Stop-Zemlia – Unul dintre cele mai frumoase filme despre adolescenta

0

Este imposibil să nu te lași cucerit de filmul Stop-Zemlia. Poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase, vibrante și tandre filme despre adolescenţă din ultimii ani. Te farmecă prin coloana sonoră ce amintește de talentul lui Xavier Dolan în alegerea piesei perfecte pentru a puncta amestecul dintre euforie, teamă și mister din lumea personajelor îndrăgostite, care oscilează între a-și dezvălui sentimentele și ezitarea adolescentină. De asemenea, filmul regizat de Kateryna Gornostai te impresionează prin autenticitatea actorilor și prin candoarea personajelor în faţa unor situaţii considerate extrem de solicitante pentru stima de sine a unui adolescent și pentru legătura lui emoţională cu cei de vârsta lui.

O relaţie specială

Ca majoritatea filmelor despre adolescenţi, Stop-Zemlia abordează subiecte precum încrederea în sine, prima îndrăgostire, încercarea de a te face remarcat de cel/cea consideraţi marea iubire, dar și primele întrebări serioase despre planurile de viitor odată cu terminarea liceului. Totuși, deși principalul subiect este încercarea Mashei (personajul central interpretat adorabil de Maria Fedorchenko) de a se apropia de colegul misterios de care este îndrăgostită în secret de ani buni, filmul regizoarei ucrainene Kateryna Gornostai reușește să pună accentul pe un alt tip de relaţie dintre un băiat și o fată, mai ales în anii de liceu.

Vei iubi filmul Stop-Zemlia deoarece îţi arată de fapt cât de frumoasă poate fi prietenia dintre un băiat și o fată. O prietenie indestructibilă în momente apăsătoare, securizantă. Astfel, intră în scenă Senia (Arsenii Markov), cel mai bun prieten al protagonistei.

Senia este printre primii care observă ca Masha este îndrăgostită de colegul ei. O vede cum îl privește (discret) pe Sasha în timpul orelor, când are impresia că nimeni nu o vede. De asemenea, este conștient de timiditatea ei. De aceea o încurajează să îl abordeze chiar în timpul petrecerii la care participa tot liceul.

Între exuberanţă și ezitare

Pe fundalul unor melodii care te farmecă prin euforia adolescentină degajată în lumina difuză, Masha trebuie să ia o decizie. Să rămână în zona sigură? Ori să își ia inima-n dinţi și să-l invite la dans pe colegul ei? Chiar și asumându-si riscul de a fi refuzată (sau poate nu) într-un mod umilitor.

Ce-i drept, este greu de anticipat reacţia băiatului dorit. El află de la alţi colegi despre ce simte Masha. Doar că nu îţi dai seama de ceea ce simte la rândul său. Actorul care-l interpretează, Oleksandr Ivanov, păstrează o suficientă notă de mister care să te gândești la propriile tale interpretări. Parcă ar vrea să te invite, alături de regizoare, să îţi revizitezi propriile emoţii din adolescenţă. Să îţi amintești cum ai trăit și tu o altfel de experienţă sau cum ţi-ai fi dorit.

Cel mai bun prieten al unei fete

O vei invidia pe Masha pentru șansa de a avea lângă ea un prieten devotat precum Senia. Datorită personajului masculin interpretat atât de natural și empatic de Arsenii Markov, filmul Stop-Zemlia iese în evidenţă faţă de alte filme despre adolescenţi. Prin personajul Senia, regizoarea le dă o replică profundă și mult mai sofisticat-nuanţată celor ce preferă varianta filmelor simpliste despre masculinitatea toxică din adolescenţă și despre teama exacerbată de eșec și de penibil apărută odată cu prima dragoste.

Cel mai bun prieten al Mashei este alternativa la tipologia adolescentului teribilist. Datorită interpretării pline de autenticitate, devine visul multor adolescente sau al mamelor de adolescente. Nu numai că nu recurge la teribilism ori la machism pentru a-și masca anxietăţile și traumele, dar mai are și curajul de a vorbi despre ele. De fapt, prin acest personaj, regizoarea amintește de conflictele din Crimeea și Donbass. Senia încă mai are niște reacţii post-traumatice. A fost unul dintre cei nevoiţi să părăsească zonele de conflict.

La fel ca Masha, cu al ei aer suav, Senia te farmecă nu numai prin candoarea asumată. Impresionează mai ales prin naturaleţea exprimării ei la o vârstă la care exteriorizarea sensibilităţii masculine este un tabu ostracizant, o adevărată slabiciune. El cucerește spectatorii prin intervenţiile pline de umor, prin alternanţa dintre exuberanţa rebelului inteligent, degajat, care preferă să stea departe de colegii având reacţii puerile când vor să iasă în evidenţă, și francheţea apăsătoare din relaţia cu sine. Nu își ascunde fricile și traumele. Iar acest curaj îl ajută să le observe și la alţii. De aceea este capabil să formeze în jurul Mashei coconul securizant de care ea are atâta nevoie.

Mai multe straturi ale filmului

Stop-Zemlia poate fi analizat pe mai multe niveluri. Titlul anunţă un film despre nevoia adolescenţilor de a trăi intens clipa prezentă. De a îngheţa prezentul exact în clipa în care se simt cel mai fericiţi. În acel moment în care euforia și entuziasmul clocotesc, zvâcnesc în mii de jerbe de visuri, de speranţe. Este de fapt un titlu care deviază în sens metaforic un faimos joc din Ucraina

Personajele degajă prospeţimea adolescentină în fiecare scenă. Te energizează cu pofta lor de viaţă și pulverizează spre tine voluptatea nostalgiei. Totodată, este genul de film la care ai vrea să se uite adolescenţii împreună cu părinţii lor. De la un film despre o timidă îndrăgostită se ajunge la unul cu multe ramificaţii. Iar aceste ramificaţii includ vastitatea universului psihologic al adolescentului. Fiecare personaj reprezintă o abordare, un anumit grad al dezvoltării emoţionale din adolescenţă. Observi strategii de a se face remarcat, defense ori exteriorizari ale nevoii de afecţiune și de iniţiere.

Stilul hibrid

Îmbinând ficţiunea cu documentarul, regizoarea îi face pe actori să te privească în ochi în timp ce exprimă toate speranţele și temerile adolescenţilor. Scenele de ficţiune, ce reflectă cotidianul liceanului prins între teme și petrecerile date când nu sunt părinţii acasă, alternează cu scenele în care fiecare personaj povestește despre viaţa de adolescent. Despre ce visează să devină după examenele finale ori despre cei mai buni prieteni. Nu lipsește nici intervenţia amuzanta a lui Senia, care povesteste despre cum este privit un băiat ce preferă fetele în ipostaza celui mai bun prieten. Prietenul Mashei amintește de ambiguitatea ce lasă loc interpretărilor în imaginaţia celorlalţi atunci când se raportează la prietenia dintre un băiat și o fată, considerată mai puţin obișnuită.

Transformă sala de cinema într-un spaţiu securizant

Fiecare actor ales de pe băncile liceului întră veridic în rol. Își asumă rolul cu multă maturitate și naturaleţe debordantă. Personajele mustesc de expresivitatea dublată de francheţe. De aceea filmul creează și un spaţiu securizant în sala de cinema. Un spaţiu unde adololescenţii sunt oglindiţi. În care își dau seama despre ceea ce vor sa exprime ori sa ascundă. Astfel, filmul poate deveni și un exerciţiu psihologic, bazat pe identificarea cu anumite personaje.

Privind fiecare scenă din Stop-Zemlia, mulţi se vor atașa de personaje și de actorii adolescenţi. Este genul de film care te îndeamnă să construiești un spaţiu sigur în jurul adolescenţilor. Privit în 2022, ai vrea ca filmul să exprime continuitatea vieţii, a visurilor, nicidecum o lume ameninţată cu dispariţia, cu anihilarea. Ai vrea să dureze cât mai mult răgazul de candoare din scenele în care prietenul cel mai bun o strânge pe Masha la piept când ea se simte nesigură, dezamăgită, promiţându-i, fără cuvinte, eterna alinare adusă de apropierea umană, de prietenia care durează dincolo de trecerea de la o etapă a vieţii la alta.

Poţi vedea trailerul aici.

Te invit să descoperi și articolul despre un roman premiat, Exerciţiu de încredere.

Leave a reply