Ninge la Iasnaia Poliana – Descoperirea unui povestitor ingenios

0

Cele nouăsprezece povestiri incluse în volumul Ninge la Iasnaia Poliana au forţa unei revelaţii literare dacă nu ai mai citit până acum o carte scrisă de Şerban Tomșa. Vei descoperi astfel un mare povestitor. Unul capabil de a te face să afirmi că ai dat peste niște proze scurte aparte, stranii. Te atrag deoarece sunt greu de caracterizat în impresii imediate. Majoritatea pleacă de la situaţii recognoscibile din realitatea socială autohtonă. Apoi sunt deviate spre o direcţie unde insolitul își face de cap nestingherit, până ajunge să înlocuiască definitiv firescul.

Apropiat de Julio Cortazar

Cititorii familiarizaţi cu marii autori de proză scurtă ce au ales calea transformării banalului în aberantul plin de tâlcuri ascunse, când amuzante, când înfricoșătoare, vor găsi în povestirile din Ninge la Iasnaia Poliana ecouri din maeștri sud-americani ai absurdului. Unele povestiri te-ar tenta să te duci mai degrabă spre zona absurdului din Est, până la comparaţia cu Daniil Harms.

Datorită insolitului ce se năpustește pișicher și ireverenţios peste realitatea imediată, povestirile îţi amintesc Julio Cortazar. De prozele sale ce extrag halucinantul din reperele vieţii de zi cu zi. De fapt, în unele povestiri ce pleacă de la situaţii dramatice, reprezentative pentru sociatatea noastră, ţi-l și imaginezi pe Julio Cortazar sfidând timpul pentru a rescrie scenariile unor filme regizate de Cristian Mungiu sau de Cristi Puiu. Tot ce ar fi putut rămâne la nivelul realismului copleșitor devine alegorie suprarealistă în proza lui Şerban Tomșa.

În ciuda situaţiilor de viaţă redate, până și povestirile dramatice, triste, au un farmec al lor. Venit din altă lume. Această calitate este dată de modul în care Şerban Tomșa alege să decupeze reperele familiare. De a le desprinde (convingător) de pe fundalul realist. Personajele sale se retrag într-un spaţiu ce permite evadarea. Unele aleg un conac boieresc retrocedat sau o casă părintească din mijlocul naturii, unde își petrec ultimele zile. Altele dau piept cu partea hâdă a societăţii estice aflate în tranziţie, dar sunt vizitate de legende rău-prevestitoare, adeverite în experienţele personale.

Majoritatea povestirilor sunt o derulare de imagini demne de stranietatea din jocurile fotografice. Par fotografii ce surprind atemporal, melancolic și totodată metaforic acele case vechi din inima unui peisaj de iarnă. Conacul unei familii aproape înghiţite de istorie sau încăperile din casa unui profesor a cărui viaţă este dată brusc peste cap intră într-un timp al lentorii melancolice atribuite de obicei iernii.

Stări derutante

O altă mare calitate a lui Şerban Tomșa este amestecul ingenios între comicul absurd și tragic. Stările ţi se schimbă de la o pagină la alta. Poţi râde cu poftă, urmând să te lași zguduit, câteva pagini mai târziu, de neputinţa personajelor de a ieși din situaţiile provocate de alţii, dar care doar pe ele ajung să le ia cu asalt.

La fel de înșelatoare este și galeria de personaje. Unele sunt descrise caricatural. Altele sunt asemenea unor secături expuse în tușe insuportabile. În portretul lor se adună toate păcatele omenirii. Vezi toate marile defecte ale unor oameni târâţi de o societate în derivă spre dezumanizare.

Lăcomia care deformează, complicitatea precedată de resemnare sau neputinţa ce alterează psihicul mușcă hrăpăreţ din personaje. Însă dramele acestora iau mereu calea absurdului. A unei pedepse alegorice. Iar pedeapsa (dar și o posibilă salvare) are loc prin intervenţia nelumescului demn de nuvelele fantastice. Astfel, poţi afirma că Şerban Tomșa a găsit inteligent poteca spre o lume unde coexistă realul văzut prin lentilele sarcasmului satiric, absurdul, coșmărescul halucinant și acel halou de mister ce ne întărâtă dorul de nuvelele fantastice.

Poţi cumpăra volumul și de pe Libris, Cărturești

Îţi recomand și romanul Şapte virtuţi deșarte și o păcătoasă moarte.

Leave a reply