha Bibescu
Martha Bibescu a fost o mare călătoare, având o existenţă plină care s-a intersectat cu multe personalităţi captivante. Despre unele și-a amintit scriind unele dintre cele mai frumoase pagini despre viaţa din secolul trecut. Îi vei descoperi lumea citind și volumul Imagini de album.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
8. Demonul amiezii de Andrew Solomon
Demonul amiezii este considerată una dintre cele mai bune analize ale depresiei, fiind scrisă chiar de un om care a trecut prin această suferinţă. Psihologul și scriitorul Andrew Solomon analizează multiplele faţete ale depresiei din perspectivă clinică, socială, culturală. Scrie cu multă empatie și curaj despre niște episoade copleșitoare, lăsând și un licăr de speranţă.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi memorabile de proză scurtă, de citit în decembrie 2021
9. Moartea la Veneţia. Povestiri I (1893-1912) de Thomas Mann
Povestirile scrise de Thomas Mann rămân în topul preferatelor. Fiecare generaţie le descoperă și le interpretează în felul ei. Piesa centrală din acest volum de proză scurtă este Moartea la Veneţia, ce a stat la baza unuia dintre cele mai frumoase filme realizate vreodată, semnat de Luchino Visconti.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
10. Cea mai mică femeie din lume. Proză scurtă (1940-1964) de Clarice Lispector
Clarice Lispector este una dintre cele mai apreciate voci literare sud-americane.Datorită ei, Brazilia a intrat în galeria ţărilor ce au dat unii dintre cei mai buni autori de proză scurtă și de romane suprarealiste. La Humanitas Fiction apar cele două volume ce reunesc toate prozele scurte ce poartă semnătura lui Clarice Lispector. Primul se numește Cea mai mică femeie din lume, tradus de Anca Milu-Vaidesegan. Vei descoperi astfel miniaturile unei scriitoare având un stil hipnotic, plin de matafore.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
11. Iubita fiului meu de Jung Mi‑Kyung
Dacă îţi plac scriitorii coreeni și prozele scurte poţi alege și volumul Iubita fiului meu. Povestirile scrise de Jung Mi‑Kyung redau un portret al societăţii sud-coreene actuale, oglindit în sperantele, visurile, dezamăgirile și trăirile personajelor.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
12. Oameni în trening de Robert Şerban
Oameni în trening este debutul în proză scurtă a poetului Robert Şerban. Vei descoperi niște personaje ce reflectă problemele și tipologiile contemporane. Personajele au în comun tentativa de a se adapta la o lume alertă, simţindu-se precum alergătorii intraţi într-o competiţie solicitantă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Romane scrise de autoare coreene actuale
13. Despre fiica mea de Hye Jin-Kim
Despre fiica mea este un roman care explorează legătura dintre o tânără și mama ei în contextul întâlnirii dintre valorile tradiţionale și modernitate. Hye Jin-Kim redă metamorfozele unei convieţuiri, după ce fiica se reîntoarce în apartamentul mamei, însoţită de partenera sa.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
14. Te rog să ai grijă de mama de Shin Kyung-Sook
Te tog să ai grijă de mama este povestea unei femei care dispare brusc, lăsând în urmă secrete. Existenţa acestei femei este recompusă din amintirile copiilor ei. Romanul lui Shin Kyung-Sook este considerat unul dintre cele mai bune apărute în Coreea de Sud în ultimii ani.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
Romane contemporane pline de originalitate, de citit în decembrie 2021
15. Copiii ecosistemului de Ilinca Mănescu
Copiii ecosistemului este prezentat drept o distopie care îmbină temele din ecologie și temele queer. Ilinca Mănescu transferă niște subiecte actuale precum divizarea societăţii, căutarea identitară, explorarea graniţelor dintre feminin și masculin într-o lume ce pare desprinsă din viitor. În această lume trăiește și Nora, personajul central. Va încerca să își vindece niște răni produse de traume, în timp ce lucrează pentru o agenţie de advertising, al cărui nou proiect constă în promovarea unui implant cu gena luminescenţei, creat de Ecosistemul Autonom. Scopul este aparent unul inofensiv, estetic. Însă Nora descoperă niște secrete devenite cheia unui confliect social acut, dar și al unuia interior.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
16. Vene rare de Flavius Ardelean
Când vezi numele scriitorului Flavius Ardelean pe coperta unui roman, te aștepţi la îmbinarea misterului cu suspansul și fantasticul. Prin romanul Vene rare îţi confirmă încă o dată această așteptare. Acţiunea se petrece în cartierele pline de blocuri gri. Fiecare bloc este o lume în sine, zguduită de misterul din jurul unor mirosuri și dispariţii. Încercarea de a căuta explicaţii duce spre niște personaje bizare, considerate (falși) profeţi. Personajele ciudate readuc la suprafaţă superstiţii și mituri tenebroase. Vei explora astfel o lume năucitoare, unde inexplicabilul devine o normă.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Povești de iubire din societăţile contrastelor
17. Drumu-i lung, căldura mare de Radu Aldulescu
Radu Aldulescu, unul dintrecei mai apreciaţi scriitori contemporani din România, a revenit în atenţia cititorilor prin romanul Drumu-i lung, căldura mare. Romanul îmbină o tulburătoare poveste de dragoste și confesiunile unor personaje ducând vieţi paralele.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
18. Serenadă pentru Nadia de Zulfu Livaneli
Dacă îţi place Orhan Pamuk, s-ar putea să îţi capteze atenţia și unul dintre autorii admiraţi de acesta – Zulfu Livaneli, considerat unul dintre cei mai buni și mai iubiti scriitori turci. Romanul acestuia, Seranada pentru Nadia, este o declaraţie de iubire pentru Istanbul.
Istanbulul devine încă o dată personajul-martor al unor povești memorabile. Printre aceste povești se numără și una despre o imposibilă iubire înfiripată cu zeci de ani în urmă. Povestea de iubire este descoperită în 2001 de o femeie din Istanbulul actual. Va afla despre această poveste chiar de la unul dintre protagoniștii ei, un bărbat șarmant și misterios.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
19. La fel de bogat ca regele de Abigail Assor
La fel de bogat ca regele este povestea unei adolescente din Marocul anilor ’90. Ea visează să-l seducă pe un tânăr din înalta societate, pentru a deveni o soţie bogată. Tânăra locuiește în zona săracă din Casablanca. Drumul ei spre bogăţie te poartă într-un Maroc deopotrivă senzual și crud. Vei descoperi o lume a contrastelor, plină de povești memorabile.
Cărţi pline de povești memorabile despre niște personalităţi care au schimbat lumea
20. Visul celtului de Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa amintește de unul dintre eroii luptei împotriva sclaviei din fostele colonii. Visul celtului este un omagiu adus lui Roger Casement, ale cărui descoperiri din Congo și din Amazonia au dus la denunţarea abuzurilor făcute de pionierii industriei cauciucului. Locuitorii pădurilor tropicale fuseseră transformaţi în sclavi. Condiţiile de muncă erau potrivite mai degrabă pentru un prizonierat pe viaţă. Paginile scrise de Roger Casement au contribuit puternic la schimbări sociale.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
21. Lucius Annaeus Seneca. Viaţa, timpul și opera morală de G. Guţu
Unul dintre cei mai buni profesori dedicaţi studiului Antichităţii, Gheorghe Guţu, ne-a lăsat o carte memorabiliă, despre un mare filozof al Imperiului Roman. Lucius Annaeus Seneca. Viaţa, timpul și opera morală este o călătorieîn timpuri ce au marcat schimbări în istoria culturală a lumii. Din galeria celor mai influenţi oameni din Antichitate face parte și filozoful Seneca. Biografia filozofului a fost una plină de contradicţii. S-a aflat în preajma unui conducător în jurul căruia s-au ţesut multe legende sumbre. Mulţi contemporani i-ar fi reproșat că-n viaţa personală nu a găsit lumina din existenţa de filozof. Totuși, dincolo de aceste nuanţe, Seneca rămâne o personalitate care îi va fascina mereu pe cei dornici de a redescoperi comorile Antichităţii.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane inspirate din lumea artei
22. Locul secund de Rachel Cusk
Fanii lui Rachel Cusk vor trece pe lista și Locul secund. Subiectul romanului este legat de relaţia dintre o femeie care vrea să se redescopere și un pictor faimos, aflat la finalul carierei. Îl invită pe artist în casa ei de vacanţă, aflată într-un ţinut pitoresc. Speră astfel ca timpul petrecut alături de misteriosul pictor să o ajute să se înţeleagă mai bine pe sine. Însă pictorul îi va tulbura viaţa. În spatele misterului asociat acestuia se află niște intenţii ascunse.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
23. Istoria vasiliscului de Olivier Dubouclez
Olivier Dubouclez îmbină arta, istoria și filozofia în romanele sale. Unul dintre aceste romane reprezentative este Istoria vasiliscului. Are la bază povestea unei xilografuri ce reprezintă un animal grotesc. Scriitorul va încerca să redea personalitatea artistului renascentist care și-a putut imagina o asemenea arătare.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
Romane având suspansul unui thriller, de citit în decembrie 2021
24. Întoarcerea acasă a baronului Wenckheim de László Krasznahorkai
Un baron fuge în Argentina pentru a scăpa de niște datorii acumulate prin cazinouri. După niște ani, el se întoarce în orașul natal din Ungaria. Unul dintre motivele acestei reveniri este încercarea de a o recuceri pe iubita din adolescenţă. În paralel cu povestea de iubire se derulează niște evenimente care duc la prăbușirea orașului în haos. Niște politicieni corupţi, un gruo de infractori mărunţi și un savant excentric sunt implicaţi în evenimente.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
25. Dispariţia de Cosmin Perţa
Suspansul unui thriller, inexplicabilul și observaţia socială se îmbină în romanul scris de Cosmin Perţa. Subiectul cărţii Dispariţia este încercarea de a elucida misterul privind niște evenimente înfricoșătoare dintr-un sat ardelenesc. În acest sat, niște oameni au dispărut fără urmă. Încercarea de a-i găsi va duce la o explorare a sinelui în raport cu dispariţia unei lumi vechi.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
26. Dactilografa cea nouă de Suzanne Rindell
Dactilografa cea nouă este un roman despre emanciparea feminină pe fundalul ameţitorului New York din anii ’20. Personajul feminin central este dactilografă într-o secţie de poliţie. Zi de zi consemnează relatări scandaloase. În viaţa privată ea urmează regulile educaţiei stricte primite la școala ţinută de măicuţe, unde a fost elevă. Aceste valori conservatoare îi sunt zdruncinate în momentul în care apare noua dactilografă în secţia de poliţie. Colega protagonistei discrete preferă viaţa de noapte trepidantă. Îi va deveni ghid în aceasta lume plină de pericole și angajatei cuminţi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Romane despre maturizare
27…și toate zilele de azi de George C. Dumitru
…și toate zilele de azi este povestea unui tânăr considerat indaptabil. Visul lui cel mai mare este acela de a moșteni apartamentul mamei, care să îi permită un trai fără necesitatea de a-și găsi un job. Totodată, acest personaj pe nume Emilian devine martorul societăţii contemporane, disecată cu mult umor cinic. La un moment dat, eroul mărunt al lui George C. Dumitru ajunge să-ţi devină simpatic. La fel și unele concluzii oferite de acesta.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
28. Neliniștea serii de Marieke Lucas Rijneveld
Neliniștea serii este un debut năucitor. A fost recompensat în 2020 cu prestigiosul International Booker Prize. Vei citi povestea lui Jas, o fetiţă crescută în sânul unei familii habotnice. Pentru a evada, Jas își folosește imaginaţia bogată. De asemenea, are o înclinaţie spre explorarea cuvintelor interzise. Când urmările unui accident ajunge să-i acapareze părinţii, ea începe să caute și alte portiţe de a se elibera de constrângeri. Începe astfel să se aventureze în lumea care se află dincolo de ferma părinţilor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Volume de colecţie
29. Li mie’ foll’occhi. Rime/Nebunii ochi ai mei. Rime de Guido Cavalcanti (ediţie bilingvă)
Dante îl admira, iar poeţii și pictorii secolului al XIX-lea s-au lăsat inspiraţi de opera sa. Este vorba despre Guido Cavalcanti, poetul filozof al Florenţei. Prin opera sa din secolul al XIII-lea, Guido Cavalcanti le-a deschis calea renascentișilor Dante și Petrarca. Ediţia bilingvă Li mie’ foll’occhi. Rime/Nebunii ochi ai mei. Rime include 52 de poeme, adevărate desfătări pentru cei fascinaţi de clasicii literaturii italiene.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
30. Ciberiada de Stanislaw Lem
Dependenţii de poveștile scrise de Stanislaw Lem vor putea să își facă un cadou special: ediţia aniversară a romanului Ciberiada. Poveștile pline de roboţi se îmbină original cu miturile și legendele trecutului într-o naraţiune ameţitoare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Te invit să descoperi și recomandările din articolul 48 de cărţi noi de citit în sezonul toamnă-iarnă
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Schimbul de noapte – Ancheta insomniacilor
6 ianuarie 2025Indragostiti la Seoul – La capatul unor aventuri de-o noapte
16 decembrie 2024Campiile – Australia misterioasa
10 decembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Playback – O capsula de nostalgie
10 decembrie 2023 -
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024 -
Asteroid City – Acelasi rasfat cromatic
10 iulie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – ce povesti vei descoperi
16 octombrie 2023 -
32 de carti precum niste calatorii in jurul lumii, la Gaudeamus 2023
25 noiembrie 2023 -
Noptile reci ale copilariei – Istanbulul emanciparii
1 decembrie 2024